Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Over twintig jaar is herrie het grootste milieuprobleem - UPDATE

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1637 
|
 /nos.nl/nieuwsuur 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

De verstedelijking, toenemende verkeersdrukte en technologische vooruitgang produceren steeds meer lawaai. De helft van alle Nederlanders heeft nu al last van herrie, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook wordt het steeds moeilijker om de geluidsoverlast te ontvluchten. Officiële stiltegebieden, vaak midden in de natuur, verdwijnen in rap tempo. De afgelopen jaren werd twaalf procent stiltegebied opgeheven. Zonder maatregelen zal in 2030 minstens dertig procent van het stiltegebied verdwenen zijn.Hoor hier .

Het is wetenschappelijk bewezen dat er mensen dood gaan door lawaai.


Mensen kunnen volgens de Gezondheidsraad en het RIVM ziek worden van herrie en daar zelfs aan overlijden. Geluidshinder veroorzaakt slaapgebrek en stress en kan op de lange termijn leiden tot hartklachten, verhoogde bloeddruk en depressies. Enkele honderden Nederlanders overlijden er jaarlijks aan.

"Als je lang wordt gehinderd door geluid, dagen of jaren achter elkaar, gaat je bloeddruk omhoog. Dat kan leiden tot hartziekten en een hartinfarct. Het is wetenschappelijk bewezen dat er mensen dood gaan door lawaai", zegt Fred Woudenberg, geluidsexpert bij de Gezondheidsraad, in De Kennis van Nu. Hij pleit voor strengere wettelijke geluidsnormen.
Waar komt de meeste geluidsoverlast vandaan?

1. Wegverkeer

2. Burenlawaai

3. Vliegtuigen

4. Treinverkeer

5. Industrie- en verbouwingsgeluid

De wettelijke normen worden nu al vaker overschreden dan de overheid meldt in rapportages, stelt De Kennis van Nu. Volgens het programma komt zestig procent van de snelwegen boven het geluidslimiet uit, terwijl het ministerie van Infrastructuur en Milieu vaststelt dat 96 procent van de snelwegen onder het geluidslimiet blijft.

De Kennis van Nu baseert zich op nieuwe cijfers uit een lopend meetonderzoek van het RIVM. Het ministerie berekent met computermodellen of verkeersgeluid binnen de normen blijft.

Het wordt alleen maar ongezonder qua geluidshinder in Nederland.
Erik Roelofsen


"Die rekenmodellen zijn minder gedetailleerd en komen niet overeen met de werkelijkheid. Ze gaan uit van ideale weersomstandigheden en auto's die altijd de wettelijke snelheid rijden. Ook nemen ze scooters en brommers niet mee", zegt Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

De overheid neemt het probleem volgens Roelofsen niet serieus genoeg. Hij is bang dat de druk op de gezondheid alleen maar gaat toenemen. "Het wordt alleen maar ongezonder qua geluidshinder in Nederland."

De aflevering over herrie van De Kennis van Nu hier en vanavond (12-01-2017) om 19.20 uur te zien op NPO 2 (via uitzending gemist link) hier .

Bekijk bericht op "/nos.nl/nieuwsuur"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jos

Voor de 2 miljoen inwoners rondom Schiphol is herrie nu al het grootste gevaar voor de gezondheid. Het is al heel lang bekend dat de geluidsoverlast leidt tot hart- en vaatziekten en stressklachten. Zelfs tijdens de slaap (om naar niet te spreken over bewoners die uit hun slaap gehaald/gehouden worden) zijn er aantoonbaar negatieve effecten. Goed dat er nu weer aandacht komt voor deze effecten.

Geplaatst door Gerard

Inmiddels is de hoge bloeddruk ook bij ons, direct onder de dagelijkse intensieve nachtroute, toegeslagen. Dank Schiphol!

Geplaatst door thijs uit Heiloo

Het aantal mensen met klachten is in Heiloo sinds de polderbaan ook al flink toegenomen, aldus de huisarts.
Goed bezig Schiphol!

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Welke volksvertegenwoordiger van welke partij gaat daar eens in de Tweede Kamer een paar pittige vragen over stellen? Die partij zal ik bij de komende verkiezingen zeker in overweging nemen, vooral als die partij zich niet met een kluitje in het riet laat sturen. De minister moet dan niet aankomen met het verhaal dat mensen die er niet tegen kunnen dan maar moeten verhuizen. Overigens is het straks nergens meer in Nederland stil, wat betekent dat we moeten emigreren om nog gezond oud te kunnen worden. Heeft Nederland de primeur van de eerste geluidsvluchtelingen!

Geplaatst door anoniem

Jaap, die primeur is al lang aan de gang. Wij vertrekken dit najaar naar onze nieuwe Europese kust, zonder windmolens, geen luchtverontreiniging, geen vliegtuigen, geen zware industrie, en een beter klimaat. Straks op loopafstand van een prachtige kust met uitsluitend laagbouw. Het is een hele stap, ik denk er geen spijt van te krijgen. De omgeving rond Schiphol is niet meer leefbaar, het levert teveel stress.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Anoniem. Jammer dat het zover heeft moeten komen.

Geplaatst door Thijs uit Heiloo

Wij zijn ook al bezig met ons oriënteren waar we heen willen. De leefbaarheid in Nederland neemt wat ons betreft behoorlijk af. De toenemende overlast van Schiphol en de overheid die het juist lijkt te stimuleren zijn wat ons betreft de druppel. Uiteraard spelen er nog wel andere zaken welke ons toezetten tot emigratie, maar de herrie van vooral Schiphol de laatste jaren is toch wel de voornaamste reden. Ik kan geen dag normaal in de tuin of zelfs in huis zitten zonder dat ik een gesprek moet onderbreken voor een vliegtuig.

Ik was vrij recent op bezoek bij vrienden in het noorden des lands. Ik verbaasde me gewoon over het feit dat er niet de hele dag kabaal te horen was! geen gebulder van laagvliegende toestellen! wat een ongelofelijk verschil zeg! Was werkelijk waar opvallend.