Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PvdA Zwolle opent aanval op Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 632 
|
 destentor.nl - 11-11-2018 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Door Jordy Boschman

De Zwolse oppositiepartij PvdA gooit de knuppel in het hoenderhok. Aan de vooravond van een debat over Lelystad Airport, laten de sociaaldemocraten weten niets meer te zien in het complete vliegveldplan.

Voor het eerst spreekt een Zwolse politieke partij zich deze coalitieperiode in dergelijke bewoordingen uit. In een eerder stadium zijn al wel moties aangenomen die oproepen eerst het luchtruim opnieuw in te delen voor het uitgebreide vliegveld zou kunnen openen, maar de PvdA heeft het nu helemaal gehad met de plannen. Ze is tot dit inzicht gekomen na een informatiebijeenkomst met deskundigen en diverse discussies met Zwollenaren. In haar verkiezingsprogramma hield ze het er nog bij dat inwoners van Zwolle en omgeving geen overlast mogen ervaren van Lelystad Airport.

Kleur bekennen
Met dit nieuwe standpunt zal de PvdA ook andere partijen maandagavond dwingen kleur te bekennen. In de raadzaal wordt dan gesproken over de manier waarop de gemeente Zwolle haar onvrede over het vliegveldplan duidelijk moet maken bij de minister. De stad krijgt veel meer vliegtuigen over zich heen en dat zorgt voor onrust, met name in de wijken Stadshagen, Aa-landen en Berkum.

,,Het gaat mensen om meer dan alleen maar de geluidsoverlast die het laagvliegen van de toestellen met zich meebrengt”, meent PvdA’er Mart oude Egbrink. Ook de CO2-uitstoot, de toename van fijnstof in de lucht en de aanslag op het milieu zijn onderwerpen die hij veel heeft gehoord. ,,De klimaatveranderingen liegen er niet om. We roepen allemaal dat we duurzaamheid zo belangrijk vinden en dus vinden wij dat we daar ook naar moeten handelen. Daarom kunnen we niet anders dan tegen Lelystad Airport zijn. De ongebreidelde groei van Schiphol moeten we stoppen.”

Vertrouwen
Het vertrouwen in de overheid heeft volgens hem een flinke deuk opgelopen, onder meer door de foute milieueffectrapportage rond de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. ,,Het ministerie zal de komende jaren erg haar best moeten doen om het vertrouwen te herstellen.’’

Coalitiepartijen ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD schrijven in hun akkoord van dit voorjaar dat samen met de provincie Overijssel en andere gemeenten ingezet wordt op het verminderen van geluidshinder voor Zwollenaren. De oppositiepartijen D66, PvdA, SP en CDA pleitten voor de zomer al voor een hardere lijn.

Het uitgebreide Lelystad Airport opent in 2020, zo is het plan. Het vliegveld gaat vakantievluchten overnemen van Schiphol.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 11-11-2018"

Reacties op dit bericht