Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Pieter Elbers: betrouwbare snelle trein kan korte vluchten vervangen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 543 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
hs+vt.png

Door: Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Door de krapte op Schiphol wordt de roep om alternatieven steeds groter. Meerdere partijen zien in de hogesnelheidstrein de oplossing om korte vluchten te vervangen. “Geen enkel probleem, maar dan moeten die treinen wel betrouwbaar en efficiënt rijden”, aldus KLM-topman Pieter Elbers in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

De HSL zou vluchten naar bestemmingen als Düsseldorf en Brussel volgens Elbers goed kunnen vervangen. “Ik zit niet te wachten op vluchten van rond de vijfhonderd kilometer. De voorwaarde is wel dat de infrastructuur voor snelle treinen er ligt en dat we er van op aan kunnen dat de treinen op tijd rijden, zonder verstoringen. Tot het zover is moeten we het nog per vliegtuig doen.”

Het volle Schiphol baart Elbers zorgen. “In 2018 kunnen we niet alles vliegen wat we zouden willen, wat dat betreft wil ik best een tandje bijschakelen qua groei in 2018. De luchtvaart op Schiphol heeft een probleem. Als KLM willen we groeien en werkgelegenheid creëren, maar de laatste jaren zijn veel slots weggegeven mede als gevolg van het Airline Reward Programma. Daarnaast is er geen mainport in Europa waar de laatste jaren zo enthousiast ruimte is gemaakt voor prijsvechters en het aandeel nu dus groot is.”

Hij vervolgt: “Vanuit die realiteit wil ik nu graag naar voren kijken hoe oplossingen te creëren opdat we onze positie op het wereldtoneel kunnen behouden. Dat er ruimte is voor nieuwkomers - en dat is wettelijk vastgelegd - vind ik niet bezwaarlijk. Wél is het een probleem als wij geen kans hebben om op een eerlijke manier te concurreren. Wat wij kunnen doen is dynamisch omgaan met onze netwerkplanning en onze vloot optimaliseren. Dat deden we al door de Fokker 50 en 70 te vervangen door Embraers met meer stoelen.”

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Waar een verandering van omstandigheden (schaarste) al niet toe kan leiden. Daar in Den Haag svp de schaarste niet oplossen.

Geplaatst door anoniem1

Dat deden we al door de Fokker 50 en 70 te vervangen door Embraers met meer stoelen.”

Is dit nu zon voorbeeld van nieuwe generatie vliegtuigen die stiller zijn dan de vliegtuigen die zij vervangen?

De voorwaarde is wel dat de infrastructuur voor snelle treinen er ligt en dat we er van op aan kunnen dat de treinen op tijd rijden, zonder verstoringen. Tot het zover is moeten we het nog per vliegtuig doen.”

Vliegtuig heeft namelijk nooit last van vertragingen of verstoringen.