Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Peiling Lelystad Airport: bijna de helft is voor uitbreiding

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 829 
|
 nos.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Bijna de helft van de inwoners van Overijssel, Gelderland en Flevoland is positief over de uitbreiding van Lelystad Airport. Twee op de tien inwoners zijn negatief, de rest heeft geen uitgesproken mening.

In opdracht van Omroep Flevoland (Lees hier), RTV Oost (Lees hier) en Omroep Gelderland (Lees hier) hield Right Marktonderzoek een representatieve opiniepeiling. Ondervraagden konden laten weten hoe ze denken over de nieuwe vliegroutes en de uitbreiding van Lelystad Airport in het algemeen. Ook werd gevraagd naar hun vertrouwen in de politiek. Voor het onderzoek werden 1200 inwoners van verschillende leeftijden uit de drie provincies ondervraagd.

Los van de gekozen vliegroutes ziet 47 procent van de ondervraagden de uitbreiding van het vliegveld zitten. De meeste steun (69 procent) is er in Flevoland. "Je zag dat Flevoland altijd wel positief was. Daar verwachten ze werkgelegenheid en economische spin-off voor de regio", zegt Ruben van der Scheer, verslaggever van Omroep Gelderland. "Met name de gemeente Lelystad en ook de provincie was altijd positief."

In Gelderland en Overijssel zijn mensen minder enthousiast. "Dat is ook wel logisch, want in deze provincies zijn de vliegroutes. Daar verwachten mensen overlast van", zegt de verslaggever.

Vliegroutes
Uit het onderzoek blijkt dat er wel veel kritiek is op de gekozen vliegroutes. Doordat toestellen van en naar Lelystad Airport lager moeten vliegen dan het vliegverkeer van Schiphol, moeten vliegtuigen over Overijssel en Gelderland lange tijd op 1800 tot 2700 meter hoogte vliegen. Ook in Flevoland vliegen ze vrij laag. Dat leidt volgens bewoners en actiegroepen tot veel geluidsoverlast en milieuhinder.

De zorgen zijn in het onderzoek terug te zien. In Gelderland is 33 procent van de ondervraagden negatief over de routes, in Overijssel 29 procent en in Flevoland 17 procent. Bijna een kwart van alle mensen is positief. 34 procent staat neutraal tegenover de vliegroutes.

Vertrouwen in politiek
37 procent van de ondervraagden zegt nauwelijks of geen vertrouwen te hebben dat de politiek de juiste beslissingen neemt over Lelystad Airport. Een bijna even grote groep (36 procent) heeft juist wel vertrouwen.

Het doel van de geplande uitbreiding van Lelystad Airport is vooral het overnemen van vakantievluchten van Schiphol, dat tegen zijn maximaal aantal vluchten aanzit. Minister Van Nieuwenhuizen hoopt Lelystad Airport per 2020 in bedrijf te hebben.

Bekijk bericht op "nos.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Als het zover is, is het te laat. Waar het eerst stil was, is het dan nooit meer stil. Het went nooit. Alsof je een deel van je leven kwijt raakt aan de luchtvaart en de politiek.

Geplaatst door M.

Daar komen ze nog wel achter in de Flevoland. Dan heb je meer werk, maar geen rust meer.
Is er zoveel werkloosheid dat het zoveel mag kosten van het milieu?

Geplaatst door Klaar oversteek uit oegstgeest


Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Zo'n 'peiling' zegt helemaal niets. De meeste inwoners hebben geen enkel benul wat vliegtuigen aan herrie en stank geven. Het is precies zoals in de vorige reacties is geschreven. Je kunt het NIET meer terugdraaien. Ach, het is natuurlijk ook wel makkelijk zo'n vliegveld dichtbij, als je van mening bent om een verre reis te moeten maken. Dat je de rest van het jaar in de herrie en stank zit (of anderen) is dan jammer! We zullen het merken bij de verkiezingen!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Nee hoor het zit zo,

Al die mensen die nog hun best doen om de vliegende herrie producerende klimaatslopers een halt toe te roepen zijn inmiddels voor gek verklaart om er maar eindeloze energie in te steken ........

De rest heeft de moed opgegeven of het intereseert ze geen ene rotmoer of er mensen overlast van gaan ervaren want ze wonen er toch niet.
Dat is de trieste conclusie van deze peiling.........Zolang er in mijn tuintje schoon blijft is niks aan de hand is en dan boeit het me niet......

Empathie ..........of enige sociale saamhorigheid bestaat niet meer in NL.
Dat heb ik als IJmonder al lang gemerkt!

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

En de NL staat neemt een belang in KLM...
Meest bizarre luchtvaartnieuws dat ik in jaren heb gehoord.

Ons geld verkwisten aan nog meer subsidie en voortrekkerij van de KLM, absoluut de V&D van de luchtvaart..

Geplaatst door anoniem1

In de objectiviteit van dergelijke peilingen geloof ik al lang niet meer.

Geplaatst door anoniem1

We leven in een wereld waarin de misinformative en misleiding steeds groter word.
Zo had minister nieuwenhuizen het over 109.000 directe banen maar de telegraaf maakt er doodleuk 300.000 directe banen van. En zo zijn er werkelijk honderden voorbeelden het afgelopen jaar. Het kan allemaal maar en niemand zegt er meer wat van. De maatschappelijke discussie word niet meer gevoerd op basis van feiten maar op basis van 100% propaganda die helemaal niks geeft om de werkelijkheid.
Verspreiding van dergelijke misinformatie en fake news zou strafbaar moeten zijn,het is een groot gevaar voor de werking van de democratie en de objectiviteit van de besluitvorming.

Geplaatst door anoniem1

En minster zou niet meer moeten zeggen "Schiphol is belangrijk voor de economie" want dat is een mening presenteren als een feit. Zeg dan "wij vinden Schiphol erg belangrijk voor de economie"
Heel Nederland is met de paplepel ingegoten dat als het mis gaat met Schiphol dat Nederland dan ten onder zal gaan. Er zal nooit meer een goede econoom uit Nederland komen. Echt objectieve mensen die zijn er vrijwel niet meer, Iedereen is verbonden aan het een of andere belang of ideaal.

Nu ja,weer genoeg voor deze week. Intressante ontwikkelingen in de sector dat is zeker.