Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Onderzoek naar ernstig incident Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1387 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_IMG_0449.jpg

Luchthaven mogelijk op nippertje ontsnapt

Schiphol is afgelopen mei mogelijk ontsnapt aan een ramp van ongekende omvang. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar een ernstig veiligheidsincident waarbij twee vliegtuigen betrokken waren.

In de Kwartaalrapportage Luchtvaart van de OVV staat dat op 10 mei een landende Airbus A320 een doorstart maakte, terwijl op een andere baan een Embraer 190 toestemming kreeg om op te stijgen. Daardoor zouden de toestellen elkaars pad kruisen.
Pas toen de baanverkeersleider door iemand anders op de plotselinge doorstart van de Airbus werd gewezen, gaf hij de vliegers van de Airbus in allerijl opdracht om naar rechts te draaien en de bemanning van het andere vliegtuig om naar links te draaien. Er kan achteraf overigens niet worden gezegd of de toestellen elkaar wellicht zouden hebben geraakt, als niet was ingegrepen.
Bij een ander veiligheidsincident, op 13 juni, stond de luchtverkeersleider toe dat een Airbus A320 opsteeg van een startbaan die nog niet beschikbaar was gesteld. De verkeersleiding had niet direct aan de luchthaven gevraagd om de betreffende baan vrij te geven, nadat deze was geïnspecteerd door een luchthavenmedewerker. Omdat er geen gevaar was, besloot de verkeersleider de start van de Airbus door te laten gaan. De OVV onderzoekt ook dit incident.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Ook in de omgeving van Uitgeest zijn een aantal gevallen bekend waarbij vliegtuigen betrokken waren die mogelijk voor een ramp hadden kunnen zorgen.
Steeds de opmerking van de onderzoekende instanties: wordt onderzocht.
De incidenten boven Uitgeest zijn inmiddels afgedaan als: ´er heeft zich geen gevaar van betekenis voor de bevolking voorgedaan´ ?
Het is zeer nodig om de absolute veiligheid van de mensen in de ruime regio rond Schiphol in ogenschouw te nemen.
Het is de sector en de regering zeer kwalijk te nemen dat zij zoveel risico nemen enkel om veel geld binnen te halen.
Er zijn mijn inziens al te veel ongelukken en bijna ongelukken geweest waarbij vliegtuigen zijn of waren betrokken. Schiphol is veel en veel te druk voor een regio waar zoveel mensen wonen. Een nog groter Schiphol is onacceptabel !