Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onderzoek naar verplaatsen vakantievluchten

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 700 
|
 De Stentor 
KLM_Lelystad_hvs.JPG

Minister Cora van Nieuwenhuizen laat onafhankelijk onderzoek doen naar het verplaatsen van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport. De studie moet ook duidelijk maken of airlines überhaupt belangstelling hebben om van Schiphol naar Flevoland te verhuizen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Utrechtse luchtvaartadviesbureau M3. Volgens de minister gaat het om een onafhankelijk onderzoek en zal haar ministerie als opdrachtgever niet sturen op de inhoudelijke uitkomsten van de studie.

Europese Commissie


M3 betrekt bij het onderzoek de verkeersverdelingsregel (vvr) die Van Nieuwenhuizen heeft opgesteld en die momenteel ter beoordeling bij de Europese Commissie ligt. Deze maatregel moet er voor zorgen dat uitsluitend airlines die hun plek op Schiphol opgeven vanaf Lelystad Airport gaan vliegen. Omdat dit in strijd is met Europese regels voor een vrije markt, heeft Van Nieuwenhuizen de vvr begin dit jaar drastisch aangepast. Conform de wensen van ‘Europa’ kunnen ook nieuwe airlines (dus maatschappijen die niet afkomstig zijn van Schiphol) straks vliegen vanaf het poldervliegveld. Dit wordt autonome groei genoemd. Iets waar een meerderheid in de Tweede Kamer fel tegenstander van is.

Vanwege de aangepaste verkeersverdelingsregel laat Van Nieuwenhuizen nu onderzoek doen naar de effecten ervan. ‘Daarbij zal de belangstelling van marktpartijen om vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport te verplaatsen worden betrokken, wat meer zicht zal geven op het aspect van autonome groei’, aldus Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Actiegroepen vinden dat het onderzoek vóór de bouw van de luchthaven gedaan had moeten worden en noemen het ‘mosterd na de maaltijd’. Ook Suzanne Kröger van GroenLinks is kritisch: ‘De minister is doorgedenderd met het aanleggen van een vliegveld om dan op uur U onderzoek te doen of de airlines die er heen zouden moeten, maar door de EU niet gedwongen mogen worden, er eigenlijk wel heen willen? Wat een puinhoop!’

Om Lelystad niet vol te laten lopen met nieuwe airlines, heeft Van Nieuwenhuizen een list bedacht: slotcoördinatie. Een slotcoördinator beoordeelt alle aanvragen en wijst vluchttijdstippen toe aan airlines. Daarbij geeft de slotcoördinator voorrang aan airlines die afkomstig zijn van Schiphol. Zo moet autonome groei op Lelystad zoveel mogelijk voorkomen worden. Helemaal waterdicht is dit systeem echter niet.

Airlines


Adviesbureau M3 onderzoekt ook de verhuiswensen van airlines. Duidelijk moet worden in hoeverre zij bereid zijn hun kostbare stek op Schiphol op te geven te faveure van een plekje op Lelystad. Vooralsnog hebben airlines publiekelijk weinig belangstelling getoond. ,,Alleen als we kunnen groeien zullen we naar de polder gaan. We gaan niet naar Lelystad als we een-op-een onze vluchten op Schiphol moeten inleveren. In dat geval is er geen enkele reden om te verhuizen”, zei Corendon-topman afgelopen januari in de Stentor.

Bekijk bericht op "De Stentor"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

Nog een onderzoek,het zoveelste.
Weggegooid geld,leuk voor alle advies bureaus.
Een van de rechtse hobbys. Veel onnodige onderzoeken door allerlei advies bureaus waarvan of de uitkomst gestuurd word,of volledig waardeloos zijn (vracht tax) en als het onderzoek niet uitkomt dan negeert men het en word dat advies bureau de volgende keer overgeslagen.

Ja dit had natuurlijk moeten gebeuren voordat men begon met bouw, Nu heeft het weinig nut meer want het vliegveld dat ligt er all. lelystad niet open,zou men zich een dergelijke blamage laten gebeuren?

Geplaatst door anoniem1


-onderzoek naar logistieke operaties bij klm,hoe men die kan veranderen zodat het landende verkeer hier niet meer 2 keer of meer zoveel overlast geeft als exact hetzelfde verkeer in het buitenland. Is nog niet te laat,veranderen kan nog steeds. Daar zouden de bewoners beter van worden.

Maar in plaats daarvan bepleiten sommige omwonenden een versterking van het network,op wiens hand is men dan eigenlijk? sorry dat ik het zeg..

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Onafhankelijk...…

Geplaatst door Anoniem

Dit gaat de minister haar baantje kosten, dat plannetje van haar is pure volksverlakkerij !!

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Dit gaat de burger weer veel geld kosten.
Dat vvd tuig is echt verslaafd aan ons geld te verbrassen aan Klm, Schiphol, Lelystad etc..