Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Prijsvechter Wizz Air ‘heeft interesse’ in vluchten vanaf Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 498 
|
 de Sentor 
Lelystad_geeft_lucht_hvs.jpg

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air heeft interesse in het uitvoeren van vluchten vanaf Lelystad Airport, als deze in 2020 open gaat als luchthaven voor Europese vakantievluchten. Dat heeft de Nederlandse chief operations officer van het bedrijf, Diederik Pen, verklaard tegenover het vakblad Luchtvaartnieuws.

,,Het wordt een kleinschalige luchthaven met snelle omdraaitijden, dat past bij ons”, aldus Pen tegen het blad. Wizz Air is voor deze krant nog niet bereikbaar voor een nadere toelichting. Ook Lelystad Airport wil niet reageren. ,,Over commerciële trajecten doen wij nooit uitspraken”, is het enige antwoord.


Beperkingen


De budgetmaatschappij vliegt nu vanaf de luchthaven Eindhoven, naar twintig bestemmingen in tien verschillende landen. Het bedrijf zou graag uitbreiden op de Nederlandse markt, maar loopt daarbij tegen de beperkingen van de luchthaven aan. ,,Helaas zit Eindhoven vrij vol”, aldus Pen.


Of en wanneer Wizz Air vanaf Lelystad Airport kan gaan vliegen is nog onzeker, zegt ook Pen. ,,De vraag is nog wel wanneer en hoe we de vliegrechten kunnen krijgen. Maar we houden het in de gaten, want we blijven altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”


Knooppunt


De luchthaven in Lelystad is primair bedoeld voor vakantievliegtuigen die ruimte achterlaten op de luchthaven Schiphol, dat haar functie als internationaal knooppunt wil versterken. Door middel van een zogenoemde verkeersverdeelregel (VVR) wil de overheid voorkomen dat Lelystad volloopt door autonome groei. Wizz Air vliegt op dit moment niet vanaf Schiphol en zou daardoor niet voor Lelystad in aanmerking komen. De VVR wacht nog op goedkeuring door de Europese Commissie.

De Hongaarse maatschappij maakt een flinke groei door. Het aantal vliegtuigen groeide in de afgelopen vijf jaren van 38 naar meer dan honderd. Met de 256 nieuwe toestellen die Wizz Air nu in bestelling heeft bij Airbus moet de vloot over acht jaar uit 286 vliegtuigen bestaan.

Bekijk bericht op "de Sentor"

Reacties op dit bericht