Nijhuis: Schiphol kan groeien

Schiphol kan de komende jaren nog blijven groeien, ondanks het naderende plafond van 500.000 vliegbewegingen, door een betere efficiëntie. Dit heeft de CEO van de luchthaven, Jos Nijhuis, vandaag gezegd op de zakenreisconferentie ‘RE’ in Amsterdam, een initiatief van de NATM (Nederlandse Associatie voor Travel Management).
“2018 zal nog drukker zijn dan recordjaar 2017, we kunnen nog doorgroeien in aantallen passagiers,” aldus Nijhuis. De CEO erkende – nogmaals – dat er eerder dit jaar door Schiphol fouten zijn gemaakt. Door de inzet van te weinig personeel ontstonden er in mei opstoppingen in de vertrekhal.
Nijhuis: “Dat hebben we in de zomer gecorrigeerd door de inzet met meer personeel en een betere planning. We kunnen nu beter voorspellen wanneer de passagiers op de luchthaven zijn. Meer dan 200.000 passagiers per dag was vorig jaar nog een record, nu niet meer, we kunnen het aan.”
Zakenreiziger belangrijk
Zakenreizigers zijn zeer belangrijk voor Schiphol, benadrukte Nijhuis. Het doorloopproces is voor hen ‘optimaal’ geregeld. “Een zakenreiziger die business class vliegt kan gebruik maken van de priority lanes en is in principe binnen vijf minuten door alle formaliteiten.”
In de rij voor economy class duurt het langer, voegt Nijhuis eraan toe, maar de speciale Small Bags Only lane waar Schiphol deze zomer mee is begonnen noemt hij ‘een succes’. Veel zakenreizigers maken er gebruik van.
Schiphol gaat testen uitvoeren voor een seamless passenger journey, waarbij één keer paspoortgegevens en biometrische gezichtskenmerken worden gekoppeld en vastgelegd. Vervolgens kunnen passagiers zonder hun documenten te tonen overal doorlopen: check-in, security, de marcehaussee en boarden.
Groei door grotere vliegtuigen
Schiphol nadert intussen het maximum aantal vliegbewegingen van 500.000 per jaar. In principe kan de luchthaven precies dat aantal verwerken, maar Nijhuis zegt liever met een kleine marge daaronder te blijven, rond de 1 procent.
De inzet van grotere vliegtuigen door de airlines zou voor verdere groei kunnen zorgen, maar daar kan de luchthaven zelf niet op sturen, benadrukt Nijhuis.
Een ondergrens leggen bij de grootte van een vliegtuig is een gedachte waar de luchthaven mee speelt. Immers: een toestel met 50 stoelen ‘kost’ één slot (start- en landingsrecht), evenals een vliegtuig met 500 stoelen.
Hoe groter het vliegtuig, hoe meer passagiers dus voor Schiphol. Op die manier is Londen Heathrow, dat al jaren aan de grens van haar aantal vliegbewegingen zit, steeds wel doorgegroeid in passagiersaantallen.
Geplaatst door Michiel uit Voorschoten
Grotere vliegtuigen volgens de zetbaas Nijhuis betekent dus op 600 m aanvlieghoogte nog meer lawaai, nog meer vuile lucht en nog meer verpesten van de leefomgeving. Kinderen worden wakker in onze regio wanneer zo'n megavogel rond 22.00 uur nog even een blik vliegconsumenten komt afleveren. Wanneer we die kerosine bommen over onze leidse regio zien binnenvliegen denk je gelijk: niet of maar wanneer de dodelijk crash een keer komt. Met korte separaties van 2 minuten en uit verschillende richtingen aanvliegen boven een dichtbevolkt stedelijk gebied. Ik heb BAS en vroeger CROS en nu ORS regelmatig hierop gewezen. Deze door "verborgen staat" ingestelde instituten zijn slechts afreageerhokjes geworden voor de inmiddels zwaar gefrusteerde massa's in den lande. Business as usual voor "verborgen staat" bleek weer eens uit de Troonrede en de van topjes van de ijsberg in de Ridderzaal. Klimaatbeleid? Schone lucht? Sharon stelt hoger beroep tegen het beroep van Milieudefensie in vanwege "onduidelijkheden". Nee, "verborgen staat" wil de scherpe kanten van de eis van rechters halen. Want het groei verhaal van "verborgen staat" moet door. Want de graaiende elite van deze staat is als een ruspje nooit genoeg. Eenmaal gierig wordt je nog gieriger als Charles Dickens' Scrooge. Uiteindelijk hebben het onzichtbare politieke, economische en industriëel-militaire complex het laatste woord. En niemand die hen stopt.