Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onrust bij personeel KLM omdat top zich niet roert

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1215 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
tb_vliegtuig_KLM-PH-BQA.jpg

Door Yteke de Jong

AMSTERDAM - Het gist in de cockpit en cabine bij KLM vanwege de onzichtbaarheid van de top van de luchtvaartmaatschappij in de afgelopen weken.

Er wordt geklaagd dat in verkiezingscampagnes negatief en soms onjuist over de luchtvaart en KLM werd gesproken. Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie keek soms tandenknarsend naar de verkiezingsdebatten. „Eppo Bruins van de ChristenUnie deed onjuiste uitspraken over de toegevoegde waarde van het overstapnetwerk op Schiphol.”

„De Partij van de Dieren zei dat KLM 3,4 miljard euro heeft gekregen, in plaats van een lening. De top van KLM wil graag benadrukken wat de waarde is voor de Nederlandse samenleving, in plaats van onwaarheden van politieke partijen te bestrijden. Die kiezen hun eigen frame, daaraan doe je niets.”

President-directeur Pieter Elbers van KLM en operationeel directeur René de Groot kwamen niet publiekelijk in het verweer, waardoor intern het gevoel leeft dat niemand het meer voor de noodlijdende onderneming op wil nemen. „De hele sector moet zich inspannen om onwaarheden over de luchtvaart te weerleggen, dus ook KLM”, zegt een woordvoerder van Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Ook financieel directeur Erik Swelheim lijkt van de aardbodem verdwenen in de grootste financiële crisis ooit bij KLM.

Bronnen melden dat de KLM-top zich richt op het regeerakkoord, dat van belang is voor de toekomst van de luchtvaart. KLM stelt in een reactie dat de focus de afgelopen maand heeft gelegen op de ’herstructurering en interne communicatie via live-uitzendingen, columns en informele gesprekken’. De luchtvaartmaatschappij is in afwachting wat de Europese Commissie gaat beslissen ten aanzien van het offer voor de herkapitalisatie.

Daarmee dreigt de luchtvaartmaatschappij meer vluchten kwijt te raken, die het voorlopig niet meer terug kan winnen op Schiphol. „De Europese Commissie zou er beter aan doen om verduurzaming te belonen in plaats van te eisen dat vluchten naar prijsvechters gaan, die er andere standaarden op na houden ten aanzien van arbeid. Dit gaat ten koste van Nederlandse werkgelegenheid”, zegt Castelein.

Boze wolf

Voormalig gezagvoerder en luchtvaartadviseur Benno Baksteen begrijpt de stilte bij KLM gezien de coronasituatie. Maar volgens hem ventileert de politiek onjuiste feiten: „Bij een aantal mensen leeft het idee dat luchtvaart de grote boze wolf is. Vliegen is heel efficiënt. Op de kortere afstanden verbruiken hogesnelheidslijnen evenveel energie als het vliegtuig. Je kunt wel een politieke discussie voeren of je mobiliteit wilt ontmoedigen.”

Onwaarheden over luchtvaart moeten worden bestreden

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

"Onwaarheden over luchtvaart moeten worden bestreden"

Inderdaad Mevrouw De Jong. Deze onwaarheden (niet over, maar) in de luchtvaart (en dat zijn er nogal wat) moeten worden bestreden.

Geplaatst door Marc B uit Almere

De journalistiek van mevrouw de Jong legt zich al tijden in de luren door de PR uitingen (die inmiddels kunnen worden gekwalificeerd als leugens) van deze sector. Schandalig!! De waarheid wordt verzwegen! Van iedere journalist mag toch worden verwacht dat hij/zij objectieve journalistiek bedrijft, gedefinieerd als ‘geen standpunt innemen’ of ‘geen mening hebben.' Wat bij Yteke gebeurt is dat zij erg doorzichtig klakkeloos vertolkt van wat machthebbers vinden (directie KLM). En Yteke noemt zich nog wel luchtvaartspecialist!?! Hoe triest wil je het hebben zucht....

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Je moet maar durven! Ik heb na bestudering van talloze stukken en berekeningen met mijn zelf ontwikkeld model de ene leugen na de andere geconstateerd. En velen met mij!

Ze proberen met deze lobby de VVD en andere partijen te paaien. Want wat moeten we nodig weer op reis en wat is een nieuw vliegveld midden in het land (hoe verzien je het?) nodig!

Walgelijk stelletje egoisten!