Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Protestival op Schiphol gaat ondanks belemmering gewoon door

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 674 
|
 Greenpeace persbericht 
HvS-Klimaatmars-2019-03-11-10-23-16.jpg

Greenpeace: Protestival op Schiphol gaat gewoon door
Vandaag heeft de burgemeester van Haarlemmermeer besloten dat er belangrijke beperkingen worden opgelegd aan de klimaatdemonstratie Protestival op Schiphol. De burgemeester besloot dat het protest van Greenpeace niet binnen in Schiphol Plaza mag plaatsvinden. Eerder had Schiphol juist toegezegd een 'mooi plekje' voor de klimaatactie te zoeken. Dewi Zloch, campagneleider klimaat bij Greenpeace: “Wij gaan door met Protestival zoals gepland. Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld. Het is heel gek als mensen die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet. Daar gaan we niet mee akkoord.”

Langdurig in gesprek


Greenpeace vindt het belemmeren van de vreedzame klimaatdemonstratie op Schiphol onaanvaardbaar. Protestival is een massa-actie in festivalsferen. Iedereen die zich zorgen maakt om het grote aandeel van Schiphol in de klimaatcrisis, wordt door Greenpeace opgeroepen om actie te komen voeren. Het doel van Protestival is en blijft om een podium te creëren in Schiphol Plaza, het hart van de luchthaven. Dit podium wordt door de actievoerders gebruikt om een klimaatplan te eisen van Schiphol. Greenpeace is al sinds september hierover in gesprek met de gemeente Haarlemmermeer. “In een gezonde democratie hoort het recht op vreedzaam protest voorop te staan, ook wanneer dat op een luchthaven is. Ondanks de beperkingen gaan we dan ook door met het organiseren van Protestival op zaterdag 14 en zondag 15 december”, aldus Dewi Zloch. De actievoerders willen het podium in de Plaza van zaterdagochtend tot en met zondagmiddag vasthouden.

Ondersteunende manifestatie buiten


Er is door de burgemeester wel een plek toegewezen buiten bij Schiphol Plaza. Op deze toegewezen plek is er op zaterdag en zondag vanaf 13:00 uur ook een ondersteunende manifestatie. De gemeente Haarlemmermeer zal deze manifestatie buiten faciliteren.

Schiphol ligt op ramkoers met het klimaat


De reden voor het protest is duidelijk, zegt Dewi Zloch: “In deze tijd is het onvoorstelbaar dat je geen toekomstvisie hebt, waarbij je rekening houdt met het klimaat. Schiphol denkt alleen maar aan groei en wil in Lelystad zelfs nog een vliegveld openen. Wij spreken dagelijks mensen die in actie willen komen tegen grote vervuilers als Schiphol en zich daarom aansluiten bij Protestival. Zoals jongeren die zich zorgen maken om hun toekomst, maar ook omwonenden die grote overlast ervaren van de luchthaven. Deze mensen mag je niet de mond snoeren.”
De 24-uurs actie Protestival heeft niet als doel om reizigers te hinderen. Het is ook niet het plan van Greenpeace om vluchten te vertragen of actie te voeren in het gebied achter de douane. Greenpeace heeft al 40 jaar ervaring met vreedzaam actievoeren en hierbij staat veiligheid altijd voorop. Dit geldt ook voor Protestival. Ondanks de belemmeringen blijft Greenpeace continu in gesprek met Schiphol en de autoriteiten.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Intussen komen de reisbureaus met extra kortingen op vliegreizen i.v.m. het nieuwe commerciële fenomeen 'Black Friday', want de consumptie moet nog verdere worden opgevoerd in dit zieke economisch bestel. Wanneer komt men echt tot inkeer?

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Niet alleen de reisbureaus, ook Albert Heijn. "Ach, doet u er nog maar een 5-daagse minibreak incl. vlucht en hotel voor euro 149,-- bij."

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Zo dat is weer een klant minder voor Die graaier uit Zaandam. Wat een idioterie zeg van ah!
€149,- ticket en verblijf!
Te belachelijk voor woorden dit, moet je eens proberen om dit aan te kaarten via de klantenservice........

Zojuist mijn klanten en bonuskaart opgezegd! Zouden we allemaal moeten doen.


Geplaatst door H. vd Sloot uit Amstelveen

Heel erg belangrijk dat er echte actie komt. Praten is lang genoeg geprobeerd, het heeft geen enkele zin. Dat rechtse zooitje in het kabinet breekt alles dat sociaal is en vernietigt onze omgeving.