Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Omgevingsraad Schiphol officieel in bedrijf: ‘Groei van Schiphol beheersen wordt nog een hele strijd

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 973 
|
 dichtbij.nl - Editie Haarlemmermeer 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0642.jpg


Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)


HOOFDDORP - De Omgevingsraad Schiphol (ORS) is sinds januari het nieuwe podium waar alle vraagstukken, belangen en partijen rond de ontwikkeling van Schiphol en omgeving bij elkaar komen. Betrokken partijen zijn overheden, de luchtvaartsector, bewoners en brancheorganisaties. Afgelopen donderdag 29 januari was de installatievergadering.

ORS is de opvolger van de Alderstafel Schiphol en de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS). Onze nationale luchthaven wil groeien, maar dat mag alleen in overeenstemming met de directe omgeving. Daarvoor was een plafond bepaald van 510.000 vluchten in 2020.

De afgelopen tijd is intensief onderhandeld over de door Schiphol gewenste verruiming van het gebruik van de vierde baan in de spitsuren. Dat mag nu, maar daar staat tegenover dat het plafond is verlaagd naar 500.000 vluchten. Verdere groei na 2020 is alleen mogelijk indien met stillere toestellen en andere aanvliegroutes de geluidsoverlast voor de regio wordt verminderd.

Knelpunten
De bewonersorganisaties in de ORS gaan zich de komende tijd buigen over de lokale knelpunten om te bekijken hoe ze die kunnen inpassen in overeenkomstige belangen. Een belangrijk speerpunt is het voorkomen van een parallelle Kaagbaan, waarvoor al plannen bestaan. Dat zou bijna een verdubbeling van de geluidsoverlast betekenen.

'Dan zet je de sluis helemaal open. Nu zit Schiphol nog krap en dat is een goede situatie om de groei te beheersen. Dat kan bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van snelle treinen en door vakantievluchten over te hevelen naar Lelystad. Maar dat wordt nog een hele strijd,' reageert Matt Poelmans, één van de tien bewonersvertegenwoordigers in de raad. De redactie had een telefoongesprek met Poelmans.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl - Editie Haarlemmermeer"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Bij een tegengesteld belang wint de sterkste. Wat is het machtsmiddel van de bewoners in ORS verband, behalve het doen van een appel op fatsoen, redelijkheid en evenwichtigheid en dan zal de tegenpartij daar ook nog ontvankelijk voor moeten zijn. De economische belangen zijn te groot om dit te mogen verwachten. Het enige machtsmiddel is het gezamenlijk opstappen van de clustervertegenwoordigers en het gelijk proberen te halen via politiek Den Haag. Dat vereist doortastendheid en karakter en dat is slechts weinigen gegeven. Het meedoen in dit ORS circus streelt de ijdelheid van velen en levert de clustervertegenwoordigers ook nog eens een onkostenvergoeding op van ca. € 300 per maand. Om dat op te geven en een duidelijk standpunt in te nemen zal voor velen teveel gevraagd zijn. Conclusie: veel gepraat, quasi heroïsche schijngevechten met als uitkomst een zogenaamd compromis waar een ieder achteraf trots op zal zijn. Vraag: komt de 2e Kaagbaan er nu wel of niet? U mag het zelf raden