Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ook onderzoek naar krimp van Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1088 
|
 ed.nl 
hv_veiligheid_2284.jpeg

Door Rob Burg

EINDHOVEN - Aan de onderzochte groeiscenario's voor Eindhoven Airport wordt nu een vijfde toegevoegd waarbij uitgegaan wordt van krimp tot 30.000 vluchten.

Die toezegging deed ‘verkenner’ Pieter van Geel donderdagavond in het Philips Stadion tijdens de tweede massaal bezochte avond in het kader van de Proefcasus Eindhoven Airport. Inzet van de proefcasus is om de meningen en wensen van betrokken partijen op te halen, waarna Van Geel in april een ‘breed gedragen advies’ over de luchthaven uitbrengt aan de minister.

Het krimpscenario -terug van 43.000 naar 30.000 vluchten- was een tijdens de eerste bijeenkomst in het Evoluon geuite wens. De andere onderzochte modellen behelzen een stabilisering of groei naar 55.000, 70.000 of 100.000 starts en landingen. Onderzocht wordt wat de gevolgen zijn voor geluid, economie en uitstoot.

Gezondheidbelevingsonderzoek
Van Geel had nog meer nieuws: opnieuw gaat de GGD een gezondheidbelevingsonderzoek uitvoeren. Hiervoor worden 6300 mensen in de omgeving van het vliegveld schriftelijk benaderd.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de proefcasus kon de hele zaal met behulp van zijn smartphone reageren op stellingen en werden meningen en wensen geïnventariseerd. Van Geel gaat tot eind januari verder met het ophalen van input.

Vanuit de zaal klonk tijdens de paneldiscussie meerdere malen de roep om invoering van een vliegtaks, het belasten van kerosine, het stimuleren van het vervoer per trein en andere maatregelen die de groeiende luchtvaart moeten afremmen.

Enige groei graag. Wij vinden dat dat moet kunnen


Jan van Mourik, VNO-NCW
Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW was een van de weinige panelleden die vóór uitbreiding is van het aantal vluchten. ,,Enige groei graag, met de juiste bestemmingen. Wij vinden dat dat moet kunnen”, zei hij, waarop de zaal reageerde met boegeroep.

Bekijk bericht op "ed.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Verkenner Van Geel doet een geweldig gebaar naar de omwonenden: een onderzoek naar krimp. Uiteraard een mooie gebaar, echter laten we elkaar niet voor de gek houden: dit scenario zal het NOOIT worden. Ik hoop echt dat we de verdere groei nu kunnen stoppen en het houden op de afgesproken 43000 civiele vliegbewegingen. Daar komen ook nog eens de ongeveer 10000 defensie vliegbewegingen en 7500 recreatie vliegbewegingen bij. Alles bij elkaar hebbe de direct omwonenden dan toch veel herrie en stank te verwerken. Als het vliegveld echt een noodzakelijk (kwaad) is voor deze brainport regio, en het zakelijke vliegverkeer zo belangrijk vinden, dan moeten we de idiote pretvliegreisvluchten omruilen voor het zakelijke. Ik verwacht dat omwonenden iets meer begrip zullen hebben. Zoals het op dit moment gaat verwacht ik er jammer genoeg weinig van. De beslissing wordt in Den Haag gemaakt en is mogelijk al gemaakt.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Laat je niet te veel Paaien door CDAer van Geel , Zijn partij is groot voorstander van Groei, terwijl de Regionale CDAers beslist geen groei meer willen . Als Staatssecretaris van Vrom, liet hij vele steken vallen..brrrr

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Alle betrokken partijen hebben na het debacle met dhr. Alders vertrouwen in dhr. Van Geel. Wonende in Helmond heeft dat ons voordeel! Uiteindelijk wordt de beslissing in Den Haag genomen. Mijn inziens zal wel / geen uitbreiding bij Eindhoven Airport afhangen wat er bij Schiphol zal gebeuren, wel / niet naar de 540.000! Gisteren 30 november bij Nieuwsuur: ongeveer 2 miljoen mensen hebben last van vliegtuigen. Als die allemaal een geel hesje aan gaan doen, wat zou er dan gebeuren?

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Jammer, dat er steeds zo weinig mensen echt ageren tegen de luchtvaart. Men komt wel de straat op tegen hoge brandstofprijzen, maar verlaging hiervan zal de groei in transport alleen maar doen toenemen, met alle gtevolgen van dien. Daar denkt men dan niet over na.

Trouwens van de belanghebbenden VNO-NCW verwacht ik totaal niets. Die zijn alleen maar voorstander van groei.

Geplaatst door drs Jan Griese uit Amstelveen

@ Bob : Er ageren wel veel burgers tegen de Luchtvaart, Maar het probleem is, dat de ernstig gehinderden dus recht onder de banen (NOG) per definitie in de minderheid zijn t.o.v. zij die geen overlast hebben. Daar komt bij dat velen er geen benul van hebben, hoe vilein de sector en de ministerie ambtenaren manipuleren , jokken/liegen . De georganiseerde Platfoms nemen nu gelukkig toe en de Pers/media pikten het zeer frequent op! Chapeau daarvoor !


Hogere Brandstofprijzen betreft IEDEREEN ! Er kwam nu bij de Klimaatcrisis , die door die Luchtvaart drastisch eerger gaat worden. Hopelijk en zeer waarschijnlijk doet dat de agerende burgers toenemen !

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Als ouders MET kinderen gebruik maken van het vliegtuig om vakantie te gaan, zal er weinig veranderen. Hoogstwaarschijnlijk zullen de kleinkinderen de echte gevolgen ondervinden. Hopelijk ziet men op tijd in. In ieder geval zal Moedertje Aarde uiteindelijk ingrijpen. Zou een lesje in klimaatverandering op de basisscholen een idee zijn, in plaats van het Wilhelmus te gaan leren? Van de VVD hoeven we niets te verwachten, mogelijk dat het CDA het besef tijdig inziet, samen met de CU en D66. Beter ten halve gekeerd dan den hele gedwaald.

Geplaatst door drs Jan Griese uit Amstelveen

@Dag Henk Bartels, Heerlijk Je opmerking over het Wilhelmus van Dwaallicht Buma.. Ik hoop ook op dat scenario , Maar het CDA van Buma lijkt van het verleden NIETS geleerd te hebben .

Terwijl de regionale CDAers alleen sterk pleitte tegen verdere groei en ook fulmineerden tegen de manipulaties van de Lelystad MER , oreert Buma in de Balie Amsterdam: Schiphol moet groeien, dat is goed voor de internationale verbindingen … Maar hij gaat voorbij aan zijn bovennatuurlijke lijntje met zijn GOD .. en doet mee onze Planeet voor goed aan te tasten . NB Het gaat hier niet om moeder Maria, Maar om ONZE MOEDER AARDE !

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

@Henk

Je hoop op CDA vestigen is net zoiets als hopen dat Trump zijn best gaat doen voor het klimaatakkoord of de zwakkeren in de samenleving gaat beschermen.

CDA is tuig van de bovenste richel, ons-kent ons staat bovenaan. Luchtvaartindustrie, bouw en boeren subsidiëren van ons geld staat bovenaan het lijstje.
Denk aan de bouwfraude, allemaal CDA-ers, dan de boerensubsidie, ons verdiende geld weggeven aan ongezonde melk, varkens en plofkippen onnodig dierenleed, ongezond voedsel, 90% gesubsidieerd.
Tenslotte Schiphol, miljarden subsidie gaan naar Schiphol en KLM, voor 19,- vlieg je naar Portugal. Met de auto die schoner is kost het 500,-.

CDA is nog erger dan VVD en daarnaast ook nog een stuk schijnheiliger, nepgelovigen, kots!
CDA heeft Nederland volledig kapot gemaakt, alles tientallen jaren lang voor de BV Nederland over de rug van de burger.

Typische CDA-ers, Eurlings, Verhagen, Bleker, de Vries, echt ethisch lager volk dan dat kun je ze bijna niet vinden.

Ik zou maar niet te veel hopen op deze huichelaars partij.

Geplaatst door anoniem1

Als burgers echt gaan ageren,de straat op,dan zal dat de burgers weinig opleveren en alleen maar leiden tot een verharding van de kant van de overheid ben ik bang.
De overheid zelf moet veranderen,en dat kan alleen in het kieshokje.

Geen fan van het cda nog pvda,maar zijn wel beter dan de vvd.
Probleem zit bij de invloed van de lobbys/regenten of hoe je het maar wilt noemen. Dat deel van de besluitvorming is volkomen ondoorzichtig en niet democratisch maar heeft wel een enorme invloed. Je kan stemmen wat je wilt maar als partij vervolgens in regering zit en allerlei dingen doet die de kiezers niet verwacht hadden dan heb je er weinig meer aan. Zelfs niet als partij vervolgens word afgestraft bij verkiezingen,men vind wel weer andere partij om stokje over te nemen en voor je het weet ben je weer tien jaar verder zonder dat er iets significants verandert is in het beleid.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

De keuze in het stemhokje is heel voor de hand liggend.
Partij voor dieren. Goed voor dier en mens, tegen subsidies voor BV Nederland of EU, prima econoom in dienst en goed voor de burgers zonder overdreven (hedendaagse) linkse business als islam en vluchtelingen.