Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onderzoek ultrafijnstof vliegveld Rotterdam

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1232 
|
 deweekkrant.nl 
me_vliegtuig_IMG_0706.jpg

REGIO - De provincie Zuid-Holland gaat er bij Staatssecretaris Mansveld op aandringen dat de uitstoot van ultrafijnstof door opstijgende vliegtuigen van Rotterdam-The Hague Airport (RTHA) onderzocht wordt. De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) alarmeerde onlangs ook al dat de gezondheid van omwonenden mogelijk in het geding is door de ultrafijnstofuitstoot van vertrekkend vliegverkeer.
Uit onderzoek rond Schiphol waarover TNO eind 2014 publiceerde bleek dat opstijgende vliegtuigen veel hogere concentraties ultrafijnstof veroorzaken dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Ultrafijnstof vormt een risico voor de gezondheid van omwonenden omdat dit ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken. Dit kan leiden tot longaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker en hersenschade en een lagere levensverwachting van omwonenden. Naar aanleiding van het onderzoek van TNO heeft Staatssecretaris Mansveld de Tweede Kamer toegezegd een vervolgonderzoek uit te laten voeren. Naar aanleiding van Statenvragen is duidelijk geworden dat de provincie Zuid-Holland aan zal dringen om bij het vervolgonderzoek naast Schiphol ook andere luchthavens, waaronder dat in Rotterdam te betrekken.

Bekijk bericht op "deweekkrant.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door polderbewoner uit biddinghuizen

'Ultrafijnstof vormt een risico voor de gezondheid van omwonenden omdat dit ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken. Dit kan leiden tot longaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker en hersenschade en een lagere levensverwachting van omwonenden'.

Meer vliegtuigbewegingen zorgen aantoonbaar voor meer ultrafijnstof, meer co2 en meer geluidshinder. Met het toestaan van groei op schiphol en regionale luchthavens brengt de regering onze gezondheid dus nog verder in gevaar. Net als in Groningen gaan in de luchtvaart economische motieven voor de gezondheid van burgers. Het wordt tijd dat burgers hiertegen in opstand komen. Op 18 maart is de kans om te laten zien dat we dit niet meer pikken.