Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Protest Lelystad Airport zwelt aan

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1158 
|
 telegraaf.nl - 13-09-2017 
tb_vliegtuig_Gargolux_LK-VCM-2.jpg

Door Yteke de Jong

Actievoerders bieden in de Tweede Kamer een petitie aan.

DEN HAAG Inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland hebben bij een protestmanifestatie dinsdagmiddag meer dan 80.000 handtekeningen tegen de geplande vliegroutes voor Lelystad Airport aangeboden aan de Tweede Kamer.
,,We voelen ons niet serieus genomen, genegeerd zelfs”, zei Gea de Wit-Verwey die namens de actiegroepen, met namen als ’Red de Veluwe’, petities aanbood. De Tweede Kamer praat volgende week over de vliegroutes met staatssecretaris Dijksma.

Deze kwam gisteren met een brief met een paar aanpassingen, naar aanleiding van een second opinion vanwege de onrust in de provincies over de lage vliegroutes. Dijksma stelde dat ze de routes voor het paracentrum op luchthaven Teuge niet aan heeft kunnen passen. Er moet naar een alternatieve locatie worden gezocht.
Lelystad Airport wordt geschikt gemaakt voor de burgerluchtvaart, oorspronkelijk vanuit de idee om ruimte op Schiphol te creëeren. In de huidige opzet kan Lelystad echter maar 10.000 vliegbewegingen accommoderen, omgerekend is 13 vluchten per dag. De stichtingskosten zijn minimaal €200 miljoen.
Het luchtruim moet daarom opnieuw worden ingedeeld, iets dat pas in 2023 gereed is, zo werd vorige week herbevestigd bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Schiphol wil dit echter versnellen.

Lelystad is geen oplossing voor de congestie op Schiphol, dat dit jaar drie jaar eerder dan verwacht het maximum aantal vliegbewegingen van 500.000 bereikt. Er zitten bovendien nog veel juridisch en organisatorische haken en ogen aan de uitplaatsing van pretvluchten vanaf Schiphol, naast de problemen van het aanzwellende protest uit de provincies. De luchtvaartmaatschappijen willen ook in de nacht vliegen, iets dat nu niet mogelijk is op Lelystad.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl - 13-09-2017"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Anoniem uit Hoenderloo

GEEN Nachtvluchten boven de veluwe!

Nachtvlucht nemen is a-sociaal.

Een ieder die een nachtvlucht neemt moet verplicht een bijsluiter krijgen waarin staat wat nachtvluchten doen met bewoners,

Nachtvluchten moet verboden worden, Nergens voor nodig.

Wij zijn de baas, niet de commercie.

Het luchtruim is van ons.

Geplaatst door gerard

Waarom 'boven de veluwe'. Ergens anders wel dan? Ik zou ze graag kwijt zijn, 60 kisten iedere nacht over je hoofd, zoald hier, is echt ongezond. Als het dan toch moet, dan liever iedereen een beetje dan een beetje iedereen alles.