Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Omwonenden verzetten zich tegen elke verdere uitbreiding Schiphol’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1018 
|
 nu.nl 
gh_aktie_12u30.jpg


Omwonenden van Schiphol verzetten zich tegen de uitbreiding van de nationale luchthaven. Zij ergeren zich aan het feit dat de luchthaven en de overheid eerdere afspraken niet nakomen. Daarom weigeren de bewoners nu in te stemmen met het verhogen van het aantal vliegbewegingen.

Eerst moeten tienduizenden vakantievluchten worden verplaatst naar Lelystad. Dat schrijft dagblad Trouw.

Het huidige 'vliegplafond', 500.000 vliegbewegingen per jaar, is bijna bereikt. Dat geldt in principe nog tot 2020.

De bewoners ergeren zich dat de overheid en Schiphol eerdere afspraken niet nakomen. Zo zouden de vakantievluchten naar Lelystad worden verplaatst. Maar het kabinet stelde onlangs juist de opening van Lelystad uit tot 2020.

Over ons lijk


De eerder in de Omgevingsraad toegezegde 'geluidsarme startprocedures' en het verlagen van het aantal nachtvluchten is niets terecht gekomen, stelt woordvoerder Matt Poelmans van de bewonersdelegatie in Trouw. "Over ons lijk", zegt hij.

Het is de derde keer in korte tijd dat bewoners botsen met Schiphol. De omwonenden kondigden eerder deze week aan naar de bestuursrechter te stappen omdat de controles op de geluidshinder die het vliegverkeer vanaf Schiphol veroorzaakt niet goed zouden worden uitgevoerd.

Ook eisen zij dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) ingrijpt bij overtredingen, iets dat de ILT nu niet kan omdat het bestraffen van overtredingen niet bij wet is vastgelegd.

Gezondheidsklachten

Een samenwerkingsverband van veertien gemeenten stelde half maart veel last te hebben van vooral het nachtelijke vliegverkeer van en naar Schiphol. Zij constateren dat de luchthaven al drie jaar het vastgestelde plafond van 29.000 vliegbewegingen in de nachtelijke uren overschrijdt.

Dit leidt onder meer tot veel geluidshinder waartegen de ILT zou moeten optreden. Bewoners hebben last van de slaapverstoring en gezondheidsklachten, mede als gevolg van de geluidsoverlast.

Geluidshinder Lelystad

De opening van Lelystad is uitgesteld omdat veel gemeenten, natuurliefhebbers en bewoners in Overijssel, Gelderland en Flevoland zich verzetten. Zij vrezen een onacceptabel toename van de geluidsoverlast. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Instrastructuur stelde in februari de uitbreiding uit tot 2023 omdat de bewindsvrouw naar eigen zeggen meer tijd nodig heeft om onderzoek te doen naar de potentiële geluidshinder.

Tegen de zomer komt er een 'belevingsvlucht' van een testtoestel die omwonenden moet laten merken hoeveel geluidshinder de toestellen die extra gaan vliegen op Lelystad Airport veroorzaken.

Tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid over het aantal vliegbewegingen dat wordt verwacht voor Lelystad Airport. Ook dit besluit is van invloed op de verwachte geluidshinder als de capaciteit van Lelystad wordt uitgebreid.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door de Vries

geluidsarme startprocedures ?

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

“Luchthaven Lelystad moet open, zodat Schiphol kan worden ontlast”, zegt Matt Poelmans in Trouw namens de bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol. “Maar met alleen de opening zijn we er nog niet. Een paar duizend vliegbewegingen van Schiphol naar Lelystad verplaatsen biedt geen soelaas. Pas als er 45.000 starts en landingen zijn verplaatst, willen wij praten over het verhogen van het vliegplafond op Schiphol.”

Hij heeft wel begrip voor de strijd van actiegroepen als HoogOverijssel die juist vechten tegen de opening van luchthaven Lelystad. Maar wijst er wel op dat de overlast niet vergelijkbaar is. “Ik steun hun streven om de groei van de luchtvaart af te remmen. Maar in Overijssel gaat het om vliegtuigen die op 1800 meter hoogte vliegen. Hier hebben wij te maken met vliegtuigen die op 500 meter overvliegen.”

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Er is maar 1 weg voor de toekomst: MINDER, MINDER, MINDER vluchten!!!

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Schiphol terug naar 400.000 en geen nachtvluchten meer!

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Ik stem voor stilte, ook in de zomer aub!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Of we als bewoners blij moeten zijn als de vakantie-charters naar Lelystad verkassen zodat er minder vliegbewegingen van en naar Schiphol plaatsvinden?
Nee, wat een utopie! Deze vluchten met kleinere vliegtuigen (minder herrie en uitstoot) gaan vervangen worden door trans-atlantische en andere verre bestemmingen en dat zijn allemaal toestellen die veel meer herrie produceren.
Dan kan je concluderen dat de overlast veel erger zal worden..........

Geplaatst door Jos

@Michel. Het ligt toch wat ingewikkelder. Die intercontinentale vluchten worden gevoed door Europese verbindingen (de zogenaamde Hub) dat zijn middelgrote (737) en kleinere (Embraer) toestellen. Met uitplaatsen vakantieverkeer verplaats je middelgrote toestellen en krijg je er een mix voor terug. Maar de crux is dat groei van Schiphol helemaal niet nodig is zonder low cost/vakantieverkeer. Sterker nog, Schiphol kan krimpen indien het zich beperkt tot het zogenaamde mainportgebonden verkeer.

Geplaatst door Sara uit Amstelveen

Het is denk ik een grote leugen (en een vals argument) dat er vluchten van Schiphol overgenomen worden door Lelystad. Ik durf mijn hand er voor in het vuurt te steken dat dan Lelystad en Schiphol heel erg gaan groeien. We kunnen ook zes keer met zijn alle op vlieg-vakantie en hoeveel chinezen zijn er? Daarbij zal er, mocht het huidige laagvlieg idee vanaf Lelystad doorgaan, van 900 tot 1800 meter gevlogen worden over een groot deel van Nederland. Dit mede omdat het luchtverkeer van Schiphol anders gehinderd wordt. Dan is het echt nergens meer stil, net zoals Bob zegt: er is maar een oplossing dat is minder vluchten. Ik woon mijn hele leven in Amstelveen en zo als het nu is was het nooit, de zon schijnt, de lente is begonnen. Ik hoor geen vogels meer in de ochtend maar hele harde herrie om de minuut. Ik werk thuis de enige manier om hier te zijn is met yoga muziek in een koptelefoon ( ik houd niet eens echt van Yoga muziek) of de tv heel hard aan. Voor mij is het: Je bent thuis waar Schiphol om je oren druist. In wat voor een land leven we?. Ik lees hier vaak zulke goede stukken en reacties, maar we kunnen eigenlijk niets doen. Staatsterreur of een soort welvaartsdicatuur? Ik zou het liefst op het binnenhof lawaai maken tot we gehoord worden.

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Ik stem voor stilte in Drente zodat we daar tenminste nog stilte is als we daar op vakantie gaan. Mijn opa en oma kwamen vroeger nooit het land uit en waren gelukkig op hun camping met hun vrienden daar. Tegenwoordig vinden mensen het normaal op met een camper op vakantie te gaan in Japan. Laatst hoorde ik van iemand die in Spanje woont en in Nederland werkt; tientallen keren per jaar heen en weer vliegen. Laten we daar eens een discussie over voeren.

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Sara, helemaal eens. Een mens ontspant bij het horen van vogels. Zo zitten we in elkaar. Graag respect hiervoor.

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Ik heb vroeger (heeeel lang geleden) op de basisschool geleerd dat welvaart zonder WELZIJN zinloos is. Mij is dit geleerd in de 70-er jaren, snappen we dit nu nog wel?

Wat heb je aan je perfecte huis met hoge hypotheek als je ziek wordt van de herrie 's nachts... ik leef met u mee als dit uw situatie is. Dit is uitbuiting en niets anders.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

@jos, bedankt voor je reactie op mijn visie. Ik denk echter dat er veel te naïef gedacht wordt.
Neem de KLM maar, extra vluchten naar China !?!
Gegarandeerd dat ze komen.