Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ook Brits parlement stemt voor uitbreiding Heathrow

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 575 
|
 NOS 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDsc02107.jpg

Luchthaven Heathrow bij Londen mag uitbreiden. Een grote meerderheid van het Britse parlement steunt het voorstel om een derde landingsbaan aan te leggen. Begin deze maand ging het kabinet ook al akkoord met de omstreden uitbreiding.
Heathrow is een van de drukste vliegvelden ter wereld, met jaarlijks zo'n 78 miljoen passagiers. Doordat het maar twee start- en landingsbanen heeft, kan het niet verder groeien.
De luchthaven wil al jaren uitbreiden, maar omwonenden en milieuverenigingen hielden dat tegen. Zij denken dat de luchtkwaliteit achteruitgaat en dat er meer geluidsoverlast is, wanneer er een baan bij komt.
Voorstanders van de uitbreiding zeggen dat de aanleg van een extra baan een impuls geeft aan de economie. Dat zou de Britten tientallen miljarden ponden en 100.000 banen opleveren.
De aanleg van de derde start- en landingsbaan in Londen kost naar schatting 16 miljard euro. Met de extra baan kan Heathrow er zo'n 260.000 vluchten per jaar bij krijgen.

Politiek


De politiek is verdeeld over de kwestie. Staatssecretaris Greg Hands van Internationale Handel trad vorige week zelfs af, zodat hij in het parlement tegen de lijn van het kabinet kon stemmen.
Ook minister Johnson van Buitenlandse Zaken, die van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen was, is fel tegen de uitbreiding. Hij kon zelf niet bij de stemming in het parlement aanwezig zijn, omdat hij in Afghanistan is. Naar verluidt was die reis expres gepland tijdens het debat, zodat Johnson de stemming kon vermijden.

Minister Grayling van Transport zegt dat de tegenstanders niet bang hoeven te zijn. Volgens hem zal Groot-Brittannië ondanks de uitbreiding nog steeds voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Daarnaast heeft hij miljarden toegezegd om bewoners in de omgeving tegemoet te komen en de geluidsoverlast tegen te gaan.

Protest


Voor de stemming protesteerden milieuactivisten in het parlementsgebouw. Ze gingen in de centrale hal op de grond liggen uit protest tegen de uitbreiding. Twaalf betogers zijn opgepakt.
Milieuorganisaties, bewonersverenigingen en burgemeester Khan van Londen kondigden na het besluit van het parlement aan naar de rechter te stappen in de hoop dat die de uitbreiding van Heathrow alsnog verbiedt.

Bekijk bericht op "NOS"

Reacties op dit bericht