Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Per jaar 1.500 voorvallen militaire luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 967 
|
 nu.nl 
hv_vliegtuig_0605.jpeg

Jaarlijks wordt zo'n 1500 keer melding gemaakt van voorvallen die de veiligheid van het militaire vliegverkeer in gevaar hebben gebracht of hadden kunnen brengen.
Dat blijkt uit cijfers van Defensie.

In vijf jaar tijd ging het om zo'n 7.500 voorvallen, jaarlijks is dat aantal ongeveer constant. Ongevallen en ernstige incidenten zitten daar niet bij in.

Over de aard van de meldingen wil Defensie niet te veel kwijt. Een klein deel van de meldingen gaat volgens Defensie over technische mankementen of bijvoorbeeld een botsing met een vogel of toestellen die worden aangestraald met een laserpen.

Voorzorg
Volgens Defensie gaat het in overgrote meerderheid om meldingen uit voorzorg. Het kan gaan om een defect waarschuwingslampje. Ondanks dat er geen echt probleem was, wordt dit wel gemeld als voorval.

Over het hoge aantal meldingen zegt een woordvoerder: ''Er worden zoveel voorvallen gemeld en geregistreerd omdat ons personeel en de organisatie groot belang hechten aan vliegveiligheid. Daarom wordt ook het kleinste voorval, dat in potentie de vliegveiligheid zou kunnen beïnvloeden, geregistreerd.''

WOB
Een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om een overzicht van de meldingen te krijgen, is afgewezen. Daar zijn volgens Defensie meerdere redenen voor. Zo komt volgens de veiligheid van de Staat in het geding. Andere landen kunnen er namelijk informatie aan ontlenen over de gereedheid van de Nederlandse luchtmacht, onder meer over de staat van het materieel en de geoefendheid van de vliegers.

Ook vreest Defensie dat medewerkers niet meer alle voorvallen vrijuit melden als de meldingen in de openbaarheid komen. Alleen als medewerkers ervan op aan kunnen dat de meldingen vertrouwelijk zijn, zullen ze maximale openheid geven, stelt Defensie.

Door: ANP

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht