Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Primeur Eindhoven Airport: App voorspelt vliegverkeer

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 732 
|
 /luchtvaartnieuws.nl 
mannetje_zonder_kreet.jpg

EINDHOVEN - Eindhoven Airport breidt zijn BurenApp uit met een tool die het vliegverkeer van en naar de luchthaven voorspelt. De luchthaven brengt hiermee als eerste het verwachte route- en baangebruik in kaart, zodat omwonenden weten waar ze aan toe zijn. “Zo weet je bijvoorbeeld of je op zondagavond ongestoord buiten kunt zitten”, zegt algemeen directeur Roel Hellemons.

Eindhoven Airport lanceerde de BurenApp al op 1 mei. Met de eerste versie konden omwonenden alleen de actuele vliegbewegingen en -richtingen volgen; dankzij de nieuwe tool kunnen omwonenden per 1 december gedurende de hele dag zien waar en wanneer civiel vliegverkeer van en naar de luchthaven plaatsvindt. De tool is ontwikkeld in samenwerking met het NLR en de luchtverkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven.

De voorspelling is gebaseerd op de geplande vluchten, in combinatie met het protocol van de luchtverkeersleiding van vliegbasis Eindhoven - waarbij ook rekening wordt gehouden met een maatschappelijk element - en de weersverwachting van het KNMI. Die factoren bepalen bijvoorbeeld of vliegtuigen in zuidwestelijke of noordoostelijke richting starten.

Straks 24 uur vooruit
De tool werkt eenvoudig. Eerst kies je het gewenste tijdstip, vervolgens kun je per uur zien hoeveel startende en landende civiele vliegtuigen worden verwacht en welke routes ze volgen. Elke vlucht wordt weergegeven door middel van een lijntje. Op dit moment is alleen nog het vliegverkeer voor de rest van de dag zichtbaar, begin volgend jaar blikt de tool zelfs 24 uur vooruit. Militaire vliegbewegingen en adhoc-vluchten met zakenjets zijn niet zichtbaar.

Volgens luchthavendirecteur Hellemons is de tool vooral ontwikkeld omdat bleek dat er vraag naar was vanuit de omwonenden. “Wat we van onze buren hoorden was een behoefte aan transparante informatievoorziening en ook weten waar je aan toe bent. Daar geven we nu invulling aan”, zo meldt hij aan Luchtvaartnieuws.nl.

De ontwikkeling van de tool is al gestart voordat Hellemons in juli aantrad als nieuwe luchthavendirecteur. “Al met al heeft de ontwikkeling een halfjaar geduurd. Als je iets als eerste doet kost het meestal de nodige tijd. Prognosemodellen moesten worden geïntegreerd en gekoppeld aan actuele vliegschema’s. Uiteindelijk is de tool volgens planning gereed gekomen.”

Relevant
De tool moet weer een impuls geven aan het gebruik van de BurenApp, die maandelijks door 1.500 mensen wordt gebruikt. “Hoe relevanter die app wordt, hoe meer mensen hem gaan downloaden. Het is voor ons een goede mogelijkheid om de binding met de buren te versterken. De regio komt voor ons op de eerste plaats. Een van onze rollen is ‘een goede buur’ zijn. Bij het creëren van een goede relatie helpt het om transparant, proactief en duidelijk te zijn. Communicatie is daarbij cruciaal”, aldus Hellemons.

Zover bekend is Eindhoven Airport de eerste luchthaven ter wereld die een dergelijke tool introduceert. “Je weet nooit of er iemand opduikt die het ook al doet, maar zover wij weten zijn wij inderdaad de eerste”, zegt Hellemons. Schiphol Group, voor 51 procent aandeelhouder van Eindhoven Airport, heeft ook plannen om de tool te introduceren voor de andere luchthavens binnen de groep.

Redactie vlieghinder.nl
Voor Schiphol willen ze ook zo'n "handige" App ontwikkelen, waarmee je kunt zien wanneer je wel of niet in de tuin kunt zitten of op tijd een pilletje kunt innemen tegen de stress.
Zie hier het artikel van Schipholwatch.

Bekijk bericht op "/luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

"Bij het creëren van een goede relatie helpt het om transparant, proactief en duidelijk te zijn. Communicatie is daarbij cruciaal”, aldus Hellemons."

Voor een goede relatie is vooral nodig dat er minder vluchten komen. Zo'n tool is voor ons volledig overbodig, want je kunt NOOIT meer zonder kloteherrie in je tuin zitten.

Een goede buur is de luchtvaartsector ook NOOIT geweest, laat dat duidelijk zijn.