Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Noodwet voor woningbouw

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 473 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
wp-politiek_3701.JPG

Door Frans van den Berg

AMSTERDAM - Woningbouwplannen moeten en kunnen weer uit worden uitgevoerd, net als dijkverzwaringen en de bouw van windmolens. Milieugroepen zijn bereid mee te werken aan een noodwet rond de stikstofuitstoot.

Na een serie uitspraken van de Raad van State over het stikstofbeleid in Nederland liggen tal van projecten rond Natura 2000-gebieden stil. Deze week werd bekend dat op enkele snelwegen de geplande snelheidsverhoging niet doorgaat. Maar ook tweehonderd plannen voor nieuwe wegen, woningbouwprojecten en uitbreidingen van agrarische bedrijven zijn in de ijskast gezet. Naar verwachting vernietigt de Raad van State de komende weken nog eens tweehonderd plannen.

Momenteel onderzoekt oud-commissaris van de Koning Remkes of er een nieuwe regeling rond stikstof kan komen of dat een noodwet uitkomst kan bieden. „Wij ondersteunen het idee van een noodwet om uit de huidige impasse te komen”, schrijft Johan Vollenbroek, voorzitter van coöperatie Mobilisation for the environment, in een brief aan premier Rutte. Mobilisation had samen met enkele andere milieugroepen de Raad van State-zaken aangespannen.

Dat enkele bestemmingsplannen voor woningbouw zijn vernietigd, had volgens de milieugroep eenvoudig kunnen worden voorkomen wanneer in het bestemmingsplan was vastgelegd dat er alleen stikstofvrije verwarming in die woningen mag komen. Juist nieuwbouw kan simpel aardgasvrij worden neergezet.

Ook moet er volgens Mobilisation een onderscheid worden gemaakt tussen activiteiten die tijdelijk stikstof veroorzaken en blijvend. Bij dijkverzwaring rijden er vrachtwagens die uitstoten, maar daarna is daar geen uitstoot meer. Bij windmolens is het zelfs zo dat na de plaatsing de uitstoot alleen maar daalt. „Woningbouw, windmolens en dijkverzwaringen moeten en kunnen met voorrang worden vlotgetrokken.”

Dat aanbod klinkt fraai, maar de milieugroepen eisen wel dat de totale stikstofuitstoot in Nederland daalt. Anders stappen zij weer naar de rechter. Naast verlaging van de snelheid op snelwegen, eisen de milieugroepen dat Lelystad niet opengaat voor vakantievluchten, dat op Schiphol geen extra vluchten komen en biomassacentrales en de veeteelt worden aangepakt.

Biomassacentrales en houtgestookte centrales zorgen immers voor een enorme uitstoot. „Maar vooral de veestapel moet kleiner. Die is verantwoordelijk voor 45 procent van de stikstofvervuiling. Een forse krimp is ook vanwege het klimaat onvermijdelijk. Rechten van boeren die stoppen moeten worden opgekocht in plaats van naar bedrijven die willen uitbreiden met megastallen.”

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht