Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omwonenden Schiphol voelen zich gesteund door uitspraak

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 164 
|
 haarlemsdagblad.nl 
Schiphol_klimaatactie_191214_WP_7632.JPG

Door Ivo Laan

Omwonenden van Schiphol kraaien van geluk door de uitspraak van de rechtbank waarin staat dat hun belangen ’stelselmatig ondergeschikt’ zijn gemaakt aan de luchtvaart. Dat roepen omwonenden al jaren en voelen nu erkenning na de uitspraak.
Matt Poelmans, lid van de bewonersdelegatie van de Maatschappelijke Raad Schiphol is ’aan het genieten van de uitspraak’, als hem telefonisch om een reactie wordt gevraagd. De Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder spande de zaak aan tegen de Nederlandse Staat. „We hebben op de belangrijkste punten gelijk gekregen”, zegt Poelmans die in de maatschappelijke raad strijdt tegen de overlast van de luchthaven voor omwonenden.

Geen recht
De rechtbank heeft namelijk bepaald dat Schiphol binnen een jaar de bestaande regelgeving moet handhaven. Dat kan betekenen dat de luchthaven fors minder vluchten mag uitvoeren: 400.000 in plaats van 500.000 nu. Poelmans: „Wij noemen dat bewust geen krimp maar het inleveren van vluchten waar de luchthaven geen recht op had.” Want de belangen van omwonenden zijn bij die uitbreiding niet goed gewogen, vindt de rechtbank die oordeelt dat de overheid de rechten moet beschermen van iedereen die ernstige hinder ondervindt van het luchtverkeer.

Lees ook hier: Krimp Schiphol loopt opnieuw vertraging op: ’Omwonenden leggen zich niet neer bij uitstel’

Positief punt in de uitspraak vindt Poelmans dat de rechtbank erkent dat omwonenden die buiten de geluidscontouren van Schiphol wonen óók ernstige geluidsoverlast ervaren. „Ik kan dat beamen want ik woon in de Leidse regio en dat gebied zou deels buiten het overlastgebied vallen, dat is dus echt onzin, zo vindt de rechter nu ook.”

Kenteren
Poelmans ziet de publieke opinie kenteren over de luchthaven. „Het is helder in de uitspraak dat we onze gezondheid niet hoeven op te offeren voor de groei van de luchthaven waar alleen een Franse multinational (Air France - KLM, red.) van profiteert.” Toch houdt Poelmans een slag om de arm. „We moeten het nog zien of de reductie echt gaat gebeuren. Het hangt er ook vanaf wat voor kabinet we krijgen.”

Frequente klager
Els Meurs uit Heiloo van Groen Platform Heiloo vindt de uitspraak ’vooruitgang’ op weg naar minder vluchten. De Staat heeft nu nog een jaar om de bestaande regels te handhaven. „We moeten volhouden, degene met de langste adem gaat dit winnen. Dit gaat niet alleen om omwonenden vlakbij Schiphol maar ook om inwoners zoals wij in Heiloo. Dagelijks hebben last van lawaai”, zegt Meurs die al 52 jaar in Heiloo woont en vroeger dagelijks klachten indiende over de overlast in de jaren tachtig begon. „Wij werden de frequente klagers genoemd.” Dat dagelijks klagen doet ze niet meer. „Want dan word je gek als je elke dag moet bellen, maar dat betekent niet dat de overlast is verminderd. Het is juist erger geworden.” Ze blijft wantrouwend of er echt iets verandert. „Ze zullen zich er wel weer uitwringen”, vreest Meurs. „De economie gaat voor alles.”

Diepe la
Winnie de Wit van Bewonersgroep SOS Zaanstreek ziet erkenning van de klachten die de bewonersgroep al jaren aankaart. „Binnen een jaar moet de Staat iets doen om de overlast te verminderen.” Ze illustreert hoe ze tijdens een interview voor de radio in februari het ene na het andere vliegtuig hoorde overkomen. „714 vliegtuigen waren het in een etmaal!”, zegt de Assendelftse. „Ik kijk er echt niet elke dag naar want anders heb je geen leven, maar ik dacht laat ik het weer eens opzoeken. Een enorme toename, in 2019 waren het er een stuk of vierhonderd of vijfhonderd.”

Ze herinnert een bevolkingsonderzoek uit de jaren tachtig dat haar inmiddels overleden man, onderzoeker van beroep, ooit uitvoerde rondom Schiphol. „Daaruit kwam naar voren dat veel omwonenden ernstige hinder ondervonden. Het onderzoek werd in een diepe la gegooid.” Ook De Wit hoopt dat er nu echt iets gaat veranderen. „Maar zoals ik al zo vaak heb gezegd: eerst zien en dan geloven.”

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl "

Reacties op dit bericht

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.