Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ook in de Ronde Venen toenemende klachten over Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 759 
|
 0297.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Op woensdag 13 november gaan 8 inwoners en 3 bestuurders uit het Groene Hart, waaronder wethouder Kiki Hagen, in gesprek met minister Cora Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Onderwerp is de overlast van Schiphol. Ook De Ronde Venen is in dit gesprek vertegenwoordigd.

Namens De Ronde Venen nemen inwoner Cor Mastwijk, raadslid Pieter Kroon en wethouder Kiki Hagen deel aan het ‘huiskamergesprek’ met de minister, samen met de wethouder van Nieuwkoop en de wethouder van Bodegraven-Reeuwijk. Aanleiding voor dit gesprek is een brief aan de minister van de gemeenten uit het Groene Hart. In die brief vragen de gemeenten - waaronder De Ronde Venen - aandacht voor de stijgende lijn van klachten, het gebrek aan rustmomenten en laagvliegend verkeer in deze regio. “Wij hebben de minister in die brief gevraagd ook bij ons op bezoek te komen. De grenzen houden immers niet op bij de gemeente Uithoorn”, aldus wethouder Kiki Hagen.

De Ronde Venen werkt samen op het dossier Schiphol
De Ronde Venen maakt deel uit van het cluster Groene Hart en de kerngroep Utrecht. Samen oefenen deze gemeenten druk uit op het Rijk en Schiphol. Met het cluster Groene Hart heeft onze gemeente een zienswijze ingediend op Nota Reikwijdte en Detailniveau voor de Luchtvaartnota 2020-2050 en Luchtruimherziening. De Omgevingsdienst West-Holland en de Omgevingsdienst Midden-Holland nemen namens cluster Groene Hart deel aan een werkgroep die zich richt op hinderbeperking voor de nachtvluchten naar de Zwanenburgbaan. Tot slot lobbyt de gemeente via deze samenwerkingsverbanden voor het terugdringen van de overlast van het vliegverkeer. Inzet is inperking van de nachtvluchten en de intensiteit van de dagvluchten, de routering van de vliegtuigen en de toepassing van stillere vliegtuigen.

De Ronde Venen maakt daarnaast deel uit van het samenwerkingsverband Bestuurlijke Regie Schiphol. Via deze weg laat de gemeente haar stem horen in de Omgevingsraad Schiphol. Dankzij onderhandelingen liggen de afspraken over het maximaal aantal vluchten nu vast in het Luchthavenverkeersbesluit (LVB). Hiermee komt een einde aan de gedoogsituatie. De minister heeft dit besluit inmiddels toegezegd, maar heeft hierbij vertraging opgelopen vanwege de uitspraak van de Raad van State over stikstof. Schiphol overtreedt momenteel onder meer de afspraken over het maximaal aantal vluchten (500.000). Met het nieuwe LVB ligt het aantal vluchtbewegingen tot 2021 vast (500.000 totaal, waarvan 32.000 in de nacht).

Bekijk bericht op "0297.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ronde Venenaar uit Baambrugge

Tegen beter weten in hoop ik dat dit gesprek enig effect zal hebben. Het vliegverkeer boven Baambrugge lijkt per maand heftiger te worden en sinds de zomer vliegen er de meest dagen van 7 uu tot middernacht constant jankende, brullende straalmotoren over je hoofd, met als kers op de taart rond 23:00 vaak nog een paar jumbo exemplaren die de vloeren doen trillen. Het is schokkend hoeveel effect dit op je dagelijks bestaan heeft. Slecht slapen, overdag geen rust, niet thuis willen zijn, hoofdpijn, slechte concentratie, fouten maken op je werk, depressieve gevoelens en je relatie heeft onder al die dingen ook flink te lijden. Mensen langs de snelweg worden nog enigszins beschermd door geluidswallen, wie beschermt ons tegen de Schipholsnelweg? Je wordt zo verdrietig van de machteloosheid die je voelt tegenover een arrogant bedrijf als dit...En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vervuiling van die vieze herriebakken!

Geplaatst door stein uit Zaanstreek

Schiphol is al jaren te vergelijken met een kankergezel...Het blijft maar groeien en tast langzaam?maar zeker steeds meer gezond weefsel aan oftewel zaait onverminderd 24/7 overlast over een steeds groter oppervlak van ons land....Inmiddels worden in een cirkel van zo'n 50 km rond onze "nationale trots" al zo'n 1,3 miljoen brave burgers dagelijks,maar vaak ook schofterig genoeg s'nachts, geteisterd door de constante naargeestige en ziekmakende vliegtuigherrie ....En ja,die machteloosheid en het vaak niet naar huis willen gaan herken ik wel,en dagelijks wakker worden met een jankende of bulderende straalmotor boven je hoofd of maar weer een pil nemen om uberhaupt te kunnen slapen kunnen je leven aardig verzieken....