Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Politiek: kabinet moet ingrijpen bij Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1792 
|
 telegraaf.nl 
wp_politiek_3707.JPG

Door Yteke de Jong en Inge Lengton

DEN HAAG - De Tweede Kamer en de luchtvaartmaatschappijen zijn ontzet over het uitstel van investeringen in luchthaven Schiphol. Gisteren schreef De Telegraaf dat de nieuwe pier en terminal pas op zijn vroegst in 2021 klaar zijn, waarmee de expansie op de lange baan komt. Het uitstel gaat ten koste van groei van de Nederlandse economie. ‘De logica is zoek’, zegt kamerlid Bashir van de SP tegen De Telegraaf.

Het CDA wil daarom een groot debat in de Tweede Kamer over Schiphol, zo stelde Tweede Kamerlid van Helvert gisteren. De PVV wil dat premier Rutte zo snel mogelijk ingrijpt en dat Schiphol de ruimte krijgt om verder te groeien. ‘Wij willen uitbreiding tot 600.000 vliegtuigbewegingen per jaar’, zegt PVV-kamerlid Graus. ‘Er wordt al jaren niets gedaan om de concurrentiepositie te behouden of vergroten ten opzichte van groeiende luchthavens in Dubai en Turkije.’

De Barin, de vereniging van luchtvaartmaatschappijen in Nederland, heeft opheldering gevraagd bij Schiphol-directie over het uitstel van de expansieplannen. ‘De nieuwe pier en terminal zijn nodig om de groei van de mainport op te vangen’, stelt Barin-voorzitter Frank Allard in een reactie. ‘Wat is de prioriteitstelling van Schiphol. De luchthaven investeert nu eerst in Lelystad, we vragen ons af wat daar de realiteitszin nog van is.’
Schiphol stelt de bouw van de nieuwe terminal zeker drie jaar uit, maar zegt dat deze vertraging geen gevolgen heeft voor de aanleg van de omstreden luchthaven bij Lelystad. Deze moet in 2018 open gaan, maar er is geen belangstelling voor deze luchthaven, die de eerste tien jaar zeker verlies zal lijden. Het kost minimaal €200 miljoen om Lelystad Airport aan te leggen.
‘Lelystad is geen oplossing voor de problemen van Schiphol’, zegt Allard van de Barin. Kamerlid Bashir van de SP: ‘Ik weet niet wat er in het hoofd van de topman van Schiphol speelt. Er wordt een onnodige en ongewenste giga-investering gedaan in Lelystad, waar niemand op zit te wachten, maar geld voor Schiphol zelf is er niet.’
De luchthaven stelt de bouw van de terminal en nieuwe pier uit, omdat er op dit moment geen extra capaciteit is in de lucht om extra vliegtuigen in de spitsuren te laten landen. Volgens de Barin zijn daar oplossingen voor te vinden, omdat vliegtuigen steeds stiller worden. Maar er moet ook geïnvesteerd worden in een nieuwe taxibaan op Schiphol, maar daar heeft luchthaven ook geen plannen voor gemaakt.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Hendrickx uit woerden

Partijen waar wij dus niet op gaan stemmen:

1-SP
2-CDA
3-PVV

We houden het in de gaten en blijven op zoek naar een partij die opkomt voor het belang dat inwoners hebben bij een fatsoenlijke leefomgeving.

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

quote: De luchthaven stelt de bouw van de terminal en nieuwe pier uit, omdat er op dit moment geen extra capaciteit is in de lucht om extra vliegtuigen in de spitsuren te laten landen.
commentaar: En waar gaat nu echt om? De extra capaciteit m.b.t. de spitsuren. Dat kan Schiphol met goed fatsoen niet vragen i.v.m. het Alderstafel akkoord dat door alle partijen is overeengekomen onder de voorwaarde één en ondeelbaar zonder tussentijdse aanpassingen.. Daar mag niet aan getornd worden. Dat is het onderliggende probleem. Recentelijk is hiervan afgeweken (het mogen gebruiken van 2x2 start/landingsbanen) en hebben de bewoners zich een fopspeen laten geven (500 i.p.v. 510 k vliegtuigbewegingen t/m 2020) als vorm van compensatie. De bewoners (van Ojik, Geudeke en Geerdink) aan de Alderstafel waren te laf om met het gelijk aan hun zijde weerstand hiertegen te bieden. Men ging akkoord ondanks de afspraak dat het overeengekomen Alderstafel akkoord door geen van de partijen verbroken zou mogen worden Ja, om nu als Schiphol zo kort daarop weer te willen afwijken van het overeengekomen Alderstafel akkoord is lastig. Men schakelt de emoties van de politiek in. Die gaan nu dat vragen hetgeen Schiphol wil maar het zelf niet meer durft te vragen.. Schiphol manoeuvreert zich als toeschouwer aan de zijlijn, breekt geen Alderstafel akkoord en krijgt naar alle waarschijnlijkheid gewoon zijn zin. En de bewoners? Ja, die hebben de zoveelste keer het nakijken.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

@Erwin, @ Hendrickx: Ik vermoed dat je het juist hebt. We gaan de boer op bij de haagse poltiek. Er zijn beslist ook partijen, die tegengas willen geven, maar of dat er genoeg zijn.... ? We zullen zien. Kon wel eens een hete Zomer en Najaar worden ! Die PVVer Graus is niet goed snik, makkelijk lullen uit Venlo.. Laat hij zich druk maken ivm de Claim van de Bevolking ivm die vreselijke Awacs bij Schinnen te Limburg ...

SPen CDA spreken we nog !