Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Overheid hoeft geen extra maatregelen te nemen tegen luchtverontreiniging

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 560 
|
 NOS 
Milieudefensie_hvs.png

De overheid hoeft voorlopig geen extra maatregelen te nemen om te voldoen aan de Europese norm voor fijnstof. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Milieudefensie en de Stichting Adem.
In september had de rechtbank de milieuorganisaties in het gelijk gesteld. Dat betekende dat de overheid op plekken waar de lucht vies is, geen maatregelen mocht nemen die de luchtkwaliteit zouden verslechteren, zoals het bouwen van een megastal, het verbreden van snelwegen of het verhogen van de maximumsnelheid.

Het kabinet ging tegen die uitspraak in beroep, omdat het verbod onterecht zou zijn. "Het onderdeel van het vonnis is voor meerdere uitleg vatbaar", zei het demissionaire kabinet toen. "De consequenties zijn daarom moeilijk te overzien."

Bodemprocedure


Milieudefensie had ook een uitgebreide bodemprocedure over luchtkwaliteit aangespannen, waarin de organisatie eiste dat de staat meer zou doen tegen vervuiling. In die zaak ving Milieudefensie vorig jaar bot: de rechtbank wees de vordering af.
De rechter zei in het bodemvonnis dat Nederland ernaartoe werkt om te voldoen aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De staat is niet verplicht om daar nu al aan te voldoen, aldus de rechter.
Veiligheidsmarge

Het hof heeft zijn uitspraak van vandaag afgestemd op het bodemvonnis en komt daarom tot de conclusie dat de staat ook in deze zaak in het gelijk moet worden gesteld. In de uitspraak van de bodemprocedure stond onder meer dat de overheid geen extra veiligheidsmarge hoeft toe te passen ten opzichte van de Europese norm, iets dat in het kort geding centraal stond."Op de staat rust wel de verplichting om ervoor te zorgen dat de grenswaarden niet opnieuw worden overschreden. Die verplichting kan niet leiden tot toewijzing van de vordering om iets extra's te doen boven op de verplichtingen die uit de Europese regelgeving voortvloeien", laat het hof weten.

Reacties


Staatssecretaris Van Veldhoven zegt dat het goed is dat het hof bevestigt dat de huidige rekenmethode voor de luchtkwaliteit volstaat. "Dat neemt niet weg dat we volop werken aan schone lucht en verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. We weten immers steeds meer hoe belangrijke goede luchtkwaliteit voor onze gezondheid is."

Milieudefensie is teleurgesteld in de uitspraak van het hof. Een woordvoerder benadrukt dat Nederland nog wel verplicht is om aan de Europese norm voor luchtkwaliteit te voldoen en dat de staat daar ook aan werkt.

Milieudefensie is tegen de uitspraak van de bodemprocedure in beroep gegaan. De behandeling van dat hoger beroep moet nog beginnen.

Bekijk bericht op "NOS"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Janna uit Amsterdam osdorp

Zijn we niet het "vieste jongetje" van de klas? Niet te geloven deze uitspraak. Maar gaan we het ooit winnen van de economie en de zakkenvullers? Laat de rest maar letterlijk stikken!

Geplaatst door anoniem1

Nederland heeft een van de laagste of zelfs de laagste levensverwachting in Europa. Dat is op zichzelf redelijk vreemd want op andere statistieken die ook verband houden met de gezondheid,zoals bijvoorbeeld de gemiddelde lengte, scoren we erg hoog. Ook zijn in Nederland doctors en ziekenhuizen goed bereikbaar en deze hebben een hoge dichtheid vergeleken met veel andere europese landen. Het zal zeker niet alleen aan de luchtvervuiling liggen,al heeft Nederland ondanks de vaak frisse zeewind de vuilste lucht van Europa.

Nu doet men onderzoek naar de effecten van fijnstof. Het onderzoek richt zich vooral op kinderen. Dit is een vreemde manier om dit te onderzoeken omdat de effecten van vuile lucht pas op de langere termijn echt goed zichtbaar worden,het lijkt een truck om de uitkomst te manipuleren. Als argument gebruikt men dat kinderen veel buiten zijn,ten eerste is dat niet meer helemaal waar,kinderen zitten en spelen veel vaker binnen dan vroeger. Ten tweede is de lucht binnenshuis niet beter dan buiten. Uiteindelijk is het dezelfde lucht,vrijwel niemand heeft een filter dat de buitenlucht filtert voordat deze binnen komt. We wachten de uitkomsten van het onderzoek vol verwachting af,al betwijfel ik of er een hoge rechter is die zich ooit zal uitspreken tegen de luchtvaart. Echt onafhankelijk lijkt de rechtspraak op dit gebied niet meer te zijn,de burgers hebben nog nooit een significante zaak gewonnen.