Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provinciale Statenverkiezingen: Eindhoven Airport, groeien of krimpen?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1404 
|
 studio040.nl 
hs+vt.png

Door Silvester Klaasman

Provinciale Statenverkiezingen: Eindhoven Airport, groeien of krimpen?

15 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Daarin wordt het bestuur van provincie Noord-Brabant gekozen. De verkiezingen kunnen daardoor veel invloed hebben op een aantal Eindhovense thema’s. Voor die thema’s ging Studio040 na wat er in de programma’s staat van de verschillende partijen.

De SP, GroenLinks, Part voor de Dieren en Volt zijn er uitgesproken voorstanders van om de luchthaven te laten krimpen. GroenLinks licht toe dat de luchthaven de lucht en het klimaat vervuilt en bovendien zorgt voor geluidsoverlast. De partij wil overigens ook het militaire vliegveld, Vliegbasis Eindhoven, minder geluidsoverlast gaan veroorzaken.

De PvdD wil dat het aantal vluchten van en naar de luchthaven wordt verminderd. en ook Volt wil dat de luchthaven krimpt. Die laatste partij benadrukt dat de meest gevlogen route van Eindhoven Airport die van Eindhoven naar Londen is. Volt wil de bestemmingen die ook per trein kunnen worden bereikt, zoals het geval is met Londen, daarom aan banden leggen.

De PvdA wil ook inzetten op die koers. Treinverbindingen naar Duitsland en België moeten ervoor zorgen dat vluchten van afstanden van minder dan 500 kilometer, makkelijker met trein kunnen worden afgelegd. Ook wil de partij dat er minder vakantievluchten gaan vertrekken vanaf Schiphol, en meer wordt ingezet

'Groei en spoorverbinding'
De partijen staan met die standpunten recht tegenover Forum voor Democratie de PVV en JA21. Alle drie die partijen vinden dat de luchthaven de ruimte moet krijgen om te groeien. JA21 wil bovendien dat er een treinverbinding komt naar de luchthaven.

'Geen afvoerput'
VVD, CDA, D66 BBB en Lokaal Brabant zijn iets minder uitgesproken in het vraagstuk ‘groei of krimp’. De VVD noteert dat de luchthaven een belangrijke rol vervult bij provincie Noord-Brabant als internationaal knooppunt. Daarnaast is de fractie blij met de wijze waarop de luchthaven zich ontwikkelt – op verantwoorde wijze, zo klinkt het. Maar de luchthaven moet geen ‘afvoerputje voor Schiphol’ zijn.

Ook het CDA is blij met de huidige stand van zaken, en vindt de gemaakte afspraken, zoals geen vliegverkeer tussen 23.00 uur ‘s nachts en 07.00 uur ‘s ochtends belangrijk om te handhaven. Toch denkt de partij dat het door nieuwe stikstofafspraken niet te voorkomen is dat het aantal vluchten dat de luchthaven aandoet, zal moeten verminderen.

'Economische belangen niet voorop'
D66, BBB en Lokaal Brabant zien het het belang in van de luchthaven voor de regionale economie. Maar de economische belangen moeten niet zwaarder wegen dan de gezondheid van ‘boer en burger’, aldus BBB. Lokaal Brabant vindt eveneens dat de luchthaven steun verdient, maar dat de impact op het milieu wel moet worden verminderd door CO2- en stikstofuitstoot te verminderen.

Ook D66 staat niet onwelwillend tegenover een groei van de luchthaven, maar vindt wel dat eerst de geluidsoverlast moet worden teruggedrongen. Daarnaast moet de luchthaven per openbaar vervoer beter bereikbaar worden voor de rest van de provincie en moet de provincie inzetten op innovatie die de luchtvaart duurzamer maakt.

Bekijk bericht op "studio040.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Stem dus op: SP, GroenLinks, Part voor de Dieren en Volt!

Geplaatst door Uden uit Veghel

Maar Groen links heeft wel ingestemd voor de bouw van de nieuwe terminal. Ik heb ze hier ook over gemaild. Ik vind dit kiezers bedrog.

Geplaatst door Marc uit Eindhoven

En welke partij is er voor direct sluiten van de luchthaven Ehv??

Geplaatst door Peter Wilbers uit Valkenswaard

Ik ben die vlieghinder van de vliegtuigen van en naar het vliegveld Eindhoven goed beu. Het stinkt door de niet verbrande brandstof terwijl de vlietuigen aan het (op) stijgen boven Valkenswaard. Dit moet ook een flinke dossie fijnstof opleveren. De gemeente Valkenswaard die de wettelijke taak heeft voor mijn veilgheid en gezondheid en de kinderen in mijn omgeving zorg te dragen doet er niets aan. Knap falend gemeete bestuur. De vliegtuigen vliegen veelal volledig buiten de corridor over ons dorp.

Dus kies vooral de partijen niet die de groei van het vliegveld willen stimuleren. En ook niet de partijen die net doen of ze er wel over denken iets aan de vliegtuig overlast te doen.
Vliegen op de ze wijze is uit de tijd. Zorgt niet voor economische meerwaarde op een maanier die duurzaam is voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.