Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Op korte termijn niet meer duidelijk over risico’s ultrafijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2249 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
hvs_schiphol_DSC_2521.jpg

Illustratie RIVM Het gebied waarin verhoogde concentraties ultrafijnstof zijn gemeten. Met onder meer een verhoogde concentratie bij de Polderbaan. Zie hiervoor het originele artikel via de link onderaan dit artikel.

SCHIPHOL - Er komt op korte termijn geen duidelijkheid over de schadelijke effecten op de gezondheid door de uitstoot van vliegtuigen. Dat blijkt uit een reportage van Zembla die woensdagavond wordt uitgezonden.

Luchthaven Schiphol kreeg enkele weken geleden toestemming om verder uit te breiden en vorige week werd duidelijk dat de gemeenten in het gebied rond de luchthaven meer woningen mogen bouwen.

Tegelijkertijd maken wetenschappers zich in toenemende mate zorgen over de uitstoot van vliegtuigen sinds een TNO-rapport uit 2014 aangaf dat in de weide omgeving van Schiphol (tot vijftien kilometer) verhoogde concentraties ultrafijnstof werden aangetroffen.

Ultrafijnstof rond Schiphol gevaarlijk
De hoeveelheid ultrafijnstof rond Schiphol is dermate hoog dat omwonenden gevaar lopen. Vooral door opstijgende en landende vliegtuigen komen er pieken voor van de hoeveelheid schadelijke deeltjes in de lucht die ver liggen boven wat in steden wordt gevonden.
Lees verder... hier .

,,Elke twee minuten stijgt er een vliegtuig op en elke twee minuten heb je dus een gigantische hoeveelheid deeltjes die zich over de stad verspreiden’’, aldus Anne Knol van Milieudefensie in de reportage van Zembla.

Volgens longarts Hans in ’t Veen kunnen die deeltjes - in theorie - kanker veroorzaken.

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu deed vorig jaar een verkennend onderzoek naar concentraties ultrafijnstof - minuscule stofdeeltjes die diep in de longen kunnen binnendringen - rond Schiphol. Uit dat onderzoek bleek dat de bijdrage van het vliegverkeer aan de ultrafijnstofconcentraties op de woonlocaties die het dichtst bij Schiphol liggen grofweg vergelijkbaar is met de bijdrage van wegverkeer in een binnenstad.

Omdat niet duidelijk is wat deze concentraties betekenen voor de gezondheid van omwonenden, deed het RIVM acht aanbevelingen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor vervolgonderzoek. Maar uit het plan van aanpak blijkt dat het RIVM nu in eerste instantie slechts kijkt of er een verhoogd sterfterisico is rond Schiphol.

Fijnstof
Je zal maar in een flatje aan de Amsterdamse ring wonen. Krijgen je longen het dubbel te verduren. Je inhaleerde al de dagelijks portie fijnstof van de forzenoptocht-in-blik onder je balkon. En, naar nu blijkt, dalen ook nog eens onzichtbare giftige wolken vanaf Schiphol op je neer. Tenminste als de wind verkeerd staat.
Lees verder... hier .

Hierbij wordt geen directe relatie gelegd met blootstelling aan ultrafijnstof. Volgens Kees van Luijk (RIVM) heeft dit met tijdsdruk te maken. Het RIVM zou zijn gevraagd om op korte termijn te rapporteren aan het ministerie.

Anne Knol stelt dater maar een mogelijkheid om de hoeveelheid ultrafijnstof rond Schiphol terug te dringen en dat is door het aantal vluchtbewegingen terug te dringen.

Epidemioloog Gerard Hoek van de Universiteit Utrecht betwijfelt of er snel meer duidelijk wordt. ,,Het is duidelijk dat de overheid niet zit te wachten op nieuwe problemen rond Schiphol.’’

Het ministerie laat in Zembla weten dat Nederland voorop loopt als het gaat om onderzoek naar ultrafijnstof bij luchthavens. En dat het een voorstel van het RIVM voor een lange termijn onderzoek overneemt.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Als dit uitstel of afstel van duidelijkheid waar is, dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de bewoners rond Schiphol een kunstje wordt geflikt om wille van de groei van Schiphol!
Dit terwijl al jarenlang duidelijk is wat de levensbedreigende gevolgen zijn van ultrafijnstof. Of het nu een binnenstad is, bewoners direct aan een drukke snelweg (spits) of rond een vliegveld, de aard van de bedreiging is hetzelfde.

Hoezo, er is weinig bekend over de gevolgen van ultrafijnstof. Lees hier op onze site http://www.vlieghinder.nl/nieuws/artikel/nader-verkennend-onderzoek-ultrafijnstof-rond-schiphol-het-is-nog-erger

Als bewoner in de buurt van Schiphol denk ik bij ultrafijnstof in de eerste plaats aan het risico voor de bewoners, hetgeen volgens mij volkomen terecht is. Het overkomt ons door toedoen van Schiphol met als zijn vliegtuigbewegingen. Wat echter niet onvermeld mag blijven is de verantwoordelijkheid van alle werkgevers op Schiphol, inclusief Schiphol zelf (want die faciliteert), voor de gezondheidsrisico's van al hun medewerkers. Want de concentraties ultrafijnstof en daarmee de levensbedreigende situatie, is het grootst op Schiphol zelf. Schrijnend kan je stellen dat "Schiphol als banen"motor" van onze economie (voor zover dit al waar is)" wel een een vreselijke ziekteverwekker kan zijn met dodelijke afloop!
Volgens mij staan daar bepalingen over in de ARBO-wet en dient de Arbeidsinspectie en in dit geval in het kielzog daarvan de inspectie van de Volksgezondheid handhavend op te treden door een "aanwijzing" te geven en bij herhaling het bedrijf stil te leggen en een fikse sanctie uit te delen. Bij "normale" bedrijven zoals bijvoorbeeld Hoogovens gaat het zo. Waarom niet bij Schiphol kan je je afvragen. Welke instantie(s) kan/kunnen dit bij deze organen een klacht indienen, want als bewoner/burger kan dit niet.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Soms heb ik het gevoel dat de meeste mensen het wel best vinden. Dat schijnt te komen omdat mensen van nature wel geneigd zijn om direct op acute dreigingen te reageren, maar niet op bedreigingen die zich pas over een aantal jaren zullen manifesteren. Nu lekker vliegen en straks zien we wel verder. Anders kan ik niet verklaren waarom deze angstaanjagende berichten niet tot meer weerstand leiden. Waar blijven de betogingen op het Binnenhof? Toegeven, ik heb ook nog geen spandoek gemaakt.

Geplaatst door anoniem uit aalsmeer

Het wordt steeds duidelijker; Den Haag weigert weer te reageren op de conclusies van een prima documentaire. Ondanks bewezen aanwezigheid van veel schadelijke ultrafijnstof door de luchtvaart vooral in de naaste omgeving van Schiphol zal de groei van het luchtverkeer niet worden gestopt. Laat de verantwoordelijke politici die dit mogelijk maken alvast aantekeningen
maken voor een toekomstige parlementaire enquete anders zijn ze details later weer vergeten...
Dit, voor als over enkele decennia zal blijken veel gezondheidsschade te hebben veroorzaakt aan de omwonenden en de mensen die dagelijks op de luchthaven aan het werk zijn.
Snel verder medisch onderzoek is volgens de RIVM niet direct nodig, we weten het immers pas een jaar of 20, met dank aan de politiek. Voorlopig dus geen vuiltje aan lucht.

Geplaatst door Lies uit Amsterdam

Marianne Thieme durft wel haar nek uit te steken, Zij deed als enige volksvertegenwoordiger een oproep tot debat over onderzoek naar de relatie gezondheid/ultrafijnstof uitstoot rondom Schiphol die goddank gehonoreerd werd! Filmpje hiervan is te vinden op haar FB pagina dd. 7 april. Zoveel mogelijk liken en delen svp!!
Zie http://www.facebook.com/mariannethieme/?ref=ts&fref=ts

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam


Geplaatst door marianne uit castricum

De laatste paar dagen weer de terreur van Schiphol met zijn ondersteuners meegemaakt, overdag en in de nacht om de halve minuut vliegtuigen van links en rechts en rechtdoor over deze streek. Meedogenloos, crimineel om deze praktijken weer mee te maken. Praktijken die in 2002 al zijn gehoord door duurbetaalde commissies die bewoners gewoon voorlogen. Het is de verkramping van een zeer kwaadaardig a- moreel systeem. Wat bedoel ik hier nu mee ? Mevrouw Schulz zei tegen een wethouder in 2004 in deze Gemeente: " Er komen steeds meer stille vliegtuigen ".Wat blijkt nu vandaag, er is geen enkel stil vliegtuig, in tegendeel de vliegtuigen gaan hortend en stotend zeer slecht de bocht door. Vandaag boven het florissante, deftige winkelcentrum vloog een vliegtuig zo langzaam en zo traag er over heen dat ik dacht dit vliegtuig ploft neder, dat is gelukkig niet gebeurd, maar wat wel werd gezien is dat de bocht zo scherp werd genomen dat ik dacht : " gut heeft die wel een diploma". Denk dat hij tot degenen hoort die niet stress bestendig zijn. Over het fijnstof ? Het Mitt e.a universiteiten en wetenschappers in New York hebben in 1990 al geconcludeerd dat fijnstof in de buurt van dit soort criminele carthografische vlekken, zoals Schiphol veel meer mensen overlijden door fijnstof, vooral kinderen en ouderen. ( ouderen is geen doelgroep meer, die moeten niet teveel kosten, gewoon sterven) weg ermee door deze heren, vooral mannen toch grotendeels een gemankeerd en gehandicapt soort. Jammer. Opvallend is dat er veel heren van adviesbureau's, die overigens allemaal door het slijk zijn gehaald vanwege belastingontduiking en fraude. Maar nu zitten ze op dit soort posten met hun lebberige relaties al weer 40 jaar met het Ministerie van Onvermogen, voor-kauwers of te wel het kan ons geen reet schelen wat er met de inwoner gebeurd. Hoe komt het nu dat er niet meer gebeurd om tegen de neo- liberale bureaucratisch spelregels te acteren. `Hoorde van een inwoner uit Uitgeest dat een CDA'er na een klacht over de vlieghinder zei: " u weet toch toch u bij Schiphol woont. De Ongehoorde Arrogantie van een zeer dom persoon. Intussen sterven kinderen aan fijnstof. Allang bewezen maar het RIVM onderzoekt wel de sterfgevallen maar niet de invloed van het HET FIJNSTOF.Waardeloos onderzoek.
Maar Watzlawieck heeft al bewezen dat dit dit soort figuren uiteindelijk in hun eigen mes vallen. Gewoon wachten met ouders, kinderen en ouderen en andere constructieve burgers.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Deltametropool

Extreme exploitatie & commercieel gewin vieren hoogtij ?

Afgelopen week waarschuwden betrokken bewoners van Uitgeest de politiek in dorpshuis De Zwaan voor de grote risico's voor de gezondheid en veiligheid i.v.m. de groei van Schiphol.

Daarbij viel op dat door een D66 aanwezige wethouder en burgerraadslid onmiddellijk alles naar het land der fabelen werd verwezen: monitoring door de GGD bewees het tegendeel en de waarschuwende wetenschappelijke instituten (NB!: zoals het toonaangevende MIT ! ) werden als pseudowetenschappelijke instanties weggezet. Blijkbaar zien deze lieden hun Megalomane droom van de "EU Deltametropool" in gevaar komen en daarmee de positie van de Amsterdamse D66 wethouder Ollungren die overigens samen met SP en VVD in Amsterdam nog met de scepter zwaait.

Hoezeer extreme exploitatie en commercieel gewin de leidende factor zijn blijkt ook uit het volgende:

Nadat het Werelderfgoed "Stelling van Amsterdam" straks door een (onnodig!) groot Prorail rangeerterrein bij Uitgeest en een dreigende doorsnijding van de open polder door een verbinding A8-A9 zal zijn aangetast, liggen de plannen voor het resterende groen al klaar:

Op begraafplaats Zorgvlied experimenteren innovatieve (D66?) ondernemers met een gemodificeerde plantensoort die (ultra) fijn stof kan opvangen. Daarmee zou dan het gehele gebied van DE STELLING moeten worden bekleed om de toenemende vervuiling te compenseren. Helaas, dit bleek geen 1 april grap, maar een serieus plan!

Het wordt nu toch wel hoog tijd dat de Operatie Schoon Schip binnen de Provincie NH en een aantal betrokken politieke partijen eens serieus wordt voltooid ?

Geplaatst door anoniem

Transavia vlucht naar Fuerteventura/canarische eilanden van zondag 14.40
Ook hier 2 mogelijke en logische uitvlucht routes. Een via noordzeekanaal/tata steel en dan draaien naar zuid over het kanaal. Of nog even een bocht op lage hoogte over Amsterdam en Amstelveen, en vervolgens verder over land.
Uiteraard wordt de laatste optie gekozen.
Er zijn zoveel maatregelen mogelijk die de bevolking aan minder fijnstof zouden bloodstellen en die de klm of Schiphol helemaal niks hoeven te kosten.
Het interesseert ze gewoon geen ***

Geplaatst door marianne uit castricum

Aan:Kijk naar de toekomst.
U voorbeelden zijn schrijnend, pijnlijk en kwetsend. U beschrijft treffende voorbeelden over hoe deze maniakale sufferd het privaat domein van burgers en de kwaliteit van inwoners, waaronder kinderen, ouderen en anderen binnen dringt. In uw schrijven wordt duidelijk dat de politici niet berekend zijn op hun taken en ook niet meer het hoge noodzakelijke i.q en beschavingsmoraal bezitten zoals voorheen. Het is het moment van de leeftijd, het moment van lunch, het moment lekker met allemaal groepen in de Herenclub in Amsterdam overleggen met dit soort belangengroepen die alleen voor de winst gaat, mag niets kosten dan alleen op het verkrijgen van subsidies. Ooit via een familielid mee geweest, vrouwen werden sinds kort ook toergelaten. Verbijsterend gevoel toen de heer Cerfontaine het woord tot zich nam over Schiphol. Het was alsof een reclame jongen sprak, slogans, lege woorden, geen woord over andere oplossingen, milieu, natuur,duizenden ganzen per jaar doodschieten, fijnstof dwarrelt 24 uur neder, geluidsoverlast. Geen enkele samenwerking met andere partijen. Neen, Schiphol dit en dat etc. Wat nog het meest schokkend was dat vooral de mannelijke soort ademloos zat te luisteren, naar mainport,vermeerdering van werkenden. De gezichtjes spraken van verlangen naar meer en groots. Het leek wel of ik in Cineac zat, het hoofd opgeheven naar een spreker die niet wist waarover hij sprak.Sprakeloos strompelde ik de Herenclub uit om een flinke borrel te nemen met mijn gezelschap. Lekker een gelegenheid van alle gezindten. Gesproken met elkaar maar vooral heel erg gelachen over zoveel groepswaan. Cerfontaine kan zich als psychiater zelf genezen ? maar die anderen ? De VVD, D' 66, en met name de SP moeten zich werkelijk rot schamen in een klunzig bestuurlijk Amsterdam. Van der Laan is de enige die zelfstandig meningen kan ventileren.

Geplaatst door Anoniem

Met dank aan de partij voor de dieren.
Deze partij krijgt zeker mijn stem bij de eerstvolgende verkiezingen.
Lastige keuze, wil ook erg graag op een anti Europa partij stemmen maar die partijen zijn dan weer voor Schiphol.

Worden leuke verkiezingen volgend jaar. Wilders met 40+ zetels de grootste,sp zal het ook wel goed doen. Beide partijen,en dan met name de pvv,zijn een groot voorstander van meer groei voor Schiphol. Wel tegen Europa,krijg je in elk geval nog iets.
Maar wilders die gaat gewoon draaien, daar waar het Europa betreft. Zijn ze weer 4 jaar verder gekomen.