Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provinciebestuur maakt toekomst MAA bespreekbaar

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 603 
|
 1Limburg 
tb_leefomgeving_castricum_Albertshoeve.jpg

Als het aan het nieuw aangetreden dagelijks bestuur van de provincie ligt, komt er de komende maanden in samenspraak met Provinciale Staten meer duidelijkheid over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek.

In een brief aan Provinciale Staten laat gedeputeerde Stephan Satijn weten dat het college 'daadwerkelijk alle opties samen met de Staten open en transparant wil wegen om tot een standpuntbepaling te komen'. Ook de stemmen van omwonenden en andere betrokken partijen dienen te worden gehoord.

Discussie


Opmerkelijk, want hiermee wordt het onderwerp 'bespreekbaar' voor het provinciebestuur. De toekomst van de luchthaven is al jaren een onderwerp waarover gediscussieerd wordt. Er zou een onderzoek komen naar een mogelijke sluiting van MAA, maar daar werd een stokje voor gestoken door enkele partijen in het vorige college. Naast GroenLinks pleit Partij voor de Dieren al jaren voor sluiting van het vliegveld en een alternatieve bestemming voor het gebied. De kritiek zwol aan, temeer omdat het vliegveld, eigendom van de provincie, al jaren noodlijdend is. Met name omwonenden pleiten voor sluiting vanwege de ervaren geluidsoverlast.

Nu wil het provinciebestuur in kaart brengen wat de gevolgen zijn als het luchthaventerrein een andere functie krijgt. De resultaten worden dan meegenomen bij de besluitvorming. 'Alle informatie en alle opties dienen op tafel te liggen als basis voor de uiteindelijke besluitvorming', staat in de brief.

Renovatie


De portemonnee moet worden getrokken voor onder meer een baanrenovatie die uiterlijk mei 2023 moet zijn gestart. Maar eerst wil de provincie een afweging maken 'waarbij alle relevante positieve en negatieve maatschappelijke effecten meegenomen worden en afgezet tegen de financiële consequenties van een beleidsmaatregel'.

In mei 2022 zouden de Limburgse Staten uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.

Bekijk bericht op "1Limburg"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Maar eerst wil de provincie een afweging maken 'waarbij alle relevante positieve en negatieve maatschappelijke effecten meegenomen worden en afgezet tegen de financiële consequenties van een beleidsmaatregel'.

De uitkomst laat zich raden: ‘Na een zorgvuldige overweging van de voor- en nadelen van MAA is de keuze gevallen op een verdere ontwikkeling van de luchthaven, maar wel in balans met de omgeving, dit met het oog op de grote economische belangen voor de regio. Er zullen extra maatregelen worden genomen om de milieubelasitng en geluidshinder zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo zal met het taxiën voortaan gaan uitvoeren met elektrisch aangedreven zero emission voertuigen.’

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Prima tekst. Kan de provincie zo overnemen. Waar wachten ze nog op?