Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omwonenden boos over late landingen op Eindhoven Airport: ‘Dit is heel slecht voor het vertrouwen’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1044 
|
 ed.nl - 09-08-2021 
Transavia_DSC_3267.JPG

Door Rob Burg

EINDHOVEN - In de afspraken die twee jaar terug met de regio zijn gemaakt over Eindhoven Airport staat het klip en klaar. Sinds 25 oktober 2020 mogen er na 23.00 uur geen geplande vluchten landen. Maar vertraagde vluchten zijn er steeds meer.

Idealiter zouden er helemaal geen vliegtuigen meer landen na elf uur. Maar het aantal vakantievluchten dat met vertraging ná elven binnenkomt, loopt de afgelopen weken sterk op.

Lees ook hier: Einde aan late vluchten naar Eindhoven Airport

Volgens omwonenden die overlast van het vliegverkeer ervaren, zijn de te late landingen structureel geworden en dat druist in tegen de in 2019 onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel vastgelegde afspraken. Eindhoven Airport ontkent dat afspraken worden geschonden.

Airport trekt zich nergens iets van aan
Ben Koenen, Bewonersplatform Woensel-Noord


,,Je krijgt steeds het zelfde antwoord als je hier melding van doet", zeggen Willem van den Brink en Ben Koenen van het Bewonersplatform Woensel-Noord. ,,Het mag, zegt Airport, want het gaat om vertraagde vluchten.” Lariekoek, zegt Koenen stellig: ,,Airport trekt zich nergens iets van aan.”

Van den Brink is boos én teleurgesteld, zegt hij. Met een incidenteel vertraagde vlucht zouden de omwonenden nog vrede kunnen hebben, zeker na een zeer rustig vliegjaar dat het gevolg was van de lockdown.

Veel tamtam
,,Dan zouden we het nog door de vingers kunnen zien. Maar dit is structureel. En niets is gegraveerd in steen, maar we hebben niet voor niets hierover tijdens de overlegrondes met Pieter van Geel duidelijke afspraken gemaakt met elkaar. Dat rapport is destijds met veel tamtam gepresenteerd en heeft verwachtingen gecreëerd.”

In totaal dertien vluchten kwamen in de afgelopen twee weken (ruim) te laat binnen. Als uitschieter wijst Van den Brink op een vlucht -uit Athene- die op 25 juli om één minuut voor middernacht landde, bijna een uur te laat dus.

‘Steevast het zelfde antwoord’
Donderdag 5 augustus waren er twee vliegtuigen te laat: om 23.29 uur en 23.43 uur. Twee dagen later waren het er zelfs drie. Respectievelijk om 23.06, 23.13 en 23.42 uur landden ze. ,,Airport geeft steevast het zelfde antwoord: het mag. Maar wat hebben afspraken dan nog voor zin? Dit is heel slecht voor het vertrouwen.”

Ben Koenen: ,,Je wordt gewoon belazerd. Persoonlijk heb ik er overigens niet zo heel erg veel last van; ik ga nooit zo vroeg naar bed. Maar er zijn genoeg mensen hier in de buurt die dat wél doen. Wij wonen recht onder de aanvliegroute en hebben veel last van het vlieglawaai", zegt de Eindhovenaar, die zeer regelmatig een klacht indient.

Lockdown
,,Erger dan die te late landingen vind ik dat je 's morgens om zeven uur al het bed uit wordt gedenderd. Tijdens de lockdown was het inderdaad een tijdlang stil. Dat was het positieve van het virus. Maar inmiddels zit Airport alweer bijna op het oude niveau.”

Eindhoven Airport benadrukt dat er geen enkele afspraak wordt geschonden. ,,Het gaat immers níet om vluchten die na 23.00 uur gepland zijn, maar om vertraagde vluchten. Het is inmiddels een druk zomerseizoen en Eindhoven Airport doet er alles aan om te proberen dat dit niet gebeurt, maar dat lukt helaas niet altijd.”

Vluchtschema's
Volgens Seino Sluyterman, bestuurslid bij de Belangengroepering Omwonenden Welschap, kunnen veel klachten voorkomen worden, als luchtvaartmaatschappijen hun vluchtschema's zouden aanpassen en vliegtuigen wat eerder naar Eindhoven lieten vertrekken.

Maar dat is volgens Transavia nog niet zo gemakkelijk. Onder meer de ‘omdraaitijden’ op luchthavens komen dan in het gedrang; de tijd die een toestel nodig heeft om weer vliegklaar te worden gemaakt voor de volgende vlucht. Juist vanwege de nieuwe afspraken voor Eindhoven Airport zijn veel vluchten al vervroegd, zodat ze voor 23.00 uur binnen kunnen zijn.

We doen altijd ons uiterste best om binnen de geplande tijden te landen
Claudia Metz , Transavia


Ook volgens de woordvoerster van deze luchtvaartmaatschappij worden er geen afspraken geschonden en doen ‘we altijd ons uiterste best om binnen de geplande tijden te landen. Bij onvoorziene omstandigheden lukt dat soms niet voor 23.00 uur.’

Bekijk bericht op "ed.nl - 09-08-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Uden uit Veghel

Gisteren ook weer... Niet te vertrouwen die t*ng e*els