Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Oproep actiegroepen aan Senaat: stem tegen stikstofbesluit Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 418 
|
 omroepflevoland.nl 
Logo SATL_-_Lelystad.jpg

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) doen een oproep aan de Eerste Kamer om dinsdag voor een motie te stemmen. Die moet voorkomen dat Lelystad Airport open gaat. Ze hebben hiervoor een brandbrief naar de Senaat gestuurd.

De Eerste Kamer stemt dinsdag over de Stikstofwet. Daarin wil het demissionaire kabinet vastleggen hoe de uitstoot van stikstof wordt geregeld, nadat in mei 2019 de Raad van State het kabinetsbeleid (het Programma Aanpak Stikstof, kortweg PAS) afkeurde.

De nieuwe wet wil drieduizend zogeheten PAS-meldingen die voor mei 2019 waren gedaan, alsnog legaliseren. Het gaat in de meeste gevallen om aanvragen van agrarische bedrijven. Maar ook Lelystad Airport had destijds een PAS-melding gedaan voor het maximale groeiscenario van 45.000 vliegbewegingen.

Onjuiste berekeningen
SATL is bang dat als de Stikstofwet ongewijzigd wordt aangenomen, Lelystad Airport op onterechte gronden toestemming krijgt om te mogen groeien. Volgens de actiegroepen is aangetoond dat de stikstofberekeningen onjuist zijn en dat er dus op verkeerde gronden een besluit is genomen. Zij voelen zich gesterkt door een uitspraak hierover van het RIVM en de Commissie voor de milieueffectrapportage van maart vorig jaar.

Controversieel
In de Tweede Kamer is de kwestie eind vorig jaar ook al aan de orde geweest, maar de Stikstofwet is toen toch aangenomen. Senator Niko Koffeman (Partij voor de Dieren) brengt dinsdag een motie in stemming, die goedkeuring van de legalisatie van de PAS-melding voor het vliegveld tegenhoudt. De motie wijst erop dat de Tweede Kamer het dossier Lelystad Airport controversieel heeft verklaard, zodat het demissionaire kabinet er geen besluiten over mag nemen. Tweede Kamerleden hebben onlangs al vragen gesteld aan het kabinet waarom het hiervan afwijkt en alsnog een onomkeerbaar besluit aan de Eerste Kamer voorlegt.


De boeren zijn hier ook boos over. Lees hier.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl"

Reacties op dit bericht