Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ook Haarlemmermeer wil dat nachtvluchten Schiphol naar Lelystad Airport schuiven

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 618 
|
 destentor.nl - 20-04-2021 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Door Herre Stegenga

De gemeente Haarlemmermeer wil dat nachtvluchten op Schiphol dagvluchten op Lelystad Airport worden. ‘De behoefte aan meer rust in de nacht in de omgeving is groot.’

Dat schrijven burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer, de gemeente waarin Schiphol ligt, in een reactie op een initiatiefwet van GroenLinks. Deze partij wil een streep halen door alle nachtvluchten in Nederland. Omdat mensen ‘altijd recht hebben op nachtrust’, schrijft de partij.

Randen van de nacht
Haarlemmermeer pleit voor een nachtsluiting ‘met een zo lang mogelijke aaneengesloten periode van rust ten behoeve van de gezondheid van onze inwoners’. Zonder dat nachtvluchten naar de ‘randen van de nacht’ worden verschoven. En daar komt Lelystad Airport in beeld. In het Aldersakkoord van 2008 is al afgesproken dat vluchten van Schiphol naar Lelystad verhuizen, schrijven B en W.

Haarlemmermeer schaart zich hiermee achter de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Deze overheden pleiten voor dezelfde oplossing in een zienswijze op dezelfde initiatiefwet. ,,Lelystad heeft een luchthaven klaarstaan om Schiphol mede in de nacht te ontzien’, schrijven Gedeputeerde Staten.

‘Prima en graag!’ twittert wethouder Adam Elzakalai van Lelystad in een reactie op het standpunt van Haarlemmermeer. ‘Echter, geen vrachtvluchten!’

Elzakalai was eerder wethouder in Haarlemmermeer. ‘Toevallig’, schrijft fractievoorzitter Maaike Ballieux van de plaatselijke GroenLinks-fractie. Deze partij heeft kritische vragen gesteld over de zienswijze van Haarlemmermeer. Zo gaat deze gemeente toch niet over de opening van de ‘hoogst controversiële’ opening van luchthaven Lelystad?

Regeerakkoord
Ondertussen dringen de samenwerkende actiegroepen tegen Lelystad Airport er bij informateur Tjeenk Willink op aan om de opening van het vakantievliegveld niet op te nemen in het regeerakkoord. In een begeleidende brief worden tien redenen genoemd. Zo zou Lelystad Airport negatief bijdragen aan de economie, is de milieuschade groter dan berekend en is de locatie ‘onmogelijk’, aldus de actiegroepen.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 20-04-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door M. uit Heemskerk

Wat een onzin, als maatschappijen hadden gewild, dan hadden ze dat nu al ruim een jaar kunnen doen, er is immers nu genoeg ruimte overdag op Schiphol.
Dit is gewoon een onzinnig voordeel noemen om Lelystad AirPort te openen.

Geplaatst door Gerard uit Castricum

Wie denkt dat serieus is, is naïef. Die nachtvluchten zijn vooral bedoeld om overstappers aan te voeren voor. En vracht dan? Zou kunnen, als Lelystad daar de infrastructuur voor heeft. Maar dat heeft het officieel niet, want het zou een pretvluchtenluchthaven worden.
Nachtelijke pretvluchten kunnen overigens heel goed naar Lelystad, zelfs beter, want overdag vertrekken daar immers ook de pretvluchten. En aangezien dat dezelfde kisten zijn als de kisten die 's nachts aanvliegen is het handig als ze al op Lelystad staan. Alternatief zou zijn om de nachtkisten in de vroeger ochtend van Schiphol naar Lelystad te vliegen om daar de overdagpretpassagiers te kunnen ontvangen.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Haarlemmermeer wil haar tuintje schoonvegen en de troep bij een ander deponeren! Haarlemmermeer moet gewoon A,dam aanspreken en minder vluchten eisen!
Lelystad draagt helemaal niks bij aan verbetering aan wat dan ook!