Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omwonenden van vliegbasis Leeuwarden klaar met geluidsoverlast F-35

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1043 
|
 omropfryslan.nl - 06-10-2021 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

Omwonenden van de vliegbasis zijn klaar met de geluidsoverlast van de vliegtuigen. Momenteel worden er eindexamens afgelegd en ook het gebruik van naverbranders veroorzaakt hoge geluidspieken.

Marsumers zijn klaar met de F-35: zie en hoor hier de video.

Momenteel is het niet meer uit te houden in Marsum. Tjerkje Zwanenburg zegt dat de geluidsoverlast nog niet zo erg is geweest. "Ik woon mijn hele leven al in Marsum. Sinds de komst van de F-35 wordt het steeds luider."

Het is nu zo erg dat Zwanenburg pijn krijgt. "Ik krijg nu trillingen op de borst wat mij gewoon pijn doet. Ik werk ook nog thuis dus zit hier de hele dag mee. Er zijn meer mensen in de buurt die dit hebben."

'Onacceptabel'
Zwanenburg vindt dat het niet langer kan. "Sinds corona moet ik thuiswerken. Ik weet nu wat die gepensioneerden hier hebben. Dit is onacceptabel."

Dorpsbewoners zijn klaar met de F-35. Hoor hier
Ze is niet de enige die er zo over denkt. Een dorpsbewoner die al tachtig jaar in Marsum woont, merkt duidelijk verschil met de F-16's: "Wij hebben hier een hele strijd gehad om de huizen te isoleren, en dat is mooi gedaan. Maar nu met die nieuwe vliegtuigen is het net alsof het niet meer geïsoleerd is.

Een andere dorpsbewoner vindt het wonen in het dorp door de overlast niet aangenaam meer. "Het is geluid en het stof, alles met elkaar maakt het leven er hier niet prettiger op."

Mijn gehoor is helemaal naar de knoppen.
Omwonende van vliegbasis Leeuwarden


De man zegt dat hij letsel heeft die terug te leiden is naar de vliegtuigen. "Door één van die vliegtuigen die over kwam is er iets gebeurd in mijn hoofd. Mijn gehoor is helemaal naar de knoppen."

Eindexamens en naverbranders
De vliegbasis bevestigt dat er op dit moment meer activiteit in de lucht is. Zo zijn er eindexamens van de cursus wapeninstructeur waar ook Duitse en Noorse eenheden bij zijn.

Bovendien gebruiken de toestellen in bepaalde situaties naverbranders, zodat de vliegtuigen sneller opstijgen. Tjerkje herkent beide: "Ze nodigen iedereen hier uit. Er komen steeds meer vliegtuigen. Laat ze dat maar ergens in Noorwegen doen, waar niet zoveel mensen zijn."
Gerard Veldman over het geluid op de vliegbasis. Hoor hier.

Gerard Veldman van de Commissie van Overleg en Voorlichting Milieu (COVM) vertegenwoordigt de omwonenden van de vliegbasis. Hij heeft de afgelopen dagen hogere geluidspieken gezien: "Waar het in het verleden rond de 100dB lag, komen we nu al op 110 tot 115dB."

En bij zulke waarden maken die tien tot vijftien decibel een groot verschil, legt hij uit. Het werkt namelijk zo, dat hoe hoger de decibel, hoe luider elke extra decibel wordt. "En dat is een heel zwaar geluid wat je dan hoort. Dat kan ook schade veroorzaken aan het gehoor."

Afwijkend vlieggedrag
De overlast is makkelijk te verklaren, zegt Veldman: "De reden is natuurlijk de oefening die er nu is, waar ook een hoop buitenlandse gastvliegtuigen zijn. Daarom wordt er meer gevlogen, maar ook meer afwijkend gevlogen."

De overlast zit hem met name in dat afwijkende vlieggedrag. Het betekent volgens Veldman dat vliegtuigen niet altijd de gebruikelijke route vliegen, waarbij een dorp meer ontzien wordt. "Er zijn bepaalde routes die ze moeten vliegen, maar niet iedereen is daar vertrouwd mee. En dat veroorzaakt vaak meer lawaai."

Niet gebonden aan decibels
Ondanks de erge overlast, overtreedt de vliegbasis met het geluid geen regels. "Ze mogen in een jaar een bepaalde hoeveelheid geluid produceren. Dat is niet gebonden aan bepaalde pieken en daardoor is het ook lastig om hier iets aan te doen."

De examenvluchten duren nog een paar dagen, daarna moet het beter worden met de overlast, zegt Veldman. "In die zin is het met de overlast wel klaar, want van het lawaai dat ze mogen maken is een groot deel al opgebruikt."

Toch denkt Veldman dat het nog niet helemaal over is met het geluid. "Waar je wel weer mee te maken krijgt, is dat binnenkort de avond- en nachtvluchten weer beginnen. Dat is weer even wennen voor de omwonenden. Dat gaat ook zeker weer voor klachten zorgen."

BEZOEK OOK

F-35 verstoort het leven van Friezen: stress, slapeloosheid, en visite onmogelijk

Geluid F-35 maakt lesgeven in Marsum soms onmogelijk: "Het went eigenlijk nooit echt"

Bekijk bericht op "omropfryslan.nl - 06-10-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Dit is een pervers systeem van geluidsnormen waarbij ontoelaatbare gezondheidsbedreigende pieken worden weggemasseerd door jaarlijks te salderen. Een abject systeem. Er moet dringend een veel beter systeem komen waarin individuele burgers beschermd worden en bij overtreding de veroorzakers voor de rechter kunnen slepen

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

De luchtmacht mag boven land de geluidsbarrière niet doorbreken vanwege de harde knallen, dus gebeurt dat boven zee. Uitzonderingen zijn heel precies omschreven in de regels van Defensie. Zie hier: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/harde-knal-door-f-16

Bewoners en bestuurders rond vliegbasis Leeuwarden kunnen van Defensie eisen dat er heel snel een dergelijk verbod komt voor gebruik van nabranders boven land, dat inderdaad pijn in de borst veroorzaakt en de bijbehorende herrie ook om andere redenen buitengewoon slecht voor de gezondheid is.

Een aanvullende eis kan zijn dat opgestegen wordt met een vermogen dat de minste herrie veroorzaakt en dat vol vermogen alleen boven zee gebruikt wordt. Defensie heeft deze herriekist zelf aangeschaft en moet nu er voor zorgen dat burgers worden beschermd tegen de extreme geluidoverlast daarvan.