Overlast rond Airport lijkt te dalen, maar vermindering late vluchten gaat bewoners niet ver genoeg:

Door Lucas van Houtert
Nieuwe vliegregels op Eindhoven Airport lijken vruchten af te werpen voor geluidsoverlast bij direct omwonenden. Sinds 1 augustus zijn piloten verplicht om bij het opstijgen zo snel mogelijk hoogte te winnen, zodat op de grond minder lawaai te horen is.
Tot dusver konden piloten er ook voor kiezen om eerst snelheid te maken en daarna pas echt te gaan stijgen. De nieuwe procedure is gunstig voor direct omwonenden, maar heeft wel een nadeel voor mensen die wat verder bij de luchthaven vandaan wonen.
Zij hebben over het algemeen een stuk minder overlast, maar die kan door de nieuwe procedure juist wat toenemen. Dat weegt volgens deskundigen echter niet op tegen de reductie in de directe omgeving.
Airportdirecteur Roel Hellemons wil nog niet te vroeg juichen, zei hij donderdagavond in het Luchthaven Eindhoven Overleg, waarin tal van betrokken partijen zitten. Er zijn immers pas twee maanden voorbij sinds de regel werd ingevoerd. ,,Maar de eerste analyses wijzen erop dat het effect heeft.”
Dat vindt ook Klaas Kopinga van de Belangenvereniging Omwonenden Welschap, de BOW. ,,Het lijkt de goede kant op te gaan.”
Overlast late toestellen
Niet alleen de herrie door opstijgende toestellen lijkt zo minder te worden. Als het gaat om vliegtuigen die na de sluitingstijd van 23.00 uur nog binnenkomen, daalt de overlast de laatste jaren ook. Landen er in 2019 nog meer dan 800 vluchten te laat, vorig jaar waren het er nog maar 251.
Toch botsten vertegenwoordigers in het overleg hard over die vluchten. Omwonenden, gesteund door de Brabantse Milieu Federatie, vinden het nog steeds een onacceptabel hoog aantal. Ook wethouders van omliggende gemeenten als Eindhoven, Eersel en Reusel-De Mierden neigden daarnaar.
‘Nog anderhalf uur wakker’
Aangezien er vanaf 7.00 uur weer gevlogen wordt, vinden ze landende toestellen na 23.00 uur onwenselijk. In het verleden werden daar boetes voor uitgedeeld. Maar die bleken onwettig te zijn.
,,Acht uur slaap is een burgerrecht waar je elkaar op kunt aanspreken”, verwoordde Wim Scheffers de gevoelens van omwonenden. ,,Als je in je eerste slaap wakker wordt, lig je nog een uur of anderhalf uur wakker.”
Wat hem betreft komt er een ‘financiële prikkel’ voor luchtvaartmaatschappijen: wie te laat is, moet betalen. Zo wil hij het aantal te late landingen in een paar jaar terugbrengen tot 25 à 50.
Slecht voor iedereen
Eindhoven Airport en Transavia, dat een eigen vertegenwoordiger heeft in het overleg, voelen helemaal niets voor die benadering. Ook al willen ze wel degelijk het aantal landingen na 23.00 uur terugbrengen. ,,Want die zijn slecht voor omwonenden, slecht voor passagiers en slecht voor medewerkers”, lichtte Airportdirecteur Hellemons toe.
Maar op meer dan een inspanningsverplichting wil hij zich niet vastleggen. Volgens Willem Koster van Transavia zijn er te veel vertragingsoorzaken waarop zijn maatschappij geen invloed heeft. Wordt het vliegbedrijf voor het blok gezet, dan kan dat ‘gigantisch veel invloed hebben op de bedrijfsvoering en de kostprijs’. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat vluchten uit de dienstregeling moeten worden gehaald.
Bevoegd gezag beslist
In een stekelige discussie vonden beide kampen elkaar niet. Wat dat betekent, schetste voorzitter Staf Depla: als het luchthavenoverleg het niet onderling eens wordt over afspraken, dan beslist uiteindelijk het bevoegd gezag. Dat ligt bij de ministeries van Verkeer en Infrastructuur en van Defensie, dat eigenaar is van de luchthaven.