Provincie ziet kansen bij Lelystad Airport
Naast zorgen – lawaai, vervuiling – biedt het nieuwe Lelystad Airport ook kansen, zegt de provincie. Het vliegveld kan Friezen banen opleveren.
Om Schiphol wat lucht te geven, mag Lelystad Airport de komende jaren flink groeien en een groot aantal vluchten overnemen. Als gevolg hiervan komen er geheel nieuwe vliegroutes en wachtgebieden boven het zuiden en oosten van Friesland te liggen.
Een deel van de toestellen vliegt vanaf april 2019 op een hoogte van 1200 tot 2100 meter over plaatsen als Stavoren, Balk, Follega, Echtenerbrug, Scherpenzeel, Drachten, Hemrik, Hoornsterzwaag en Noordwolde. Inwoners zitten met vragen. In Munnekeburen en Scherpenzeel hebben bewoners daarom zelf een informatieavond georganiseerd, op donderdag 11 mei.
De provincie kent de zorgen, zei gedeputeerde Michiel Schrier (SP) gisteren tijdens een persconferentie in het Provinsjehûs in Leeuwarden. Hij kan volgende week zelf niet naar Munnekeburen komen, maar probeert iemand anders te sturen.
Extra banen
Schrier heeft inmiddels contact gehad met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en daarnaast heeft staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs aangegeven beter te zullen communiceren. ,,Dat is mooi. Daarnaast verwacht ik een uitnodiging voor de eerstvolgende Alders-tafel (officieel overleg Lelystad Airport, red.)’’, zei Schrier. ,,Dan ga ik zelf aan tafel zitten.’’
Bij de persconferentie in het Provinsjehûs was ook commissaris van de koning Arno Brok (VVD) aanwezig. Die brak na enige tijd in bij Schrier en voegde nog toe: ,,Maar er zijn bij Lelystad ook andere belangen: de spin-off, de werkgelegenheid.’’ Schrier knikte.
Naast het gemak van een vliegveld dichter in de buurt noemden commissaris Brok en gedeputeerde Schrier vervolgens de taxibranche, de beveiliging en de catering als voorbeelden van sectoren waarin mogelijk extra banen komen. Hiervan zouden ook mensen in het zuidelijke deel van Friesland kunnen profiteren, denken zij.
Petities
Ondertussen wordt op internet nog steeds gereageerd op een peiling en een petitie over de Friese vliegroutes. Bij de peiling van Plaatselijk Belang Balk Vooruit geeft een meerderheid – ruim 63 procent – van de inwoners die reageren aan dat het dorp in protest moet gaan. Zo’n 21 procent laat weten het niet erg te vinden dat er straks vliegtuigen laag overkomen.
Een ander initiatief, de petitie ‘Red Fryslân – tegen laagvliegen’, is inmiddels meer dan 800 keer ondertekend. De petitie staat sinds eind maart online.
Geplaatst door Michiel uit Voorschoten
Zoals al eerder gezegd, je kunt nog even ontsnappen aan de overvolle, smerige, lawaaierige Randstad. Maar periferie is nu het volgende slachtoffer van het neoliberale beleid van deze overheid. In de Kempen en Baronie kun je reeds aan de levende lijve ervaren hoe de overscherende prijsvechters natuur en rust verpesten.