Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omwonenden willen dat provincie ingrijpt rond luchthaven Teuge

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 646 
|
 destentor.nl - 18-03-2021 
Airport_Lelystad_kleine_luchtvaart_HvS.JPG

Door persbureau Cerberus

Platform Vlieghinder Teuge blijft de provincie Gelderland achter de broek zitten om snel met een luchthavenbesluit over vliegveld Teuge te komen. De actiegroep vraagt de bestuursrechter van de Raad van State in Den Haag om de provincie een symbolische boete op te leggen als ze niet spoedig met een besluit komt.

Dat besluit moet regels bevatten over het gebruik van de luchthaven, zodat omwonenden weten hoeveel overlast ze mogen verwachten van de vluchten vanaf Teuge. De provincie Gelderland had in 2014 al dat besluit moeten nemen, maar verzuimde dat vijf jaar lang.

Het platform Vlieghinder stapte daarop naar de rechter om zo’n besluit af te dwingen. ,,We hebben anders geen kader om de onvermijdelijke overlast van Teuge aan de orde te stellen”, zei Geert Boreel van het platform donderdag bij de Raad van State. Een beslissing van de bestuursrechter zou de provincie onder druk zetten om haast te maken.

Symbolische boete
In de rechterlijke uitspraak zou ook een symbolische boete moeten worden opgenomen als Gelderland blijft treuzelen. ,,Tien euro is genoeg”, zei Boreel. De advocaat van het platform benadrukte bij de Raad van State dat een luchthavenbesluit vereist is om de veiligheid van de omwonenden van het vliegveld goed te waarborgen. ,,Er zijn normen voor externe veiligheid nodig. Er klopt een hele hoop niet.”

Het vliegveld was niet op de zitting bij de Raad van State om daarop te reageren. De provincie erkende dat het lang heeft geduurd voordat ze in actie is gekomen. ,,We zijn het op heel veel punten eens met het platform”, zei de woordvoerder bij de Raad van State. Maar ze wilde toch nog enig uitstel omdat vliegveld Teuge zelf inmiddels ook een aanvraag voor een luchthavenbesluit heeft ingediend. De provincie legt nu de laatste hand aan het besluit. ,,De omwonenden krijgen niet helemaal wat ze willen, maar het vliegveld ook niet.”

De bestuursrechter van de Raad van State liet doorschemeren dat hij de provincie tot eind juli nog de tijd geeft. Uitspraak van de rechter over zes weken.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 18-03-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Overal in Nederland hetzelfde gedonder met de Luchtvaart.

Geplaatst door M.IJK uit Deventer

Inmiddels is het overlast gebeuren uitgebreid richting Holten sinds 3 Jaar. In het weekend en zodra de zon schijnt is het dagenlang hinder en nog eens hinder van deze "hobby-vliegers". Mails beantwoorden ze niet, kortom lak aan alles en iedereen als zij hun hobby maar kunnen uitvoeren.
Ten koste van anderen die rust willen na hun werk of willen genieten van de natuur.Dit is een groep die egoïsme hoog in het vaandel hebben staan en lak hebben aan hun medemens. Lawaai en uitstoot van ongewilde gassen moet een keer stoppen. Respect en empathie is een groot gemis van deze arrogante luie wezens!

Geplaatst door F. uit Brummen

Ook de andere kant op, in het buitengebied van de gemeente Brummen veel overlast van vliegveld Teuge. Ik snap dat het uitzicht mooi is, een coulisselandschap en Natura 2000 gebied maar de vliegtuigjes blijven heen en weer vliegen en net op de momenten dat iedereen vrij is. En op hoogtes dat er ook vogels vliegen. Je mag hier op 150 meter hoogte vliegen. Deze mensen hebben blijkbaar geen idee hoe ver geluid draagt in een buitengebied. De stuntvliegers vind ik het ergste, blijkbaar denken die mensen dat ik ademloos sta te kijken naar die capriolen of zo. Melden kan maar er gebeurt niks. Dus inderdaad overal hetzelfde gedonder met de luchtvaart.