Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Politieke partijen Overijssel over besluit Lelystad Airport: “Neemt de minister ons wel serieus?”

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 967 
|
 rtvoost.nl - 23-09-2019 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Door Oscar Siep

De Gedeputeerde Staten van Overijssel kunnen woensdag vragen verwachten over de openstelling van de vliegroutes naar Lelystad Airport. CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP willen van het college weten of de provincie op de hoogte is van de openstelling van de vliegroutes per 7 november.

De provincie Overijssel heeft steeds van de minister geëist dat Lelystad Airport pas zou openen als de herindeling van het luchtruim een feit is.

Daarmee zou voorkomen worden dat er lang laag over onze provincie gevlogen gaat worden. Overijssel is samen met betrokken gemeenten en andere provincies tegen de laagvliegroutes, omdat die onevenredig veel hinder zouden kunnen brengen aan de inwoners van Overijssel.


1800 tot 1500 meter

In de vorige week gepubliceerde Luchtvaartgids (AIP) staat dat luchtverkeer vanaf 7 november gebruik moet maken van de routes, beter bekend als de B+-variant.

Er was de afgelopen jaren veel ophef, juist over die vliegroutes. Als vliegtuigen deze routes volgen, dan wordt boven onze provincie gevlogen op een hoogte van 1800 tot 1500 meter.

'Neemt ze ons wel serieus?'

De politieke partijen willen nu van het provinciaal college weten wat zij ervan vindt dat er lang laag gevlogen zal gaan worden.

CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP vragen zich daarnaast af of de minister de herhaalde en dringende oproepen uit Overijssel wel serieus neemt. De provincie wil geen laagvliegroutes maar daarin lijkt de minister niet mee te gaan. Ook vanuit de provincie Gelderland werd deze eis bij de minister op tafel gelegd.

Vakantievliegtuigen zullen nog niet naar Lelystad gaan vliegen maar de lage vliegroutes moeten wel gebruikt worden door al het andere vliegverkeer naar Flevoland. Door de hoogtebeperkingen zouden ook deze toestellen onnodig laag moeten vliegen, zo zegt onder meer de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

In 2018 heeft Luchthaven Lelystad heeft volgens het CBS 103.365 vliegtuigbewegingen verwerkt. Dat is met name voor lesvluchten, zweefvliegen en andere kleine luchtvaart. Lelystad is daarmee verreweg het grootste vliegveld voor algemene luchtvaart in Nederland.

Lees ook hier: Onbegrip en boze reacties op openstellen vliegroutes Lelystad Airport

Luchtruimherindeling

Van Nieuwenhuizen zegt dat de laagvliegroutes verleden tijd zullen zijn als het luchtruim opnieuw is ingedeeld. De minister heeft daarvoor tot 2023 uitgetrokken, maar deskundigen zeggen dat een dergelijk ingrijpend proces zeker acht tot negen jaar zal duren.

Tot die tijd zal de regio het met laagvliegroutes moeten doen.

Bekijk bericht op "rtvoost.nl - 23-09-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Neem van mij als ervaringsdeskundige aan: u komt straks in de omgeving van Lelystad nooit meer van die kloteherrie af, en dit zal jaarlijks nog toenemen ook.

Geplaatst door Anton uit Castricum

Zo'n soort kunstje hebben ze in Castricum een paar jaar geleden ook geflikt. Van de één op de andere dag kregen we het dubbele aantal nachtvluchten over ons heen (zie vliegen hier de hele nacht recht over de woonwijken). Dat zou een "tijdelijke situatie zijn, voor maximaal een jaar.
Inmiddels al enkele jaren geleden, en is nog steeds zo. Nooit meer wat van gehoord .....
Uiteraard vliegen ze niet over de rand van Castricum (tussen Castricum en Limmen in), zoals bij de opening van de polderbaan beloofd, maar ongeveer 700 meter naar "binnen" recht over de woonwijken van Noord-Castricum. Aan de rand van Castricum ligt namelijk een villawijk, waar de nodige piloten en luchtverkeersleiders wonen. Dan kunnen zij rustig slapen en is de herrie en het fijnstof voor de "gewone" castricummers ....).
Wat Bob al zei, sterkte er mee, want je komt er nooit meer van af, en het wordt alleen maar erger ........

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Nee, de minister/het ministerie neemt geen enkele omwonende serieus.