Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provincie veegt vliegtaks voor Eindhoven Airport van tafel

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 710 
|
 Eindhovens Dagblad 
me_vliegtuig_IMG_0622.jpg

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant schieten het plan van de gemeente Eindhoven om een vliegtaks voor Eindhoven Airport in te voeren af. GroenLinks in Eindhoven, de bedenker van het plan, is furieus.

Vorige maand werd een motie van GroenLinks voor een heffing door een meerderheid in de Eindhovense gemeenteraad aangenomen. Per ticket zouden reizigers een euro extra moeten gaan betalen. Met de opbrengst, volgens GL zo'n 2,5 miljoen euro per jaar, zouden maatregelen bekostigd kunnen worden waarmee de leefbaarheid in de regio verbetert, bijvoorbeeld het isoleren van huizen. Het enthousiasme over de vliegtaks is bij de provincie heel wat kleiner dan in de Eindhovense raad. In antwoord op schriftelijke vragen van de statenfracties van PvdA, GL en PVV stelt het college van GS dat het heffen van belasting niet aan de gemeenten is, maar een aangelegenheid van het Rijk.

Oneerlijke concurrentie


Bovendien zou de vliegtaks voor oneerlijke concurrentie met andere vliegvelden zorgen 'en daarmee afbreuk doen aan de internationale connectiviteit van de regio en dus de Brainport én Eindhoven Airport zelf ernstig schaden'. GS wijzen er tevens op dat de regering in het coalitieakkoord de mogelijkheid openhoudt om een landelijke vliegtaks in te voeren. Een discussie over een lokale taks is daarom 'niet opportuun'.

'Ivoren toren'


Rik Thijs, fractievoorzitter van GroenLinks Eindhoven, is danig in zijn wiek geschoten. De reactie van GS noemt hij 'slappe hap antwoorden die geen enkel besef van de maatschappelijke rol die de provincie in dit vraagstuk speelt uitstralen'. "Blijkbaar kijken ze daar vanaf de ivoren toren in Den Bosch naar Airport en niet vanuit de wijken en gemeenten waar omwonenden wonen."

Bekijk bericht op "Eindhovens Dagblad"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

Groen Links Rik Thijs heeft natuurlijk helemaal gelijk ! Enne: Gemeenten innen ook Belastingen hoor !

Geplaatst door anoniem1

Wel grappig om te zien hoe de sector zich vastbijt in dit soort zaken. Een euro per ticket,dat gaat toch nergens over. Toch moet koste wat kost voorkomen worden dat er een precedent geschept wordt,straks vragen ze bij lelystad 2 euro,nee voor je het weet is het einde zoek. Beter vroeg in de kiem smoren dit soort plannen.