Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provincie Limburg koopt Maastricht Aachen Airport voor 1 euro

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 480 
|
 rtlz.nl - 30-10-2019 
me_vliegtuig_IMG_2012.jpg

Het enige privaat gerunde regionale vliegveld in Nederland wordt weer eigendom van de provincie Limburg. De huidige eigenaren zijn teleurgesteld, want Maastricht Aachen Airport mag minder hard groeien dan ze zouden willen. Daarom verkopen zij hun aandelen terug aan de provincie.

Dat maakt gedeputeerde Joost van den Akker bekend namens de provincie Limburg. Hij is teleurgesteld dat de aandeelhouders afhaken.

Maastricht Aachen Airport (MAA) is nu eigendom van Candeger BV, het bedrijf van ondernemer Ismail Durmaz en broers Avy en Danny Reik. In een verklaring schrijft Durmaz dat hij afhaakt 'door de beperkingen die opgelegd worden aan deze prachtige luchthaven'.

Beperkte groei
De provincie wil komende jaren maximaal 30 procent groei toestaan. Dat is een flinke tegenvaller voor de aandeelhouders, die de luchthaven afgelopen jaren flink zagen groeien.
Maastricht Aachen Airport groeide van 250.000 passagiers en 75.000 ton vracht in 2015 naar waarschijnlijk 400.000 passagiers en 120.000 ton vracht dit jaar.
Binnen een paar jaar wilden de ondernemers 2,5 keer zoveel passagiers vervoeren, schreven zij in een position paper. Zo'n 700.000 passagiers en 200.000 ton vracht per jaar was het streven.
Maar daar is de provincie het dus niet mee eens. Omdat omwonenden te veel overlast hadden mag sinds maart een deel van de landingsbaan niet meer gebruikt worden.

Extra kosten voor veiligheid
De groei in passagiers zorgt ook dat de kosten toenemen. In december moeten de Provinciale Staten beslissen of MAA jaarlijks 1,2 miljoen euro extra krijgt voor de brandweer op het vliegveld. Op dit moment betaalt de provincie daar jaarlijks 3 miljoen euro voor, maar dat is niet meer genoeg.

Al met al vallen de groeikansen voor het vliegveld flink tegen, vinden de ondernemers. Exploitant Candeger BV had een concessie om het vliegveld uit te baten tot 2026, maar die geven de ondernemers terug.

Minnelijke overname
Het vliegveld in Maastricht was het enige regionale vliegveld in Nederland dat gerund werd door een private partij. Vanaf 1 november is dat verleden tijd. De provincie Limburg koopt de aandelen voor een symbolisch bedrag terug: 1 euro.

Van den Akker: "Gezien het belang van de luchthaven als onderdeel van de basisinfrastructuur van Limburg hebben wij besloten de concessie in goed overleg minnelijk over te nemen."

Voorlopig geen nieuwe uitbater
Voorlopig geeft de provincie geen nieuwe uitbaatvergunning, zegt Van den Akker. Hij wil wachten op de Luchtvaartnota 2020-2050, de provinciale visie op MAA en het Luchthavenbesluit (2021). Daarna beslist de provincie of Limburg op zoek gaat naar nieuwe aandeelhouders, of dat Limburg de luchthaven zelf blijft beheren.

Volgens de gedeputeerde is de overname geen risico voor de provincie. De luchthaven maakt winst en vliegtuigmaatschappij Corendon sloot deze week nog een contract voor zes jaar af met MAA.

Bekijk bericht op "rtlz.nl - 30-10-2019"

Reacties op dit bericht