Platform Vlieghinder Kennemerland
 

NS test Oostenrijkse nachttrein Amsterdam-Wenen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 656 
|
 spoorpro.nl 
Logo_NS_International.JPG

Vervoerder NS en zijn Oostenrijkse collega ÖBB maakten deze week een succesvolle testrit met de slaaptrein die over een kleine maand gaat rijden tussen Amsterdam en Wenen. Er werd onder meer gekeken of de combinatie van locomotief en rijtuigen goed werkt en hoe deze zich houdt in de drie verschillende landen die de trein passeert.

De proefrit was vooral bedoeld om te onderzoeken of de trein goed functioneert in alle drie de landen, met verschil in netspanning en spoorbeveiliging. Ook werden de remmen getest. NS least voor de nachttrein twee nieuwe Siemens Vectron-locomotieven van ELL (European Locomotive Leasing) die zowel in Nederland als in Duitsland kunnen rijden. De trein bestaat uit tien rijtuigen: twee slaaprijtuigen met bedden, vier couchette-rijtuigen en vier zitrijtuigen.

Dagelijkse dienst
Tickets voor de nieuwe nachttrein zijn vanaf 21 september te koop en vanaf 13 december rijdt de Nightjet elke dag van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen. Met de komst van de Nightjet is Nederland voor het eerst sinds 2016 weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt 6,7 miljoen euro uit om deze trein tussen 2021 en 2024 voor vervoerders NS en ÖBB financieel dekkend te laten rijden.

Tijdens de proefrit passeerde de trein voor het eerst de grens bij Zevenaar. Tot Keulen rijdt de trein straks met Nederlandse machinisten en trainmanagers, die hiervoor een speciale opleiding krijgen. In Keulen wordt de trein overgenomen door ÖBB die de trein verder tot Oostenrijk brengt.

Reistijd
De trein vertrekt dagelijks aan het begin van de avond uit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Treinreizigers komen de volgende ochtend aan op hun bestemmingen München, Innsbruck of Wenen. De helft van de trein rijdt naar Wenen, de andere helft naar München en Innsbruck. De reistijd tussen Amsterdam en Wenen wordt zo’n 14 uur. Reizigers in beide richtingen komen voor 10.00 uur ’s morgens aan op hun bestemming.

De steden München, Innsbruck en Wenen zijn stuk voor stuk populaire bestemmingen voor een citytrip. Vooral München is ook als zakelijke bestemming in trek. Innsbruck is als ‘hoofdstad van de Alpen’ een populaire bestemming voor berg- en wintersporters met toegang tot de bekendste skigebieden in Tirol. Vanaf Innsbruck kunnen treinreizigers verder per trein naar Italië. Wenen is het belangrijkste knooppunt van nachttreinen in Europa met diverse bestemmingen in Centraal en Oost-Europa binnen treinbereik.

Bekijk bericht op "spoorpro.nl"

Reacties op dit bericht