Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Opinie: Wie stopt het plunderen van de planeet?

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 949 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 12-09-2017 
tb_leefomgeving_castricum_Breedeweg.jpg

OPINIE - Leonie Groen

220 inwoners van het bekende wintersportdorp Saas-Grund moesten het afgelopen weekeinde hun huis uit vanwege een dreigende ijslawine. De Triftgletsjer krimpt sinds 1985. Dat is het gevolg van de klimaatverandering, zeggen experts.

Datzelfde weekeinde stonden de straten in Toscane blank als gevolg van noodweer en kregen we (weer) beelden te zien van dobberende auto’s in de straten.
Alle ogen in de hele wereld waren het weekeinde gericht op het bezoek van Irma aan Sint Maarten en Florida. Irma is de zwaarste orkaan ooit. De ongekende orkaankracht heeft volgens deskundigen alles te maken met de opwarming van de aarde.
Zwitserland, Italië, Irma. Het is de oogst van een enkel weekeinde natuurgeweld.

Wetenschappers voorspellen dat het noorden van India, delen van Pakistan en Bangladesh, pas nog getroffen door overstromingen, onleefbaar gaan worden. Want te heet voor ons mensen. In Afrika rukt de woestijn op. Spanje en Zuid-Frankrijk zijn straks niet meer zulke leuke vakantielanden. Rome zit zonder drinkwater of loopt onder water.

Het natuurgeweld jaagt ons mensen op. Waar kunnen we straks nog leven? De hele mensheid raakt op drift. De grootste volksverhuizing ooit komt eraan. Met in het kielzog oorlog. We leven met z’n allen op de Titanic. Niemand wil horen dat er serieus iets aan de hand is. Want dat heeft consequenties.

Dat zou betekenen dat we een streep moeten zetten door het vliegen en het reizen met cruiseboten. Dat we voor een vrijgezellenfeestjes niet meer in Engeland in het vliegtuig moeten stappen richting Amsterdam.

Dat we niet met grote containerschepen troep uit China moeten halen om alles vervolgens hier in de vuilcontainer te dumpen. Dat we de trein moeten pakken in plaats van de auto, dat we de airco de deur uit moeten gooien en nog een heleboel dingen meer. Dat we kolencentrales moeten sluiten. Allemaal, overal.

Dat we veel minder vlees moeten eten. Dat we wereldwijd, in gezamenlijkheid, een forse stap terug moeten doen in ons consumptiepatroon. Dat we, kortom, onszelf iets moeten ontzeggen. De kennis is er. Ons probleem komt niet uit de lucht vallen. Het daalt wel letterlijk op ons neer. Het heet CO2. De oplossingen liggen er ook.

Maar we zijn grenzeloos. Iemand moet paal en perk stellen. Welke politicus links of rechts durft de mensen hun speeltjes af te pakken? Wie durft btw te heffen op vliegreizen? Kerosine te belasten? Wie durft hardop de vraag te stellen of we de hotels op Sint Maarten wel moeten herbouwen, want ze leiden tot meer ongewenste vlieg- en vaarbewegingen?

Of met onconventionele maatregelen te komen als het opleggen van een reisquotum aan elke wereldburger? Een reisquotum dat niet verhandelbaar is? Wie durft zijn nek uit te steken? Wie heeft de moed om te proberen afspraken te maken rond een rigoureuze reductie van de uitstoot van kooldioxide met EU-leiders? Met Wereldleiders?

Dat alles is politieke zelfmoord. Als we ten onder gaan, dan maar met z’n allen. Feestend.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 12-09-2017"

Reacties op dit bericht