Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onderzoek: steeds meer mensen overlijden aan verkeerslawaai

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1379 
|
 hpdetijd.nl 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Geluidsoverlast is voor velen een grote ergernis. Verkeerslawaai is daarvan een belangrijk onderdeel. Maar nu blijkt dat steeds meer mensen letterlijk ziek worden van verkeerslawaai, zo blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum CROW. Volgens dat onderzoek ondervinden naar schatting 600.000 tot 800.000 Nederlanders ernstige hinder van verkeerslawaai. Voor zo’n 300.000 tot 400.000 volwassenen zorgt dat lawaai ook nog eens voor slaapproblemen.

Vrachtwagens die over hobbelende stenen voorbij ronken, lawaaierige auto’s en knetterende bromfietsen – ze hebben een grote invloed op de volksgezondheid. Het aantal mensen dat letterlijk ziek wordt van verkeerslawaai, neemt volgens het onderzoek hand over hand toe. Al die herrie heeft zelfs tot gevolg dat mensen er aan kunnen overlijden als ze er langdurig aan worden blootgesteld. Hoe kan dat? En wat kunnen we er aan doen? HP/De Tijd sprak met Jurgen de Haan, projectmanager bij CROW.

Steeds meer mensen worden ziek door verkeerslawaai. Waarom is dat lawaai ziekmakend?
“Verkeerslawaai heeft direct invloed op het welzijn van mensen. Blootstelling aan lawaai beïnvloedt namelijk iemands gedachten, gevoelens en/of activiteiten. Het maakt mensen agressief, mensen ontwikkelen gevoelens van afkeer, onbehagen en onvoldaanheid. Ze ergeren zich enorm aan het geluid en raken gestrest. Dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, en dat kan dan weer leiden tot hartinfarcten. Daarnaast hebben veel mensen ernstige slaapproblemen door lawaai van wegverkeer en een slechte nachtrust is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid.”

U zegt in uw onderzoek dat de gevolgen soms zelfs dodelijk kunnen zijn.
“Klopt. Dat komt dus doordat de stress van het lawaai een verhoogde kans geeft tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Per jaar worden dan ook zo’n 84 hartinfarcten, met dodelijke afloop, in verband gebracht met blootstelling aan verkeerslawaai.”

Wanneer is er sprake van verkeerslawaai?
“In ons onderzoek houden we de grens van zestig decibel aan, maar uiteindelijk verschilt het toch een beetje per persoon. Ik kan er zelf heel slecht tegen, misschien ook vanwege mijn werk, maar mijn partner heeft er bijvoorbeeld minder moeite mee. Maar ik denk ook dat veel mensen er last van hebben zonder dat ze het door hebben; dat ze er zo aan gewend zijn dat het niet meer opvalt of dat ze het maar accepteren, maar dat neemt niet weg dat het toch ergens effect op je heeft.”

Het lawaai neemt vooral toe in landelijke gebieden, zegt u. Ik had het toch meer in steden verwacht?
“Dat verbaasde ons ook. Rust in de landelijke gebieden wordt steeds meer verstoord omdat het er simpelweg drukker wordt. Dat is wel een grote kentering. In de steden wordt het lawaai minder, daarbuiten neemt het toe. Bij steden worden veel maatregelen getroffen, moet er langzamer gereden worden, staan er veel geluidsschermen langs de wegen. Dan wordt het minder. De hoeveelheid verkeer buiten de stad neemt behoorlijk toe.”

U verwacht ook dat in 2020 de schade door verkeerslawaai net zo groot is als de schade door verkeersongelukken. Dat is een stevige conclusie?
“Het aantal mensen dat door een infarct van verkeerslawaai overlijdt neemt toe. Maar het aantal verkeersslachtoffers, door bijvoorbeeld ongelukken, neemt gelukkig weer af. Dus die twee lopen wat op elkaar in.”

Wat kan er aan dit probleem gedaan worden?
“Er worden al steeds meer maatregelen genomen om de overlast tegen te gaan, maar het blijft wel lastig. Het zou enorm helpen als minder mensen auto gaan rijden, maar dat zit er denk ik niet in. Ook zouden er nog veel meer geluidsschermen kunnen komen, moet er meer stil wegdek komen, waardoor het geluidsniveau al afneemt en zouden we nu toch echt allemaal stille banden op de auto moeten nemen. Maar ook woningen moeten goed geïsoleerd worden. Er zijn inmiddels bij gemeenten ruim 445.000 woningen aangemeld die in een gebied staan met veel verkeerslawaai. Bij eenderde van die woningen zijn inmiddels maatregelen getroffen zoals een stiller wegdek, geluidsschermen of gevelisolatie. Dat helpt al enorm.”

Gaat een elektrische auto nog helpen?
“Ik denk het niet. Het is op zich heel goed dat ze er zijn en voor de steden zal het wel schelen, maar net zoals bij gewone auto’s beginnen ze lawaai te maken wanneer ze zestig kilometer per uur of harder rijden. Dus dan schiet je er toch niet veel mee op.”

Lees ook in Metronieuws over dit onderwerp. Lees hier meer....

Bekijk bericht op "hpdetijd.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Oeps, even vergeten, er zijn ook nog van die vliegtuigen die 24 uur per dag pestherrie maken van veel meer dan 60 dB.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

VAN PVRC naar PVRB?

De situatie in onze BUCH regio en met name rond de gemeente Uitgeest baart in dit opzicht bepaald grote zorg:

Pal onder de gebundelde aanvliegroutes naar de Schipholbanen wil de Provincie NH samen met Prorail (Pres. commissaris Hans Alders) , de vereniging Deltametropool e.a. de capaciteit op het spoor en op de wegen tot het uiterste opvoeren. Met het plan "Sprintstad" beoogt men tevens een totale urbanisatie van het huidige landelijke gebied en erfgoed Stelling van Amsterdam,

Het aanwezige lokale bestuur, steeds meer ambtelijk gebundeld en op afstand van verzelfstandigde bestuurs en uitvoeringsorganisaties als de RUD en ORS, lijkt nauwelijks nog in staat om de veiligheid en gezondheid van de bewoners te bewaken.
Zeker nu de grootstad Alkmaar tot de ORS is toegetreden wordt de rol van PVRC in het organiseren van draagvlak voor genoemde bewonersbelangen breder.

Het wordt hoog tijd dat het PVRC bestuur initiatief toont en om te beginnen bij de verantwoordelijke bestuurders gaat pleiten voor een voldoende onafhankelijk kenniscentrum en voorzitter bij de ORS.

Alleen dan zullen onderzoeken als bovenstaand in de belangrijke afwegingen voor de maatschappelijke toekomst van onze regio een rol kunnen spelen.

Geplaatst door henk uit nema

Fijn dat ze het lawaai van vliegtuigen hier niet noemen. Het is wil duidelijk als je bij een reusachtige luchthaven zoals schiphol gaat wonen dat je wel wat geluidsoverlast gaat krijgen.