Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Piloten mogen afsteken bij landingen op Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 458 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
hvs_lvnl_DSC_2528.jpg

Door Frans van den Berg

Het was omwonenden al opgevallen: piloten die afsteken bij de landing op Schiphol. Volgens de luchtverkeersleiding is dat legaal en goed mogelijk nu het nog rustig is in het luchtruim.

De laatste maand is het aantal klachten over Schiphol weer opgelopen, terwijl het aantal vluchten vrijwel gelijk was. Mede door afwijkende routes ondervinden bewoners extra hinder, zeker wanneer een vrachtvliegtuig dwars over Amsterdam en Hoofddorp gaat.

De luchtverkeersleiding benadrukt dat er voor Schiphol overdag geen vaste naderingsroutes zijn. Wel geven de luchtverkeersleiders koers- snelheids- en hoogte instructies voor de route naar de landingsbaan zoals de Polderbaan of Kaagbaan. „Doordat het nu relatief rustig is in het luchtruim, is er vaker de mogelijkheid om de meest rechtstreekse naderingsroute te vliegen”, geeft de woordvoerster toe. Een piloot doet zo’n verzoek om tijd en kerosine te winnen. „Uiteraard wel binnen de wet- en regelgeving.”

Op zicht
Hierbij vliegt de piloot niet op de ILS (Instrumental Landing System), maar op zicht. Mede dankzij het goede weer van de afgelopen tijd, kon dat. „Normaal wordt die afsteekroute genomen bij calamiteiten en was dat vanwege de drukte nauwelijks mogelijk. Nu vragen piloten toestemming om snel thuis te zijn, maar dat gaat wel ten koste van omwonenden”, meent Rob Loekenbach van de bewonersgroep Kaagbaan.

Bewoners die extra hinder ervaren wonen in Kudelstaart, Leimuiden en Burgerveen. Vliegtuigen uit het oosten komen draaien normaal ter hoogte van Leiden en maken zich dan op voor de landing op de Kaagbaan. Bij de afsteekroute wordt al meteen boven Leimuiden gedraaid. Overigens was het donderdagmiddag al weer zo druk dat vliegtuigen achter elkaar de route over Leiden namen, waardoor die bewoners hinder ondervonden.

Leeg luchtruim zet aan tot vreemde routes. Lees hier.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

‘Het was overigens alweer zo druk’ , dit zegt weer genoeg dacht ik.

Geplaatst door V.O.S. uit Uitgeest

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Automobilisten / motorrijders mochten ook niet 'los' toen het door het Corona-virus, veel rustiger was op de wegen.
Dat vliegende tuig staat blijkbaar boven de wettelijke afspraken die de samenleving met elkaar hebben afgesproken.


Geplaatst door Ude uit Veghel

De wet geldt niet voor de luchtvaart. Hetzelfde is van toepassing op de 1,5 meter regel....