Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ondanks krimpplannen wil Schiphol toch uitbreiden

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 909 
|
 bnr.nl 
paarslawaai.jpg

Auteurs: Remy Kock en Jorn Lucas

Schiphol wil de capaciteit op de luchthaven toch verder uitbreiden, ondanks plannen van het kabinet om de luchthaven juist te laten krimpen. Uit berichtgeving van het FD blijkt dat in 2032 de nieuwe 'Terminal Zuid' gereed moet zijn, de bouw zal naar verwachting ruim één miljard euro kosten.

Schiphol wil uitbreiden.

Eerdere plannen voor de bouw van deze terminal waren vanwege de coronapandemie door de luchthaven in de ijskast gezet. Maar er wordt nu toch nagedacht over het concept en de timing. 'In dat kader wordt aan marktpartijen gevraagd om mee te denken', aldus een woordvoerder van Schiphol tegen het FD. Volgens FD-journalist Arend Clahsen zal de aanbesteding in 2024 starten.

Nog geen besluit
Schiphol benadrukt dat er nog geen investeringsbeslissing is genomen over de uitbreiding. De bouw van een nieuwe terminal is niet onomstreden. Zeker omdat het kabinet eerder had aangekondigd dat het aantal starts en landingen op Schiphol naar beneden moet. Ook in de stikstofdiscussie vallen de plannen van Schiphol mogelijk slecht.

Volgens het FD is de nieuwe terminal nodig om meer 'schuifruimte' te creëren op de luchthaven. 'Deze hal zou een capaciteit van 14 miljoen passagiers moeten aankunnen, iets wat past in de plannen van Schiphol om te groeien naar 600.000 starts en landingen per jaar', zegt Clahsen.

De snelle terugkeer van reizigers en personeelstekorten veroorzaakten de voorbije maanden grote problemen op de luchthaven. Nu probeert Schiphol met een beperking van het aantal reizigers, die vooralsnog tot en met oktober duurt, lange rijen en bagageproblemen te ondervangen. Na de realisatie van de terminal zouden andere plekken gerenoveerd kunnen worden.

Ruim één miljard
Naar verwachting gaat het project ruim één miljard euro kosten. 'De prijs is gestaffeld, maar dit bedrag wordt aangegeven', zegt FD-journalist Arend Clahsen. 'Het wordt onderverdeeld in een aantal projecten. De nieuwe terminal zou ruim één miljard euro kosten. De kosten voor vernieuwing van de C-pier wordt geschat op 250 miljoen euro. Maar deze Terminal Zuid wordt gezien als een groot project waarvan de kosten boven de miljard uitkomen.'

Onlangs werd ook bekend dat BAM de nieuwe A-pier op Schiphol gaat afmaken, nadat de luchthaven de samenwerking met de vorige aannemer, Ballast Nedam TAV, had opgezegd. Die pier had al in 2019 in gebruik moeten zijn genomen, wanneer deze nu gereed zal zijn is nog niet bekend.

Logische keuze
Desalniettemin klinkt het als een logische stap volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft. 'Het aantal vluchten gaat misschien wel omlaag, maar Schiphol is met 440.000 vluchten nog steeds een heel grote luchthaven', zo stelt hij. Melkert benadrukt dat 'Mensen die er recentelijk nog rondliepen, achter de security, hebben kunnen zien dat het er nog altijd heel druk is'. 'Daarom zou een beetje meer lucht daar een stuk helpen', zegt hij.

Wie weet wat het gaat kosten, mag het zeggen.

De kosten zijn tevens makkelijk terug te verdienen zijn denkt Melkert. 'Hoeveel het precies gaat kosten weet niemand, want de inflatie komt er ook nog gierend overheen. Maar het is veilig om te denken aan een miljard plus.' Hij benadrukt daarbij dat Schiphol inzet op een langetermijnplan, 'en omdat Schiphol operationele winst maakt, kunnen ze het waarschijnlijk uit de investeringsbegroting kunnen betalen.'

Teleurgesteld
Greenpeace is teleurgesteld dat Schiphol 'dit onzinnige plan' voor een nieuwe terminal lijkt door te zetten, reageert luchtvaartexpert Dewi Zloch van de organisatie. 'Leeft grote vervuiler Schiphol in een wereld waar de klimaatcrisis niet bestaat? De uitstoot van CO2 en stikstof moet omlaag. En dat geldt ook voor de luchtvaart.' Zloch wijst erop dat een derde van Pakistan overstroomt en Nederland kampt met droogte. 'Je kan niet een nieuwe terminal voor nog meer kerosineknallers bouwen. Al die vluchten kan ons klimaat simpelweg niet aan.'

Het plan voor de nieuwe terminal staat volgens Natuur & Milieu lijnrecht tegenover de plannen van het kabinet. 'Met de groei van de luchthaven raken de klimaatdoelen nog verder uit zicht en worden de verduurzamingsambities van het kabinet onhaalbaar', zegt Marjolein Demmers, directeur van de organisatie. 'De bouw moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan.'

Bekijk bericht op "bnr.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

PLAATST HET BEVOEGD GEZAG ZICH - ONDER GROTE DRUK - BUITEN SPEL?

Terwijl de dividendstromen naar Rijk en gemeente Amsterdam (& MRA 2.0!) opdrogen, lanceert Schiphol plannen voor een nieuwe Terminal en verbouwing C-pier.

Het streven blijft het - buiten het bevoegd gezag om! - realiseren van een capaciteit ter grootte van 80 miljoen reizigers per jaar van en naar de "Holland Metropool" die de internationale luchtvaartsector met samenwerkende partijen voor ogen staat.

Opvallend zijn de hoge leningen die ook de EU telkenmale aan de "Royal Schiphol Group" en z'n topbestuurders in de beide "boards" ter beschikking stelt. Zo gezien laten het Kabinet en talloze - in het "Schiphol meganetwerk" van MRA 2.0, de BRS e.a. - ingepakte bestuurders en politici zich nogal eenvoudig buitenspel zetten.

Iets dergelijks valt waar te nemen bij de krankzinnige situatie rond het Megaproject Feyenoord City. Club en supporters willen er niets van weten, maar ook in dat geval lijken bestuurders en politiek volledig aan (internatioanle) banken en investeerders toe te geven.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ik citeer een zeer treffende reactie die ik hierover op NU.nl las:
De Empathisant gisteren om 12:01
"We zijn de invoer van gas uit Rusland blijven opvoeren, ondanks alle signalen dat zich dit op een dag tegen ons keert. We hebben de argrarische sector maar laten groeien, ondanks dat het duidelijk was dat deze juist moet krimpen. En nu gaan we Schiphol weer uitbreiden.. Ziet u het patroon? In deze en andere dossiers is het telkens het zelfde verhaal: onwelgevallig waarschuwingsignalen worden genegeerd, om in het nú de honger naar meer-meer-meer te stillen. We moeten echt leren wat meer discipline aan de dag te leggen en onze kop uit het zand te durven trekken. Dat is uiteindelijk een collectieve verantwoordelijkheid in een democratie. Anno 2022 nog Schiphol uitbreiden.. Hoe diep wil je het gat voor jezelf graven?"
Beter had ik het niet kunnen verwoorden.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Eén miljard euro voor een terminal. Makkelijk terug te verdienen, lees ik. Dat is 56,43 per Nederlander. En 225,73 voor een gezin bestaande uit een echtpaar met twee kinderen. Met die gierende inflatie en ongetwijfeld hogere ticketprijzen, want kerosine, lonen, onderhoud, luchthaventarieven, enz, zullen ook stijgen, zou ik het woord "makkelijk" niet in de mond durven nemen.