Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Piketty pleit voor taks op luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1276 
|
 trends.knack.be 
tb_vliegtuig_DELTANBO7NW.jpg

Een belasting van 20 euro per passagier in economy, tot zelfs 180 euro in business class. Dat is volgens de spraakmakende Franse econoom Thomas Piketty nodig in de strijd tegen de klimaatverandering.

Piketty doet het voorstel samen met zijn collega Lucas Chancel in een rapport in aanloop naar de klimaattop in Parijs eind deze maand. De opbrengst van de belasting moet jaarlijks 150 miljard euro opleveren die ontwikkelingslanden nodig hebben om met de gevolgen van de klimaatverandering om te gaan.

Klimaatongelijkheid

De twee economen beschrijven het enorme verschil in klimaatafdruk tussen mensen over de hele wereld. Amper 10 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, schrijven ze. En net als bij economische ongelijkheid komen de grote verschillen voor binnen de landsgrenzen in plaats van tussen landen onderling.

De rijkste 1 procent in de VS, Luxemburg en Saoedi-Arabië stoten bijvoorbeeld 200 ton CO2 per jaar uit, meer dan 25 keer het wereldwijde gemiddelde. Daar tegenover staan de armste inwoners van Mozambique, Rwanda en Malawi, die jaarlijks voor ongeveer 0,1 ton CO2 uitstoten.

"Economische ongelijkheid bereikt recordhoogtes, en daar iets aan doen is een cruciale uitdaging voor beleidsmakers in de komende decennia", zegt Chancel in een interview met de website Climate Home. "Het is hetzelfde met CO2: nog zo'n probleem dat onze samenlevingen in gevaar brengt. Als we er niet in slagen aan beide problemen iets te doen, kunnen onze samenlevingen ineen klappen."

Een belasting op vluchten is een goede manier om wereldburgers met een klimaatintensieve levensstijl aan te pakken, en al zeker als business class hoger belast wordt dan een gewoon zitje in het vliegtuig, zeggen de economen. (IPS)

Bekijk bericht op "trends.knack.be"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Een uitstekend idee ! Wouter Bos, Ere wie ere toekomt.. voerde al eens de vliegtax in... Maar het cda draaide de boel weer terug.. .. En ik meen dat Duitsland nu een viegtax kent !