Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Partij Pieter Omtzigt wil luchtvaart veel zwaarder belasten en is tegen opening Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 544 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
HvS_2e_Kamer_(3).JPG

De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft dinsdag het verkiezingsprogramma gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de partij tegen de opening van Lelystad Airport is en internationale afspraken wil maken over het zwaarder belasten van vliegen. Ook wil NSC frequent flyer-programma’s gaan belasten. Daarnaast moet er kritisch herbeoordeeld worden hoeveel vluchten er echt nodig zijn op Schiphol om de ‘netwerkkwaliteit’ te behouden en is het een goed idee om de luchthaven ’s nachts te sluiten.

“In internationaal verband pleiten we voor btw op vliegtickets, accijns op kerosine en een afstandsafhankelijke vliegbelasting voor intercontinentale vluchten. We spannen ons in voor een hogere Europese ambitie m.b.t. bijmenging van duurzame vliegtuigbrandstof in 2030”, schrijft NSC.

“In het kader van het beperken van niet-noodzakelijk vliegverkeer beschouwen we de extra’s die werknemers bij zakelijke vluchten ontvangen op basis van frequent flyerprogramma’s als belastbare inkomsten. De overheid geeft als werkgever het goede voorbeeld door met werknemers af te spreken dat credits die met zakelijke vluchten zijn gespaard niet voor privédoeleinden worden gebruikt.”

Schiphol
“Schiphol ontwikkelt zich binnen strakke lokale normen voor geluid en luchtkwaliteit tot een internationaal knooppunt voor trein/luchtvaart. We herbeoordelen kritisch hoeveel vluchten er echt nodig zijn voor het behoud van de ‘netwerkkwaliteit’. Het vaststellen van geluidhinder en luchtkwaliteit vindt plaats op basis van metingen in de omgeving in plaats van theoretische modelberekeningen. We steunen het voornemen van Schiphol om ’s nachts geen vluchten meer toe te staan. De voorkeursbeslissing voor een vierde naderingsroute wordt heroverwogen in het licht van het voorgenomen plafond van 452.500 vluchten, de doelen voor milieu- en omgevingskwaliteit en de regionale ambities op het gebied van woningbouw.”

Daarnaast wil NSC dat Lelystad Airport niet opengaat voor passagiersvluchten en dat de trein op korte afstanden gestimuleerd wordt. “Lelystad Airport gaat niet open voor de commerciële burgerluchtvaart; wij vinden de economische baten niet opwegen tegen de maatschappelijke kosten en investeringen die nog gedaan moeten worden”, aldus de partij van Pieter Omtzigt. “We zetten in op een betaalbaar en toegankelijk Europees HSL-treinnetwerk. De verbinding met de grote steden in Europa wordt verbeterd, zodat het aandeel korteafstandsvluchten tot 750 km vanaf Schiphol kan worden beperkt.”

Brede steun voor duurder maken vliegtickets
Bijna alle partijen hebben nu hun verkiezingsprogramma gepubliceerd. NSC is bepaald niet de enige partij die de luchtvaart zwaarder wil gaan belasten: bijna alle partijen die volgens de Peilingwijzing kans maken op zetels pleiten daarvoor, met uitzondering van PVV, JA21 en FVD. Daarnaast zijn er nog maar twee partijen die in hun programma voor de opening van Lelystad Airport pleiten: VVD en JA21, zo bleek eerder al uit de verkiezingsspecial van Luchtvaartnieuws Magazine. Daarin zijn alle partijen meegenomen die in de Peilingwijzer op minimaal 1 zetel staan. Nu ook NSC het programma gepubliceerd heeft, moet alleen Denk dat nog doen.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht