Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Petitie vlieghinder ‘Beek’ overvleugelt voorstanders vliegveld

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 345 
|
 limburger.nl - 12-08-2019 
mannetje_zonder_kreet.jpg

Door Geertjan Claessens

Een petitie (zie hier) tegen de vlieghinder rond Maastricht Aachen Airport (MAA) is in drie weken ruim 5700 keer getekend. Daarmee overvleugelen de actievoerders de voorstanders van de luchthaven.
De eind vorig jaar beëindigde petitie Laat Maastricht Aachen Airport groeien kreeg 4121 mensen achter zich, op dat moment meer dan de tegenstanders. De actiegroepen voor en tegen het vliegveld zitten elkaar geregeld in de haren en beschuldigen elkaar ervan een loopje te nemen met de feiten. De voorstanders hebben vooralsnog meer volgers: 2292 mensen vinden de Facebookpagina (zie hier) leuk, terwijl de Alliantie tegen Uitbreiding MAA 674 likes heeft (zie hier). Volgens voorstanders vertegenwoordigt de alliantie maar een klein groepje.

Steun

De tegenstanders wierven onder meer fanatiek steun op Facebook en bij de Heuvelland4Daagse in Berg en Terblijt. De oproep op internet richt zich tegen de verwachte groei van de overlast rond vliegveld Beek door de geplande toename van het aantal vluchten.

De vlieghinder gaat volgens de alliantie ten koste van de leefbaarheid en het toerisme. De petitie richt zich niet alleen tegen de groei van het vliegveld, maar ook tegen baanverlenging, nachtvluchten en luchtvervuiling. De petitie bepleit een objectieve kosten-batenanalyse. Die moet de voor- en nadelen van (groei van) de luchthaven in kaart brengen.

Nachtvluchten

Aanleiding voor de petitie was een onderzoek naar mogelijkheden voor verdere groei van het vliegveld en daarin de optie te overwegen om ruimte te maken voor nachtvluchten op ‘Beek’. De provincie liet al weten hier tegen te zijn, terwijl verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) verklaarde dat ze de commotie betreurt en alleen varianten met verschillende sluitingstijden ’s nachts wil bekijken om de effecten op de gezondheid in kaart te brengen.

Klachten

Afgelopen jaar kwamen bij het Klachten Informatie Centrum Luchtvaart (KICL, zie hier) 39.023 klachten binnen over MAA, bijna vier keer zoveel als in 2017. Toen kwamen er 10.256, klachten binnen, ruim een verdubbeling van het aantal in 2016 (3831). Over dit jaar zijn nog geen aantallen bekend.

Bekijk bericht op "limburger.nl - 12-08-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob