Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Parallelle Kaagbaan onzeker; Schiphol waarschuwt voor ’onomkeerbare besluiten’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 3142 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
Schiphol-overview.png
Banenstelsel Schiphol vanaf 2003
Credit: Wikipedia

Door Yteke de Jong

SCHIPHOL - De strijd over de komst van de Tweede Kaagbaan is losgebarsten. Volgend jaar wil het ministerie de knoop al doorhakken terwijl de coronacrisis diep ingrijpt in de ontwikkeling van de luchtvaart. Schiphol waarschuwt voor onomkeerbare besluiten.

Het terrein voor de Tweede Kaagbaan is al jaren gereserveerd. Als het kabinet besluit dat de reservering eraf gaat, valt in principe het doek voor de nieuwe landingsbaan.

Het ministerie van Infrastructuur wil het onderzoek niet uitstellen. „Gezien de druk op de ruimte in het gebied rondom Schiphol, wil het ministerie zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan alle betrokken partijen”, zegt een woordvoerder.

Reizigers

Schiphol waarschuwt dat er geen ‘onomkeerbare stappen’ moeten worden gezet. De luchthaven verwacht dat het aantal reizigers pas over een paar jaar terug is naar het niveau van voor corona.

Nu het kabinet vasthoudt aan het luchtvaartknooppunt Schiphol en de optie van een luchthaven in zee eigenlijk heeft uitgesloten in de onlangs verschenen Luchtvaartnota, komt de Kaagbaan uitdrukkelijk in beeld voor de lange termijn.

„Voor de groei naar 650.000 vliegbewegingen is die Tweede Kaagbaan simpelweg nodig, vanwege veiligheid en capaciteit. Omdat deze parallel komt te liggen aan de huidige Kaagbaan hoeven de vliegtuigen niet andere landingsbanen te kruisen. Daardoor kan het aantal starts en landingen per uur omhoog”, zegt wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop.

Woningen
De gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt, wil dat de reservering voor de Tweede Kaagbaan snel ongedaan wordt gemaakt.

„Nu wordt alles op slot gehouden door de reservering, waardoor we geen woningen kunnen bouwen. Met een Tweede Kaagbaan zou een kern als Rijsenhout opgegeven moeten worden. Die wordt dan onleefbaar”, zegt een woordvoerder.

Hoewel het ministerie een onderzoek start, kan het nog decennia duren voordat de landingsbaan er ligt. Schiphol is momenteel bezig met een natuurvergunning, die ontbreekt voor 500.000 vliegbewegingen. Bovendien moeten de toekomstplannen milieutechnisch getoetst worden.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

"Met een super preferente Polderbaan zal de woonkern Uitgeest opgeheven moeten worden".

Daar wordt het dan onleefbaar, met dank aan de gemeenteraad die unaniem dit wanbeleid volgt....................

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Het opheffen van woonkernen zijn ook onomkeerbare processen. Het is maar net wat je belangrijk vindt.