Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Poging om natuurvergunning Lelystad Airport te krijgen lijkt mislukt

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 452 
|
 omroepflevoland.nl - 30-09-2021 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Een poging van het demissionaire kabinet om een natuurvergunning voor Lelystad Airport te krijgen via een regeling voor 'PAS-melders' lijkt mislukt. Volgens Tweede Kamerlid Leonie Vestering (PvdD) uit Almere was het plan om Lelystad Airport te laten meeliften op de legalisatie van een groep gedupeerde boeren in de stikstofcrisis. Die legalisatie is voor bedrijven met 'kleine stikstofneerslag', maar die vlieger gaat volgens haar niet op voor Lelystad Airport.

In mei 2019 werd het Programma Aanpak Stikstof (PAS) onwettig verklaard. Ruim drieduizend boeren en andere kleine bedrijven hebben sindsdien ineens een vergunning nodig om hun bedrijf voort te zetten. Het kabinet wilde deze bedrijven tegemoet komen door ze door middel van een regeling snel te legaliseren.

Lelystad Airport meldde zich ook onder deze 'PAS-melders' in de hoop dat het ook gelegaliseerd zou worden. Echter, de regeling is alleen voor bedrijven met een kleine stikstofneerslag. Omdat dit bij Lelystad Airport niet het geval is, zou het vliegveld niet in aanmerking mogen komen voor de regeling.

PvdD vroeg om opheldering
Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren (PvdD) liet eerder deze maand weten opheldering te willen van demissionair minister Carola Schouten van Landbouw over het aanvragen van de natuurvergunning. De Partij diende daarop een motie in om te voorkomen dat de regering een vergunning kan afgeven. Deze motie werd donderdag aangenomen.

Achter de schermen zou volgens Vestering nog steeds gewerkt worden aan de opening van Lelystad Airport. Dat mag niet, omdat de luchthaven controversieel is verklaard. Er mogen geen besluiten genomen worden door het demissionaire kabinet over controversieel verklaarde onderwerpen.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 30-09-2021 "

Reacties op dit bericht