Provinciale Statenverkiezingen: Eindhoven Airport, groeien of krimpen?

Door Silvester Klaasman
Provinciale Statenverkiezingen: Eindhoven Airport, groeien of krimpen?
15 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Daarin wordt het bestuur van provincie Noord-Brabant gekozen. De verkiezingen kunnen daardoor veel invloed hebben op een aantal Eindhovense thema’s. Voor die thema’s ging Studio040 na wat er in de programma’s staat van de verschillende partijen.
De SP, GroenLinks, Part voor de Dieren en Volt zijn er uitgesproken voorstanders van om de luchthaven te laten krimpen. GroenLinks licht toe dat de luchthaven de lucht en het klimaat vervuilt en bovendien zorgt voor geluidsoverlast. De partij wil overigens ook het militaire vliegveld, Vliegbasis Eindhoven, minder geluidsoverlast gaan veroorzaken.
De PvdD wil dat het aantal vluchten van en naar de luchthaven wordt verminderd. en ook Volt wil dat de luchthaven krimpt. Die laatste partij benadrukt dat de meest gevlogen route van Eindhoven Airport die van Eindhoven naar Londen is. Volt wil de bestemmingen die ook per trein kunnen worden bereikt, zoals het geval is met Londen, daarom aan banden leggen.
De PvdA wil ook inzetten op die koers. Treinverbindingen naar Duitsland en België moeten ervoor zorgen dat vluchten van afstanden van minder dan 500 kilometer, makkelijker met trein kunnen worden afgelegd. Ook wil de partij dat er minder vakantievluchten gaan vertrekken vanaf Schiphol, en meer wordt ingezet
'Groei en spoorverbinding'
De partijen staan met die standpunten recht tegenover Forum voor Democratie de PVV en JA21. Alle drie die partijen vinden dat de luchthaven de ruimte moet krijgen om te groeien. JA21 wil bovendien dat er een treinverbinding komt naar de luchthaven.
'Geen afvoerput'
VVD, CDA, D66 BBB en Lokaal Brabant zijn iets minder uitgesproken in het vraagstuk ‘groei of krimp’. De VVD noteert dat de luchthaven een belangrijke rol vervult bij provincie Noord-Brabant als internationaal knooppunt. Daarnaast is de fractie blij met de wijze waarop de luchthaven zich ontwikkelt – op verantwoorde wijze, zo klinkt het. Maar de luchthaven moet geen ‘afvoerputje voor Schiphol’ zijn.
Ook het CDA is blij met de huidige stand van zaken, en vindt de gemaakte afspraken, zoals geen vliegverkeer tussen 23.00 uur ‘s nachts en 07.00 uur ‘s ochtends belangrijk om te handhaven. Toch denkt de partij dat het door nieuwe stikstofafspraken niet te voorkomen is dat het aantal vluchten dat de luchthaven aandoet, zal moeten verminderen.
'Economische belangen niet voorop'
D66, BBB en Lokaal Brabant zien het het belang in van de luchthaven voor de regionale economie. Maar de economische belangen moeten niet zwaarder wegen dan de gezondheid van ‘boer en burger’, aldus BBB. Lokaal Brabant vindt eveneens dat de luchthaven steun verdient, maar dat de impact op het milieu wel moet worden verminderd door CO2- en stikstofuitstoot te verminderen.
Ook D66 staat niet onwelwillend tegenover een groei van de luchthaven, maar vindt wel dat eerst de geluidsoverlast moet worden teruggedrongen. Daarnaast moet de luchthaven per openbaar vervoer beter bereikbaar worden voor de rest van de provincie en moet de provincie inzetten op innovatie die de luchtvaart duurzamer maakt.
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest