Parallelle Kaagbaan onzeker; Schiphol waarschuwt voor ’onomkeerbare besluiten’

Door Yteke de Jong
SCHIPHOL - De strijd over de komst van de Tweede Kaagbaan is losgebarsten. Volgend jaar wil het ministerie de knoop al doorhakken terwijl de coronacrisis diep ingrijpt in de ontwikkeling van de luchtvaart. Schiphol waarschuwt voor onomkeerbare besluiten.
Het terrein voor de Tweede Kaagbaan is al jaren gereserveerd. Als het kabinet besluit dat de reservering eraf gaat, valt in principe het doek voor de nieuwe landingsbaan.
Het ministerie van Infrastructuur wil het onderzoek niet uitstellen. „Gezien de druk op de ruimte in het gebied rondom Schiphol, wil het ministerie zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan alle betrokken partijen”, zegt een woordvoerder.
Reizigers
Schiphol waarschuwt dat er geen ‘onomkeerbare stappen’ moeten worden gezet. De luchthaven verwacht dat het aantal reizigers pas over een paar jaar terug is naar het niveau van voor corona.
Nu het kabinet vasthoudt aan het luchtvaartknooppunt Schiphol en de optie van een luchthaven in zee eigenlijk heeft uitgesloten in de onlangs verschenen Luchtvaartnota, komt de Kaagbaan uitdrukkelijk in beeld voor de lange termijn.
„Voor de groei naar 650.000 vliegbewegingen is die Tweede Kaagbaan simpelweg nodig, vanwege veiligheid en capaciteit. Omdat deze parallel komt te liggen aan de huidige Kaagbaan hoeven de vliegtuigen niet andere landingsbanen te kruisen. Daardoor kan het aantal starts en landingen per uur omhoog”, zegt wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop.
Woningen
De gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt, wil dat de reservering voor de Tweede Kaagbaan snel ongedaan wordt gemaakt.
„Nu wordt alles op slot gehouden door de reservering, waardoor we geen woningen kunnen bouwen. Met een Tweede Kaagbaan zou een kern als Rijsenhout opgegeven moeten worden. Die wordt dan onleefbaar”, zegt een woordvoerder.
Hoewel het ministerie een onderzoek start, kan het nog decennia duren voordat de landingsbaan er ligt. Schiphol is momenteel bezig met een natuurvergunning, die ontbreekt voor 500.000 vliegbewegingen. Bovendien moeten de toekomstplannen milieutechnisch getoetst worden.
Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest
Daar wordt het dan onleefbaar, met dank aan de gemeenteraad die unaniem dit wanbeleid volgt....................