Platform Vlieghinder Kennemerland
 

NLR voert testvluchten uit boven Schiphol na onderhoud Kaagbaan

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 559 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
Schiphol-overview.png
Banenstelsel Schiphol vanaf 2003
Credit: Wikipedia

SCHIPHOL - Een testvliegtuig van de NLR voert in november in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland meetvluchten uit op Schiphol om het naderingssysteem van de Kaagbaan te testen. Die start- en landingsbaan is op dit moment in onderhoud. Onder andere het Instrument Landing System (ILS) wordt vernieuwd.

Het ILS zorgt voor ondersteuning van vliegtuigen om via een optimale koers en vaste daalhoek geleidelijk te dalen naar de landingsbaan. Om de juiste en nauwkeurige werking van het nieuwe ILS te controleren, worden na afronding van het onderhoud meetvluchten uitgevoerd, die nodig zijn om het systeem veilig in gebruik te kunnen nemen.


Ingebruikname Kaagbaan
De Kaagbaan wordt op vrijdagavond 22 oktober, na het afronden van het onderhoud, in gebruik genomen. De Kaagbaan kan dan weer ingezet worden als startbaan (baan 24) en als landingsbaan (baan 06). Het ILS is dan nog niet beschikbaar voor operationeel gebruik, maar vliegtuigen kunnen overdag bij goed zicht landen met behulp van satellietnavigatie. Bij beperkt zicht en noordenwind kunnen de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan worden ingezet als landingsbaan. In de nacht zal bij noordenwind de Zwanenburgbaan voor landend vliegverkeer ingezet worden.

Meetvluchten
Om de werking van het nieuwe ILS te testen voor operationeel gebruik, zijn op donderdag 4 en woensdag 10 november 2021 tussen 9:30 en 17:00 uur meetvluchten gepland. Beide vluchten duren vier tot zes uur. Op vrijdag 5 november vindt tussen 15:00 en 17:00 uur een meetvlucht plaats. Tijdens deze meetvluchten is de Kaagbaan niet inzetbaar voor startend en landend verkeer. Ook de Aalsmeerbaan is niet inzetbaar als landingsbaan, omdat het meetvliegtuig in het naderingsgebied van deze baan moet vliegen. Daardoor wordt bij een noord- of noordwestenwind op die momenten naar verwachting de Buitenveldertbaan ingezet voor landend vliegverkeer.

De meetvluchten worden uitgevoerd door de Cessna Citation, de PH-LAB, van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Het vliegtuig zal vanaf verschillende hoogten en afstanden meerdere naderingen vliegen richting de landingsbaan. Daarmee zullen afwijkende vluchtpatronen te zien zijn ten opzichte van regulier vliegverkeer. Het exacte tijdstip is afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden, de geplande operatie en het verkeersaanbod. Als de geplande meetvluchten door omstandigheden niet op de drie geplande dagen kunnen plaatsvinden, dan zijn 5, 6, 11, 15 of 16 november gepland als reservedata.

Nadat het nieuwe ILS dertig dagen betrouwbaar en stabiel conform internationale veiligheidseisen heeft gewerkt, kan de Kaagbaan weer in alle zichtomstandigheden als landingsbaan worden ingezet.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht