Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Politiek krijgt dikke vinger in de pap bij Air France-KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 876 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
AirFrance_KLM_HvS.JPG

PARIJS - Air France-KLM moet in ruil voor staatssteun accepteren dat de politiek zich actief met het beleid bemoeit. Woensdag maakte de Franse minister Le Maire (Financiën) weer een nieuwe eis bekend: Air France moet de duurzaamste maatschappij worden.

Dat houdt in dat de emissie per passagierskilometer in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2005 en er in 2025 minimaal 2 procent biobrandstof gebruikt wordt. Ook moet Air France ‘drastisch’ gaan snijden in de binnenlandse vluchten ten gunste van de trein.

Om die duurzaamheidsdoelen te behalen, is het volgens Le Maire belangrijk dat de vloot vernieuwd wordt. Echt veel keuzemogelijkheden lijkt Air France daarbij niet te hebben: eerder gaf de minister al aan dat nieuwe vliegtuigen zoveel mogelijk van Airbus moeten komen.

Ook eisen voor KLM
De bovenstaande eisen gelden voor Air France, dat 7 miljard euro aan leningen en garantstellingen van de Franse overheid krijgt, maar ook KLM moet in ruil voor staatssteun meer politieke bemoeienis accepteren. De maatschappij wordt door de Nederlandse staat met 2 tot 4 miljard euro geholpen.

De precieze voorwaarden moeten nog uitgewerkt worden, maar de ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben al gezegd dat KLM stappen moet zetten op het gebied van “winstbestemming, arbeidsvoorwaarden, hinderbeperking, duurzaamheid en netwerkkwaliteit”.

Het gaat dan onder meer om een vermindering van het aantal nachtvluchten en verdere CO2-reductie. Verder wil de Nederlandse regering dat de sterkste schouders bij KLM (het management en de piloten) inleveren op hun arbeidsvoorwaarden en dat er een streep gaat door bonussen.

Hoewel daarmee processen als verduurzaming van de luchtvaart versneld kunnen worden, zitten er ook gevaren aan deze politieke vinger in de pap. Zo vrezen beursanalisten van ING dat dit ten koste gaat van de winstgevendheid en de concurrentiepositie.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1 uit nederland

Ook voor de lange termijn ziet het er nu niet meer goed uit voor de sector. Toch maar goed gaan nadenken over hoe verder met klm en hoe de steun uitgegeven word. Aanhouden van leasecontracten voor de lange termijn terwijl er sowieso enorm gekrompen moet worden lijkt niet verstandig. Ryan air is al aan het onderhandelen over aanpassing van dergelijke contracten.
Volgens de juniac gaan de prijzen van tickets verdubbelt worden,vliegen alleen voor de elite volgens de juniac. Ook mondkapjes gaan dragen en stoelen die leeg moeten blijven.

Het probleem voor netwerk maatschappijen is nog een stuk groter. De hele wereld gaat verschillend om met het virus en dat gaat gevolgen hebben voor de maatschappijen.
Gaat een land met hele strenge lockdown en regels (zoals bijvoorbeeld china,maar er zijn er meer) het toestaan dat er vluchten binnenkomen uit landen met hele beperkte restricties? Incidenteel wel waarschijnlijk maar structureel zal dat lastig worden. Je komt dan met het probleem te zitten dat er "gaten" in het netwerk vallen en door die gaten gaat het heel erg lastig worden om het netwerk goed te kunnen laten functioneren en renderen. Het is een versnelling van een ontwikkeling die al gaande was,meer flexibiliteit en meer point to point verkeer. Iets waar veel netwerk maatschappijen inherent veel moeite mee hebben.

Veel mogelijkheden om de aanpak van het virus wereldwijd te synchroniseren zijn er ook niet. Men heeft in nederland nu al meer dan genoeg van de lockdown en de economische druk om open te gaan word groter. China gaat zich ook zeker niet aan ons aanpassen dus de verschillen die zullen blijven. Hoe eerder men nadenkt over hoe de toekomst van klm en schiphol er uit gaat zien hoe beter het is.
Als men te lang vast blijft houden aan hoe het ging en dat weer probeert terug te krijgen gaat men grote achterstand oplopen op andere organisaties die deze omslag eerder maken. Dat heeft dan uiteindelijk ook grote negatieve effecten voor onze economie.

De luchtvaart zoals die was die komt niet meer terug (aldus de juniac).
100% daar van overtuigd ben ik zelf nog niet,hoe het virus zich blijft ontwikkelen is niet te voorspellen. Maar de overheid en het bedrijfsleven zouden er goed aan doen om nu al serieus na te denken over hoe het verder moet met klm en schiphol indien het toch een langdurig verhaal gaat worden.

Geplaatst door Wim uit Castricum


Geplaatst door @Kabinet_Klm uit Badhoevedorp

Een corrupt VVD kabinet dat meer zeggenschap krijgt over KLM.
Dit stelt mij niet gerust. Samen trok men op voor Groei-groei-groei.
Alle redelijke alternatieven, compromissen en ideeën in de wind geslagen, we moesten en zouden groeien en nu WEER met de collectebus langs bij hardwerkend Nederland...
En nu betaalt de burger miljarden om de boel overeind te houden.
Laten we vuist maken hier tegen.

Volg mij op:
https://twitter.com/Kabinet_Klm