Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Plan groene luchtvaart gedoemd te mislukken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 757 
|
 ijmuidercourant.nl - 05-10-2018 
Bewoners_logo_2x.png

Door Frans van den Berg

Het plan dat woensdag werd gepresenteerd om de luchtvaart in Nederland te vergroenen, is volgens de bewonersdelegatie in het Schipholoverleg gedoemd te mislukken.

Met een pakket van maatregelen wil de luchtvaartsector de CO2-uitstoot in 2030 met 35 procent hebben verminderd. Maar zoals uit berekeningen van het Delftse bureau CE Delft blijkt, is die reductie ten opzichte van de verwachte ontwikkeling. Die verwachting is dat het aantal vluchten tot 2030 groeit van 500.000 naar 590.000 in 2030. Ook zet het bureau vraagtekens bij het hoge aantal vluchten dat door de trein kan worden vervangen op de routes naar Brussel en Londen. Maar in het meest gunstige geval is 35 procent reductie haalbaar.

De bewonersdelegatie trekt een andere conclusie: het plan is gedoemd te mislukken. „Er is geen sprake van vermindering en in het gunstigste geval blijft de uitstoot gelijk.” Het probleem is volgens de bewoners dat de meeste afspraken te vrijblijvend zijn. Bovendien doet de groei van het aantal vluchten het effect van de CO2-besparing weer teniet.

Bevriezen
Het milieuplan van de sector lijkt volgens de bewoners wel heel erg op het recente voorstel dat Schiphol-directeur Dick Benschop onlangs in deze krant deed voor een een gematigde groei. „Dat terwijl er helemaal geen groeiruimte is. Bevriezen van de groei is noodzakelijk als het gaat om leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.”

De sector wil via het plan voorkomen dat het kabinet in 2021 een vliegtaks invoert. KLM ziet liever dat het geld wordt gebruikt voor concrete maatregelen zoals subsidie op biokerosine of de bouw van een biokerosinefabriek in Nederland. In het vrijdag gepresenteerde klimaatplan van het kabinet, met investeringen van 300 miljoen euro voor maatregelen, wordt daarover niet gerept. Daarover moet verder worden gesteggeld aan de verschillende klimaattafels.

Bekijk bericht op "ijmuidercourant.nl - 05-10-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Groene luchtvaart bestaat niet, je verbrand namelijk een produkt waarbij allerlei smerige en klimaat verwoestende gassen en stoffen vrijkomen.
‘Wij rijden op groen gas’ , dit staat op veel wagens en bussen van staatsbedrijven en OV bussen.............amehoela het is gewoon aardgas.
Dit zelfde geld voor bio-kerosine........Ook met de verbranding van deze brandstof komen er klimaat verwoestende gassen en stoffen vrij. Het blijft gif maar wel met de kanttekening dat er complete oerwouden zijn gesloopt voor deze brandstof
Die oerwouden zijn de longen van Moedertje Aarde en het filter.......de oceanen, die verzuren op dit moment.