Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PU: Te veel vliegherrie in Uitgeest

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1457 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Door Ton de Lange

Collegepartij wil actie van college

UITGEEST - Luchtverkeersleiding Nederland houdt zich volgens Progressief Uitgeest - de grootste raadspartij (6 van de 15 zetels) - niet aan ’de afspraak dat alle nachtvluchten worden geleid via de stille glijvluchtmethode’. PU wil weten wat de reden is.

Het is een van de vijf PU-vragen in verband met de geluidshinder van Schiphol. Ze waren bedoeld voor de raadsvergadering van 19 september. Die gaat echter niet door, meldt gemeentewoordvoerder Dorine van der Meij. ,,Er zijn onvoldoende agendapunten.” Om dezelfde reden werd vorige week ook de commissie samenlevingszaken geschrapt.

Ruim vier jaar geleden paste LVN tijdelijk de aanvliegroute aan, ’met als gevolg een verdubbeling van alle nachtvluchten over Uitgeest en buurgemeentes’, stelt PU. De maatregel zou ’een mogelijk veiligheidsprobleem’ met kruisende vliegtuigen oplossen. ’De praktijk is echter dat tot de dag van vandaag alle nachtvluchten op de Polderbaan nog steeds over het grondgebied van Uitgeest worden geleid. Uitgeest is hierdoor een van de meest gehinderde gemeentes qua vliegtuigoverlast. Veel burgers ondervinden hiervan geestelijke en lichamelijke klachten als gevolg van slaapproblemen.’

GGD Kennemerland concludeerde onlangs dat in Uitgeest 22% van de bevolking ernstige geluidshinder ondervindt. In de hele regio Kennemerland is dit 8%. Het aantal melders van geluidshinder was in afgelopen jaar 75 (het jaar daarvoor 55). In 2018 was het aantal vliegbewegingen op de Polderbaan circa 145.000, waarvan met name de circa 80.000 landende vliegtuigen voor het overgrote deel over Uitgeest vliegen op slechts 2000 voet (circa 600 meter). De Polderbaan is hiermee de meest gebruikte baan

Is de tijdelijke aanpassing van LVN soms definitief geworden?, vraagt PU zich af. De collegepartij drukt B en W op het hart ’om in BUCH- of regioverband oplossingen af te dwingen om de geluidsoverlast van Schiphol te beperken’.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Marc uit Almere

En weer een goed voorbeeld van leugens en bedrog! En weer een dikke middelvinger naar bewoners toe. Het interesseert Schiphol / LVNL helemaal geen reet wat voor een drama er zich onder gehinderden afspeelt.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

SANERING SCHIPHOL EN NIEUW TOEKOMST SCENARIO BIEDT UITKOMST

Blijkbaar wil P.U. de oude situatie herstellen waarbij pal boven het dorp wordt geritst door uit 2 richtingen aanstormende toestellen? Ooit haalde dit het landelijk journaal: een bijna botsing boven Uitgeest die de onmogelijke situatie duidelijk maakte.

Waar dit voorstel voor de overige BUCH gemeenten een voordeel oplevert, neemt men bij de P.U. blijkbaar het nadeel op de koop toe dat alle vluchten over het dorp blijven gaan, maar het volstrekt ongewenste, gevaarlijke ritsen weer in ere wordt hersteld?

De enige oplossing ligt in een gerichte sanering van Schiphol. Een sanering die in lijn ligt met een toekomstvisie voor ons land - de Nationale Omgevingsvisie moet hier in gaan voorzien - waarin elektrisch vervoer bovenaan komt te staan in het mobiliteitsbeleid van de overheden.